Ucierane ciasto z białą czekoladą, zdobione warstwą rabarbarową. Miękkie i delikatne. Pyszne :) Zapraszam!
Składniki na warstwę rabarbarową:
- 1/2 kg rabarbaru
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g zimnego masła
Składniki na ciasto:
- 100 g miękkiego masła
- szklanka cukru
- skórka otarta z pomarańczy
- 3 jajka
- 1 2/3 szklanki mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka gęstej śmietany 18%
- 100 g białej czekolady
Łodygi rabarbaru przekroić wzdłuż. Zasypać cukrem i odstawić na 30 minut. Dno formy o średnicy 23 cm wyścielić papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Na papierze równo ułożyć rabarbar, na nim rozłożyć wiórki masła.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Stale miksując wbijać kolejno jajka, następnie dodać skórkę z pomarańczy. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą i dodać śmietanę oraz drobno pokrojoną czekoladę. Zmiksować do połączenia się składników. Gotową masę wylać na rabarbar.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni - 50 minut.
Upieczone ostudzić na kratce, delikatnie wyciągnąć z formy i odwrócić do spodem do góry.
Smacznego :)
Źródło: Kuchnia, Zofia Różycka
Super ciasto i wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńIdealny! Nigdy nie jadłam takiego połączenia, a serniki kocham :)
OdpowiedzUsuńJakoś do tej pory nie wypróbowałam przepisu na odwrócone ciast, ale po tych zdjęciach to sie zmieni - pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńCudenko
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda bardzo pięknie i apetycznie.
Wygląda jak namalowana tęcza:-) Cudne!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto.
OdpowiedzUsuńAle ładnie wygląda;)) Może się wymienimy, za sernik na zimno z jagodami? :))
OdpowiedzUsuńWspaniałe to ciasto, z chęcią bym zjadła kawałeczek. Zabieram przepis ze sobą :-)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda Twoje ciasto. Takie nawet... landrynkowe. Bardzo mi się podoba. Zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńŁucjo-ciasto wygląda wspaniale :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto, wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek do kawki! :)
OdpowiedzUsuńJak pięknie wygląda, muszę upiec to ciacho :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś takie - czysty obłęd :)
OdpowiedzUsuńPoprosimy o paczkę z tym pięknym różowym rabarbarem! :D
OdpowiedzUsuńNiestety mimo naszych intensywnych poszukiwań nie znalazłyśmy go :/
świetne! :) słodycz czekolady przełamana kwaśnym rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńRabarbar i biała czekolada- idealnie połączenie słodkiego i kwasnego<3
OdpowiedzUsuńTrzeba by je wypróbować,skoro już się przekonałam do rabarbaru:)
OdpowiedzUsuńodwrócone ciasto zawsze pięknie się prezentuje :) idealne połącznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z rabarbarem, a jak jest dodatkowo różowy to nie mogę im się oprzeć:)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne ciacho, i fanie wygląda takie odwrócone.
OdpowiedzUsuń