Jedno z lepszych ciast jakie ostatnio jadłam. Kakaowe blaty przełożone dżemem porzeczkowym, masą serową i bitą śmietaną. Całość lekka, puszysta i delikatna. Słodycz przełamana kwaśną porzeczką. Połączenie idealne. Ciasto dobrze się prezentuje i może spełnić rolę tortu.
Przepis dostałam od przyjaciółki Renaty, za co dziękuję :)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Składniki na blaty, forma o wymiarach 25x35 cm:
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- pół szklanki wody
- 5 płaskich łyżek kakao
- szklanka cukru
Wszystko umieścić w rondelku i zagotować do
rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
Mąkę, proszek, sodę - przesiać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec
ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodać żółtka i wszystko ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą
wystudzoną mieszankę kakaową i dokładnie wymieszać na wolnych
obrotach miksera.
Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe wylać do formy wyścielonej papierem do pieczenia (tylko dno) wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 40 minut, lub dłużej, do suchego patyczka. Wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone ciasto przekroić na na pół, tworząc dwa blaty.
Składniki na masę serową:
- 200 g miękkiego masła
- 500 g serka homogenizowanego, można użyć mielonego twarogu
- 5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo: 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki, ok 400 g
Masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Porcjami dodawać ser, do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Składniki na masę śmietanową:
- 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% - schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
Dodatkowo:
- 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy i zmiksować do otrzymania pożądanej konsystencji.
Pierwszy blat ciasta posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem
wyłożyć masę serową, wyrównać. Przykryć drugim blatem, który posmarować pozostałym dżemem. Na
wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Wierzch udekorować startą czekoladą. Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Piękny ten porzeczkowiec :) Takiego ciacha jeszcze nie jadłam, zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńSuper wyszło!! :D Pycha ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z porzeczkami!
OdpowiedzUsuńmmm... sama słodka rozkosz z tym ciachem!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie. Oj zjadłabym ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
Ciasto czekoladowe z porzeczkami jest pyszne- słodko kwaskowate to to co ja bardzo lubię:) Pycha!!
OdpowiedzUsuńPyszna i smaczna propozycja!.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto:)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo smacznie ;D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Ciebie - Łucjo i całą Twoją Rodzinę!!!
OdpowiedzUsuńPorywam przepis. Mam swój dżem z czarnej porzeczki- będzie, będzie smacznie, będzię zabawa, będzie się działo.....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Witam Łucjo. Dziękuję za przepis. Upiekłam ale z wiśniami, bo porzeczki dzieci mi podprowadziły. Ciasto bardzo smaczne - nie ma potrzeby Kochanie studzić ciasta w piekarniku, bo ciastą na sodzie najczęściej nie opadają.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Cieszę się że smakowało i dziękuję za cenną uwagę :D
UsuńZabieram się do pieczenia! :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam :) jest na blogu :) bardzo dobry placuszek
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto! Musi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuńale super ciacho! wieki nie jadłam żadnego przekładanego
OdpowiedzUsuńsuper smaki - wygląda naprawdę pięknie
OdpowiedzUsuńmam trochę inny przepis na to ciast, ale wygląda podobnie :-)
OdpowiedzUsuńciasto prezentuje się bardzo efektownie:) a takie kwaśno słodkie połączenia są dla mnie idealne:)
OdpowiedzUsuńO! Właśnie się zastanawiałam, co zrobić ze słoikiem musu z czarnej porzeczki :D
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto ! Właśnie widziałam na Niebieskiej Pistacji porzeczkowca, robiłyście wspólnie? ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zbieg okoliczności ;)
Usuńooo.. bomba poobiednia ;D
OdpowiedzUsuńWypiek jak zawsze w Twoim wydaniu piękny i dopracowany:))
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję :)
UsuńPysznie wygląda! Lubię takie ciasta tortowe :-)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za ciastami ani słodyczami, ale to ciacho na pewno bym posmakowała :-) wygląda bardzo smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńKolejne pyszne ciacho, pięknie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, z porzeczkami jestem na bakier, zamrażam maliny i inne miekkie owoce, ale o porzeczkach zapominam.
OdpowiedzUsuńa szkoda :)
UsuńPyszne, domowe i urodziwe ciasto. Dżem z czarnej porzeczki mam to i do ciasta sie kiedyś zabiore.
OdpowiedzUsuńnie spotkałam się jeszcze z tym ciastem nigdzie.. Gdyby nie porzeczki przypominałby mi chyba trochę Wuzetkę :)
OdpowiedzUsuńWygląda na puszyste i lekkie :)
Takie też jest :)
UsuńŁucjo, dobiłaś mnie tym ciastem, kocham porzeczki, nie mogę przestać myśleć o nim:)
OdpowiedzUsuńNo to ja mam nadzieję że Cię natchnęłam a nie dobiłam :D
UsuńPrzypomniałaś mi, że w piwnicy stoją słoiki z porzeczką :D Bardzo apetyczne ciasto i fantastycznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńŚliczne ciacho, wyobrażam sobie, jak musi pysznie smakować :-)
OdpowiedzUsuńMówisz, że moje ciasto wygląda idealnie, ale Twój porzeczkowiec bije je na łopatki! Pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńWidziałam podobne ciacho u Doroty z Moje Wypieki i powiem Ci, że patrząc na Twoje nabrałam na nie jeszcze większej ochoty:-). Poczekam jednak na sezon porzeczkowy a teraz zapisuję przepis:-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe.... aż mi ślinka cieknie :)!
OdpowiedzUsuńZa jakieś 3 tygodnie czekam choć na maleńką próbeczkę :)
OdpowiedzUsuńT.C.
Ciasto rewelacja:) piekłam na imieniny Marty a jutro piekę na Krystyny:):):)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńWyszedł super:) wszystkim bardzo smakowało:) naprawdę ekstra:D
OdpowiedzUsuńmmmm pysznie <3
OdpowiedzUsuńwww.sagneska.pl
Jadłam to ciasto w Szkocji, super, teraz zabieram się do pieczenia, polecam
OdpowiedzUsuń