Krem z mango. Przygotowałam go z myślą o babeczkach, które będę piekła jutro. Uważam jednak że zasługuje na osobny post. Jeśli lemon curd miał swój post, to tym bardziej mango curd powinien. Dlaczego? Ponieważ jego smak jest nieziemski :) lekki, słodki, kremowy, można się uzależnić. A zastosowanie?? do wszystkich wypieków, ciast, ciasteczek, serników, bez, deserów, lodów a przede wszystkim do wyjadania na samo :)
Z podanych składników wyszło mi ok. 800 ml kremu, choć wszystko zależy od wielkości mango.
Składniki:
- 2 mango
- 75 ml soku z pomarańczy
- sok z ½ cytryny
- 90 g cukru
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 łyżki Limoncello (pominęłam)
- 2 łyżki masła
Mango obrać ze skórki, pokroić drobno, zmiksować na mus i wrzucić do rondelka o grubym dnie. Dodać sok z cytryny i pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i Limoncello. Wszystko lekko podgrzać, do połączenia składników, odstawić.
W miseczce ubić lekko jajka z cukrem. Wlać do rondelka z musem, dodać masło i kremówkę. Rondelek ponownie postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Po kilku/kilkunastu minutach zdjąć z ognia. Lekko przestudzić, przełożyć do słoiczka i szczelnie zamknąć. Przechowywać do kilku dni w lodówce.
Smacznego :)
Źródło: addio pomidory
Fajny pomysł, uwielbiam mango i na pewno zasmakowałby mi taki curd :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, w sumie tego rodzaju polewę da się zrobić z wielu owoców:)
OdpowiedzUsuńdokładnie :) już nie mogę doczekać się kolejnych prób :)
UsuńWłoski likier mangonello podszedł mi bardziej niż cytrynowa wersja, myślę więc, że podobnie może być z curdem ;)
OdpowiedzUsuńAle frykasy robisz:)))
OdpowiedzUsuńMam,mam zrobiłam! Pyszny to za mało powiedziane,on jest mega pyszny!!! Zrobiłam z połowy porcji i to był mój wielki błąd:)
Usuńco nie :) jest przepyszny :)
UsuńUwielbiam mango! mango curd musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńOjej, to musiało smakować bosko! Robiłam już przeróżne curdy, ale na mango nie wpadłam...
OdpowiedzUsuńKremik bajer cudo. Wygląda obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńMusze go spróbować, przepis brzmi kusząco, a Twój mango curd wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńWItam mam pytanie czy te krem można zastosować do przełożenia biszkopta w połączeniu np z mascarpone ?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej :) myślę że będzie to pyszne połączenie, tylko dopasuj sobie stopień słodyczy :) będę wdzięczna jeśli napiszesz jak był efekt :D
UsuńTo jest pyszne!!! Przyznaję że lepszego owocowego kremu chyba nie jadłam. Jak zaczęłam jeść to koniec... przepadłam.
OdpowiedzUsuńGdy go robiłam to musiałam szybko zakręcić słoik i go schować przed samą sobą, bo inaczej zjadłabym całość, a potrzebny mi był dopiero za dwa dni.
Robi się bardzo prosto, a efekt piorunujący :)
Pozdrawiam T.C.