Pasztet z ciecierzycy i dyni, pełen aromatycznych przypraw. Smaczny i zdrowy, a przy tym bardzo prosty do przygotowania. Pasztet wychodzi dość zwięzły, a ponieważ lubię pasztety luźne, takie które daje się jeść z chlebem, przy drugim pieczeniu dodałam mniej kaszy manny. Jeśli szukacie nowych smaków w kuchni to zachęcam do zrobienia :)
Składniki na małą keksówkę:
- ok. dwóch szklanek cieciorki ugotowanej
- szklanka puree z dyni
- 3 jajka
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ok. 150 g kaszy manny - daję 100 g
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz,
- kurkuma - użyłam Kurkumy Kamis
- mielony kmin rzymski,
- papryka słodka - użyłam Papryki słodkiej Kamis,
- kolendra - użyłam Kolendry mielonej Kamis
- Ognista mieszanka przypraw Kamis
Ciecierzycę, puree z dyni, jajka, czosnek, natkę pietruszki zmiksować. Dodać kaszę mannę, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do
pieczenia i wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w
temperaturze 180 stopni około 1 godziny. Przestudzony pasztet schłodzić
kilka godzin w lodówce.
Smacznego :)
Pyszny!
OdpowiedzUsuńI cieszę się,że warzywne pasztety stają się coraz bardziej popularne.
Apetyczny i wymyślny ten Twój pasztet:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pasztety, robię , owszem, ale ten przepis mi sie podoba, muszę w końcu ruszyć moją dynię z zamrażarki.
OdpowiedzUsuńCóż za unikalny kolor - mam nadzieję, że smak również zachwyci :)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńŚwietny,też chcę pomyśleć nad jakim pasztetem:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie ten pasztet wygląda. Spróbowałabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuńWspaniały! I kolor ma niesamowity :)
OdpowiedzUsuńCudowne kolory i smaki! Taki domowy pasztet już od dawna za mną "chodzi" :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny pasztecik, mniam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pasztety, wygląda świetnie
OdpowiedzUsuńCoś zdecydowanie dla mnie!! pycha:)
OdpowiedzUsuńCo za kolor! :)
OdpowiedzUsuńMa świetny kolor:) zdecydowanie muszę spróbować takiego pasztetu:)
OdpowiedzUsuńAle ma piękny kolorek:-) od samego patrzenia aż ma się ochotę spróbować:-)
OdpowiedzUsuńSłonecznie i smakowicie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńZdrowe smakowitości, czyli tak jak lubię najbardziej :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)! Bardzo się cieszę, że smakował! Pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńwow! Musze go spróbować, wygląda rewelacyjnie :) ten kolor, te przyprawy.. <3
OdpowiedzUsuńświetny pomysł!:) i ten kolorek:)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł!
OdpowiedzUsuńTakie pasztety mogę jeść, samo zdrowie. Z dynią to już mega zdrowe.
OdpowiedzUsuńCiekawy, ciekawy :) Nie jadłam jeszcze czegoś takiego. Musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńT.C.
Tu jest ciecerzyca czy cieciorka?
OdpowiedzUsuńCiecierzyca - cieciorka - groch włoski! To jest wszystko jedno i to samo :)
Usuń