Strony

środa, 16 marca 2016

Sernik japoński


Sernik japoński. Niezwykle puszysty. Pieczony w niskiej temperaturze i w kąpieli wodnej zyskuje niepowtarzalną kremową konsystencję. Dużej ilości jajek zawdzięcza lekkość pianki. Mało skomplikowany i nie wymagający specjalnych umiejętności. Zwracam jedynie uwagę, by dokładnie zabezpieczyć formę folią aluminiową. Woda z naczynia żaroodpornego w żadnym wypadku nie może dostać się do sernika. Jeśli to Wam się uda, to sernik wyjdzie wyśmienicie. 
Nic więcej nie powiem, sami spróbujcie! :)

Składniki na formę o średnicy 20 cm.

  • 250 g mielonego twarogu
  • 100 ml mleka
  • 50g masła
  • 6 jaj
  • 140g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Twaróg, mleko i masło wkładamy do miski i umieszczamy nad większym garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewając w kąpieli wodnej stale mieszamy, aż składniki się połączą. Można pomóc sobie mikserem. Masę studzimy i dodajemy do niej żółtka, sok z cytryny i mąkę. Miksujemy do połączenia.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając łyżka po łyżce cukier. Masę białkową delikatnie łączmy z masą serową.
Dno formy wyścielamy papierem do pieczenia. Zewnętrzną stronę blaszki dokładnie, najlepiej dwukrotnie owijamy folią aluminiową. 

Blaszkę umieszczamy w większym naczyniu żaroodpornym. Wlewamy masę serową, równamy. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wrzątek do 2/3 wysokości formy.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 45 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 110 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. 

Sernik studzimy w zamkniętym, wyłączonym piekarniku. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Podajemy oprószony cukrem pudrem z ulubionymi owocami.

Smacznego :) 




 

17 komentarzy:

  1. Wyglada fantastycznie! I tak...delikatnie. Musi byc pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda ten sernik. Świetny przepis. Lubię serniki pieczone w kąpieli wodnej. Ależ mi narobiłaś apetytu na taki serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda, jak chmurka! Piękny jest!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. użyłaś sera z wiaderka czy mieliłaś zwykły twaróg? podoba mi siè taka wersja sernika;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przypomina mi ten ja jogurtach greckich ,albo na serkach Philadelphia ,też są takie delikatne .Uwielbiam taką konsystencję sernika.

    OdpowiedzUsuń
  6. jak ja kocham serniczki a ten wygląda wspaniale:)
    zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ulala..! <3 wygląda nieziemsko.. jak niebo! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam serniki i mogę je jeść bez przerwy, a ten mnie zachwycił :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. sernik wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chodzi za mną od dawna... Twój wygląda fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobiłam, niestety woda jakimś cudem dostała się do foremki :( ale zjedliśmy tą część górną i tak był pyszny. Będzie powtórka, ale tym razem włożę foremkę w rękaw do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Asiu mam nadzieję, że następnym razem już wszystko się uda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chodzi za mną ten sernik już od jakiegoś czasu. Muszę w końcu wypróbować! :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)