Torcik dla wszystkich wielbicieli fistaszków i kajmaku. Inspirowany popularnymi batonami Snickers. Intensywnie kakaowy biszkopt przełożony kremem z masła orzechowego, kajmakiem i fistaszkami. Powiem Wam, że smakował wspaniale. Smaki przenikały się, łącząc słodkie ze słonym. Gładki, rozpływający się w ustach krem kontrastował z chrupiącymi orzeszkami i batonikową dekoracją.
Koniecznie spróbujcie :)
Składniki na biszkopt:
tortownica o średnicy 18 cm
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
Mąkę przesiewamy razem z kakao.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżka po łyżce cukier. Nie przerywając miksowania wrzucamy po jednym żółtku. Przesianą mąkę i kakao wsypujemy w trzech turach i delikatnie, szpatułką łączymy z masą jajeczną.
Dno formy ścielimy papierem do pieczenia. Wlewamy masę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, ok. 40 minut. Patyczek wbity w ciasto musi pozostać suchy.
Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wyciągamy z formy.
Składniki na krem:
- 300 g masła orzechowego
- 500 ml śmietany 36%
- płaska łyżka cukru pudru
Śmietanę ubijamy. W momencie kiedy zacznie gęstnieć wsypujemy cukier puder. Następnie łyżka po łyżce dodajemy masło orzechowe miksując na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
Dodatkowo:
- 400 g masy kajmakowej
- 150-200 g solonych fistaszków
- 2 batony Snickers
+ 1/2 szklanki przegotowanej wody połączonej z łyżką cukru waniliowego
Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż, tworząc 3 blaty.
Pierwszy blat układamy na paterze i nasączamy wodą waniliową. Kajmak* dzielimy na 3 porcje, pierwszą z nich wykładamy na ciasto, na nim układamy fistaszki i 1/3 kremu orzechowego. Przykrywamy drugim plackiem i powtarzamy czynność. Wierzch tortu nasączamy, wylewamy kajmak i wykładamy krem. Dekorujemy orzeszkami i pokrojonymi w 2 cm kawałki batonikami. Chłodzimy w lodówce - najlepiej przez noc.
Smacznego :)
Puszkę z kajmakiem wstawiam do rondelka z bardzo gorącą wodą. Robi się wówczas płynny i dużo łatwiej rozprowadza po biszkopcie.
Miniam...w tym torciku jest wszystko to, co lubie :) Wspanialy!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńCudny torcik.
OdpowiedzUsuńMniam,coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńPiękny, nie jadałam takiego :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńCzysta rozpusta :) Boski!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. :-)
OdpowiedzUsuń