Ostatni weekend spędziłam w Gdańsku. Wraz z przyjaciółką Iwoną Kunc reprezentowałyśmy Fabrykę Kulinarnych Inspiracji podczas kulinarnych pokazów, które co roku organizuje Miasto Gdańsk.
To już VIII edycja wielkiego show kulinarnego pod hasłem „Rozsmakuj się w Metropolii. Weekend za pół ceny”. Spektakularne gotowanie na żywo odbyło się w namiocie przy fontannie Neptuna. Można było obejrzeć popisy najlepszych kucharzy, spróbować produktów lokalnych producentów, a przede wszystkich skosztować potraw przygotowywanych na warsztatach i pokazach kulinarnych.
Imprezę poprowadził Wojciech Harapkiewicz - Szef Kuchni "Dworzyska" oraz Michał Turek- dziennikarz prowadzący audycje kulinarne w Radio Plus.
Wśród licznych atrakcji można było zobaczyć jak gotują Masterchefowie: Zuzia Harapkiewicz - uczestniczka kulinarnego programu
telewizyjnego „Masterchef Junior” oraz zwyciężczyni I edycji
„Masterchefa”- Basia Ritz.
Niewątpliwie Zuzia wzbudzała chyba największe zainteresowanie wśród Gdańszczan i turystów. Ta niezwykle utalentowana dziewczynka biegała od stanowiska do stanowiska, gotowała, kroiła, siekała i pomagała wykorzystując swój kulinarny zapał.
Iwona Kunc, na co dzień kucharz w restauracji "Dworzysko". Podczas tej imprezy zjednoczyłyśmy siły i reprezentowałyśmy blog Fabrykę Kulinarnych Inspiracji. Podczas pokazów pod hasłem "Jedz zdrowo - żyj zdrowo" promowałyśmy zdrowe odżywianie. W naszym repertuarze znalazło się pełnoziarniste pieczywo z przewagą mąki orkiszowej, gryczanej i żytniej. Drożdżowe wypieki pełne ziół, ziaren i warzywnych dodatków. Cieszące się dużym zainteresowaniem warzywne placuszki z marchewki, kalafiora, soczewicy czy batata. Absolutnym hitem naszego repertuaru były ciasteczka z marchewki, a sporadycznie pojawiały się również babeczki z owocami i ciasteczka owsiane.
Taka forma gotowania i własnej prezentacji była nam zupełnie nowa i wzbudzała wiele emocji. Gotowanie odbywało się na żywo pod czujnym okiem widzów. Dodatkowo co jakiś czas trzeba było powiedzieć o sobie kilka słów i zaprezentować przygotowywane potrawy.
Była to dla nas niesamowita przygoda i duża nauka.
Zosia Zienkiewicz przygotowywała potrawy ze świeżych ziół i kwiatów. Przekonywała, że warto korzystać z dostępnych darów natury i wzbogacać naszą dietę w zioła, które podnoszą jakość naszych potraw. Wzmacniają walory smakowe, oraz estetyczne - a przede wszystkim podnoszą ich wartości odżywcze.
Iwona Kunc, na co dzień kucharz w restauracji "Dworzysko". Podczas tej imprezy zjednoczyłyśmy siły i reprezentowałyśmy blog Fabrykę Kulinarnych Inspiracji. Podczas pokazów pod hasłem "Jedz zdrowo - żyj zdrowo" promowałyśmy zdrowe odżywianie. W naszym repertuarze znalazło się pełnoziarniste pieczywo z przewagą mąki orkiszowej, gryczanej i żytniej. Drożdżowe wypieki pełne ziół, ziaren i warzywnych dodatków. Cieszące się dużym zainteresowaniem warzywne placuszki z marchewki, kalafiora, soczewicy czy batata. Absolutnym hitem naszego repertuaru były ciasteczka z marchewki, a sporadycznie pojawiały się również babeczki z owocami i ciasteczka owsiane.
Taka forma gotowania i własnej prezentacji była nam zupełnie nowa i wzbudzała wiele emocji. Gotowanie odbywało się na żywo pod czujnym okiem widzów. Dodatkowo co jakiś czas trzeba było powiedzieć o sobie kilka słów i zaprezentować przygotowywane potrawy.
Była to dla nas niesamowita przygoda i duża nauka.
Zosia Zienkiewicz przygotowywała potrawy ze świeżych ziół i kwiatów. Przekonywała, że warto korzystać z dostępnych darów natury i wzbogacać naszą dietę w zioła, które podnoszą jakość naszych potraw. Wzmacniają walory smakowe, oraz estetyczne - a przede wszystkim podnoszą ich wartości odżywcze.
Restauracja "Eliksir" przedstawiła pokaz kuchni molekularnej.
Agu Leśniewska pokazała jak dekorować stoły w stylu eko.
Krzysztof Zimnocha, kucharz w restauracji "Dworzysko" zaprezentował swój kunszt kulinarny i profesjonalizm. Z wielką wprawą dowodził sporą grupą uczniów z miejscowych szkół gastronomicznych.
Promowano przede wszystkim zdrowe i smaczne jedzenie bez konserwatorów i sztucznych dodatków. Można było spróbować kiszonek, oraz świeżo wyciskanych soków.
Maciej Zachaj Chojnacki przybliżył nam tradycje parzenia herbaty.
Ania Archacka wyczarowała dla nas specjały kuchni azjatyckiej.
Maciej Domański i często niedocenianie kiszonki.
Tomasz Strubiński opowiedział o wyjątkowych walorach kaszubskich serów kozich.
Małgorzata Kalemba-Drożdż zdradziła tajniki dzikich roślin.
Główną atrakcją drugiego dnia i jednocześnie ukoronowaniem całego wydarzenia było wspólne gotowanie włodarzy miast i gmin z Obszaru Metropolitalnego
Gdańsk-Gdynia-Sopot, które przystąpiły do tegorocznej akcji „Rozsmakuj
się w Metropolii. Weekend za pół ceny”. Zadaniem każdego z nich było
przygotowanie dania ze składników regionalnych w asyście profesjonalnego kucharza.
Z nami gotował Wiceprezydent Tczewa Pan Adam Urban, który z wielkim zaangażowaniem włączył się do wspólnego gotowania.
Ale tam musiało być fajnie:)
OdpowiedzUsuń