expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 14 lutego 2014

Porzeczkowiec

Jedno z lepszych ciast jakie ostatnio jadłam. Kakaowe blaty przełożone dżemem porzeczkowym, masą serową i bitą śmietaną. Całość lekka, puszysta i delikatna. Słodycz przełamana kwaśną porzeczką. Połączenie idealne. Ciasto dobrze się prezentuje i może spełnić rolę tortu.
Przepis dostałam od przyjaciółki Renaty, za co dziękuję :) 


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Składniki na blaty, forma o wymiarach 25x35 cm:
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody
  • 5 płaskich łyżek kakao 
  • szklanka cukru
Wszystko umieścić w rondelku i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru 

Mąkę, proszek, sodę - przesiać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodać żółtka i wszystko ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę kakaową i dokładnie wymieszać na wolnych obrotach miksera. 
Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe wylać do formy wyścielonej papierem do pieczenia (tylko dno) wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 40 minut, lub dłużej, do suchego patyczka. Wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone ciasto przekroić na na pół, tworząc dwa blaty.


Składniki na masę serową:
  • 200 g miękkiego masła
  • 500 g serka homogenizowanego, można użyć mielonego twarogu
  • 5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:  2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki, ok 400 g


Masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Porcjami dodawać ser, do uzyskania gładkiej jednolitej masy.

Składniki na masę śmietanową:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% - schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
Dodatkowo:
  • 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy i zmiksować do otrzymania pożądanej konsystencji.


Pierwszy blat ciasta posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć masę serową, wyrównać. Przykryć drugim blatem, który posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Wierzch udekorować startą czekoladą. Schłodzić i przechowywać w lodówce. 
Smacznego :) 

52 komentarze:

  1. Piękny ten porzeczkowiec :) Takiego ciacha jeszcze nie jadłam, zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ciasta z porzeczkami!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... sama słodka rozkosz z tym ciachem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie. Oj zjadłabym ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto czekoladowe z porzeczkami jest pyszne- słodko kwaskowate to to co ja bardzo lubię:) Pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna i smaczna propozycja!.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pozdrawiam serdecznie, Ciebie - Łucjo i całą Twoją Rodzinę!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Porywam przepis. Mam swój dżem z czarnej porzeczki- będzie, będzie smacznie, będzię zabawa, będzie się działo.....
    Pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Łucjo. Dziękuję za przepis. Upiekłam ale z wiśniami, bo porzeczki dzieci mi podprowadziły. Ciasto bardzo smaczne - nie ma potrzeby Kochanie studzić ciasta w piekarniku, bo ciastą na sodzie najczęściej nie opadają.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. Cieszę się że smakowało i dziękuję za cenną uwagę :D

      Usuń
  9. Robiłam :) jest na blogu :) bardzo dobry placuszek

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne ciasto, wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetyczne ciasto! Musi świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale super ciacho! wieki nie jadłam żadnego przekładanego

    OdpowiedzUsuń
  14. super smaki - wygląda naprawdę pięknie

    OdpowiedzUsuń
  15. mam trochę inny przepis na to ciast, ale wygląda podobnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. ciasto prezentuje się bardzo efektownie:) a takie kwaśno słodkie połączenia są dla mnie idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  17. O! Właśnie się zastanawiałam, co zrobić ze słoikiem musu z czarnej porzeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniałe ciasto ! Właśnie widziałam na Niebieskiej Pistacji porzeczkowca, robiłyście wspólnie? ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Wypiek jak zawsze w Twoim wydaniu piękny i dopracowany:))

    OdpowiedzUsuń
  20. Pysznie wygląda! Lubię takie ciasta tortowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie przepadam za ciastami ani słodyczami, ale to ciacho na pewno bym posmakowała :-) wygląda bardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Kolejne pyszne ciacho, pięknie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wspaniałe ciasto, z porzeczkami jestem na bakier, zamrażam maliny i inne miekkie owoce, ale o porzeczkach zapominam.

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszne, domowe i urodziwe ciasto. Dżem z czarnej porzeczki mam to i do ciasta sie kiedyś zabiore.

    OdpowiedzUsuń
  25. nie spotkałam się jeszcze z tym ciastem nigdzie.. Gdyby nie porzeczki przypominałby mi chyba trochę Wuzetkę :)
    Wygląda na puszyste i lekkie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Łucjo, dobiłaś mnie tym ciastem, kocham porzeczki, nie mogę przestać myśleć o nim:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to ja mam nadzieję że Cię natchnęłam a nie dobiłam :D

      Usuń
  27. Przypomniałaś mi, że w piwnicy stoją słoiki z porzeczką :D Bardzo apetyczne ciasto i fantastycznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  28. Śliczne ciacho, wyobrażam sobie, jak musi pysznie smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Mówisz, że moje ciasto wygląda idealnie, ale Twój porzeczkowiec bije je na łopatki! Pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  30. Widziałam podobne ciacho u Doroty z Moje Wypieki i powiem Ci, że patrząc na Twoje nabrałam na nie jeszcze większej ochoty:-). Poczekam jednak na sezon porzeczkowy a teraz zapisuję przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wspaniałe.... aż mi ślinka cieknie :)!

    OdpowiedzUsuń
  32. Za jakieś 3 tygodnie czekam choć na maleńką próbeczkę :)
    T.C.

    OdpowiedzUsuń
  33. Ciasto rewelacja:) piekłam na imieniny Marty a jutro piekę na Krystyny:):):)

    OdpowiedzUsuń
  34. Wyszedł super:) wszystkim bardzo smakowało:) naprawdę ekstra:D

    OdpowiedzUsuń
  35. mmmm pysznie <3

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
  36. Jadłam to ciasto w Szkocji, super, teraz zabieram się do pieczenia, polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU