Strony

wtorek, 19 marca 2013

Babeczki z kremem kokosowym i mango curd

Kruche babeczki z lekkim kremem kokosowym i słodkim kremem z mango. Lekkie, wiosenne, nie za słodkie, po prostu pyszne :) 
Kruche spody i mango curd można przygotować sobie już wcześniej, jedynie krem kokosowy należy zrobić tuż przed przygotowaniem babeczek.
Same babeczki są lekkie i kruche, ale jednocześnie trwałe, nie miękną od kremu i nie rozpadają się. Przepis można wykorzystać do zrobienia babeczek, lub jednej dużej tarty.


Składniki na kruche babeczki:
  • 250 g mąki
  • 200 g masła
  • sok z ½ cytryny
  • 100 g drobnego cukru
  • szczypta soli 
Mąkę przesiać do misy, dodać cukier, sól, pokrojone w kosteczkę zimne masło, wszystko skropić sokiem z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, w którym wykrawać kółka wielkości foremek do babeczek. Formy wykleić ciastem, ponakłuwać widelcem, następnie włożyć do lodówki do schłodzenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni na złoty kolor, ok 15-20 minut. Babeczki wystudzić przed nadziewaniem.

Składniki na warstwę kokosową:
  • 150 g śmietany kremówki do ubijania
  • 50 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 90 g wiórków kokosowych
  • 200 g serka mascarpone
Kremówkę ubić, nie do końca, nie musi być ubita na sztywno. Dodać cukier, zmiksować, dodać wiórki kokosowe, zmiksować. W drugiej misce ubić lekko serek mascarpone, dodać do niego łyżkę masy kokosowej, szybko wymieszać, następnie dodać resztę masy i wszystko dokładnie połączyć. 

Składniki na mango curd:
  • 2 mango
  • 75 ml soku z pomarańczy
  • sok z ½ cytryny
  • 90 g cukru
  • 3 łyżki kremówki
  • 3 łyżeczki skrobi
  • 2 jajka
  • 2 łyżki Limoncello (pominęłam)
  • 2 łyżki masła

Mango obrać ze skórki, pokroić drobno, zmiksować na mus i wrzucić do rondelka o grubym dnie. Dodać sok z cytryny i pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i Limoncello. Wszystko lekko podgrzać, do połączenia składników, odstawić.

W miseczce ubić lekko jajka z cukrem. Wlać do rondelka z musem, dodać masło i kremówkę. Rondelek ponownie postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Po kilku/kilkunastu minutach zdjąć z ognia. Lekko przestudzić, przełożyć do słoiczka i szczelnie zamknąć. Przechowywać do kilku dni w lodówce.
Ostudzone babeczki wypełniamy kremem kokosowym, na to kładziemy po łyżeczce ostudzonego kremu z mango. Od razu podajemy.
Smacznego :)  


Źródło: addio pomidory

3 komentarze:

  1. Ale piekne babeczki!!! Jak wiosennie,mimo ze za oknem wlasnie pada u mnie snieg:)

    OdpowiedzUsuń
  2. porwałabym od razu całą paterę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne babeczki z niebanalnymi dodatkami:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)