Moja kolejna propozycja podania topinamburu. Przepis znalazł się w czwartym numerze magazynu "Kocioł".
Sałatka z
awokado, topinamburem i jajkiem. Podana w miseczkach ze skórek awokado
atrakcyjnie prezentuje się na stole. Zapraszam :)
Składniki na sałatkę:
- 2 sztuki awokado
- 120 g topinamburu
- 2 jajka
- 80 g podpuszczkowego długodojrzewającego sera
- 3 łyżki soku z cytryny
- sałata do podania
Składniki
na dressing:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu z białego wina
- łyżka soku z cytryny
- garść rukoli
- 3 cm papryczki chilli
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Oliwę łączymy
z sokiem z cytryny i octem winnym. Czosnek, chilli i rukolę bardzo drobno
siekamy. Wsypujemy do oliwy, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Awokado myjemy,
przecinamy wzdłuż i wyciągamy pestkę. Łyżką wyciągamy miąższ i kroimy w kostkę.
Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w ten sam sposób jajka, ser i
topinambur. Składniki łączymy z przygotowanym dressingiem, mieszamy i
przekładamy do miseczek ze skórek awokado. Chłodzimy trzydzieści minut w
lodówce. Podajemy na liściach sałaty.
Smacznego :)
Bardzo oryginalna sałatka, jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńZdrowa i pyszna sałatka :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda;) Chyba się skuszę! Mam w ogrodzie bardzo dużo topinamburu i zastanawiałam się co można z nim zrobić;))
OdpowiedzUsuńMiseczki ze skórek awokado to fajny patent :) Zawsze powstają nam fajne łódeczki ale nigdy nie wpadłyśmy na pomysł aby podać w nich sałatkę :D
OdpowiedzUsuńFajna propozycja. Świetnie podana :-)
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam, a na świątecznym stole będzie bosko wyglądać :)
OdpowiedzUsuńAle wiosennie u Ciebie, aż przyjemniej: ))
OdpowiedzUsuńtopinambur już do mnie jedzie, więc będę miała okazję spróbować tej sałatki- wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńŁucjo-wygląda wspaniale, koniecznie chcemy ją zrobić :)
OdpowiedzUsuńKusząca sałatka.
OdpowiedzUsuńświetna propozycja, to połączenie smaków na pewno wypadło rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńwow.. mega podanie!
OdpowiedzUsuńależ apetyczna ta sałatka :)
OdpowiedzUsuńwspaniale podane:)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście świetnie podane :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie będzie wyglądać na wiosennym stole!
OdpowiedzUsuńOstatnio zrobiłam pastę jajeczno-awokadową, i się w niej zakochałam. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńMam na nią straszną chrapkę odkąd zobaczyłam ją w Kotle ... i na inne potrawy z topinamburem też:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDo tej sałatki bierzemy topinambur surowy czy gotowany?
OdpowiedzUsuńSurowy :)
Usuń