Strony

piątek, 15 marca 2013

Mango curd


Krem z mango. Przygotowałam go z myślą o babeczkach, które będę piekła jutro. Uważam jednak że zasługuje na osobny post. Jeśli lemon curd miał swój post, to tym bardziej mango curd powinien. Dlaczego? Ponieważ jego smak jest nieziemski :) lekki, słodki, kremowy, można się uzależnić. A zastosowanie?? do wszystkich wypieków, ciast, ciasteczek, serników, bez, deserów, lodów a przede wszystkim do wyjadania na samo :) 
Z podanych składników wyszło mi ok. 800 ml kremu, choć wszystko zależy od wielkości mango.


Składniki:
  • 2 mango
  • 75 ml soku z pomarańczy
  • sok z ½ cytryny
  • 90 g cukru
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki Limoncello (pominęłam)
  • 2 łyżki masła

Mango obrać ze skórki, pokroić drobno, zmiksować na mus i wrzucić do rondelka o grubym dnie. Dodać sok z cytryny i pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i Limoncello. Wszystko lekko podgrzać, do połączenia składników, odstawić.
W miseczce ubić lekko jajka z cukrem. Wlać do rondelka z musem, dodać masło i kremówkę. Rondelek ponownie postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Po kilku/kilkunastu minutach zdjąć z ognia. Lekko przestudzić, przełożyć do słoiczka i szczelnie zamknąć. Przechowywać do kilku dni w lodówce.
Smacznego :)

Źródło: addio pomidory

14 komentarzy:

  1. Fajny pomysł, uwielbiam mango i na pewno zasmakowałby mi taki curd :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł, w sumie tego rodzaju polewę da się zrobić z wielu owoców:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie :) już nie mogę doczekać się kolejnych prób :)

      Usuń
  3. Włoski likier mangonello podszedł mi bardziej niż cytrynowa wersja, myślę więc, że podobnie może być z curdem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Mam,mam zrobiłam! Pyszny to za mało powiedziane,on jest mega pyszny!!! Zrobiłam z połowy porcji i to był mój wielki błąd:)

      Usuń
    2. co nie :) jest przepyszny :)

      Usuń
  5. Uwielbiam mango! mango curd musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, to musiało smakować bosko! Robiłam już przeróżne curdy, ale na mango nie wpadłam...

    OdpowiedzUsuń
  7. Kremik bajer cudo. Wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musze go spróbować, przepis brzmi kusząco, a Twój mango curd wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. WItam mam pytanie czy te krem można zastosować do przełożenia biszkopta w połączeniu np z mascarpone ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej :) myślę że będzie to pyszne połączenie, tylko dopasuj sobie stopień słodyczy :) będę wdzięczna jeśli napiszesz jak był efekt :D

      Usuń
  10. To jest pyszne!!! Przyznaję że lepszego owocowego kremu chyba nie jadłam. Jak zaczęłam jeść to koniec... przepadłam.
    Gdy go robiłam to musiałam szybko zakręcić słoik i go schować przed samą sobą, bo inaczej zjadłabym całość, a potrzebny mi był dopiero za dwa dni.
    Robi się bardzo prosto, a efekt piorunujący :)
    Pozdrawiam T.C.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)