expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 7 lutego 2014

Tort Ferrero Rocher

Niesamowity tort przepełniony orzechami i czekoladą. Doskonały na wielkie uroczystości i małe przyjęcia rodzinne. Kiedy zobaczyłam go pierwszy raz wiedziałam że muszę go upiec. Od tamtego czasu minął już rok i w końcu zrobiłam go na urodziny mojej mamy :) 
W smaku bardzo przypomina moje ulubione pralinki. Jest dość sycący i ja nie byłam w stanie zjeść całego kawałka :) Choć nie jest słodki, ponieważ cukru w nim niewiele to najlepiej komponuje się z gorzką kawą :) 
Zapraszam :)

Składniki na orzechowy biszkopt:
Tortownica o średnicy 22 cm.
  • 5 jajek
  • 6 pełnych łyżek cukru
  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. 
Mielone orzechy połączyć z kakao, mąką i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać do połączenia. Wylać do tortownicy, wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, przez 30-35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić (najlepiej przez całą noc) i przekroić na pół tak, by otrzymać dwa równe blaty.

Składniki na masę:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 5 kopiatych łyżek Nutelli
  • 4 wafelki orzechowe "Góralki"
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić do temperatury pokojowej. Masło utrzeć, dodać czekoladę i Nutellę, zmiksować. Dodać drobno posiekane batoniki i łyżką połączyć z masą czekoladową. 

Na pierwszym blacie wyłożyć całą masę i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na kilka godzin by masa stężała. 
Ja dodatkowo nasączyłam biszkopt wodą z cukrem waniliowym (gdyby nie jadły go dzieci użyłabym rumu) 
 
Składniki na polewę:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki kremówki 36 %
Dodatkowo: 12 pralinek Ferrero Rocher

Czekoladę, masło i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i wylać na schłodzony tort. Zanim masa zacznie tężeć tort udekorować pralinkami. 
Smacznego :)

Uwagi: Schłodzona masa jest twarda, dlatego tort należy wyjąć z lodówki nawet na 2 godziny przed podaniem.







Źródło: Gotuję, bo lubię

52 komentarze:

  1. Łał, wygląda imponująco! Musiał smakować bajecznie :)
    Najlepsze życzenia dla Jubilatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez już dawno spisałam ten przepis, teraz czekam tylko na okazję, by go upiec;):) Cudnie wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow ! On jest przepiękny :) Chciałabym taki na urodziny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łucjo, tort mnie powalił na kolana, mimo niewyszukanego przepisu i prostego w wykonaniu jest bardzo wykwintny, zapisuje przepis, zamieniam orzechy na włoskie, bo laskowe uczulają moich domowników i gdy zrobię , to Ci się pochwalę.

    OdpowiedzUsuń
  5. I podkręcę smak , bo dodam zamiast wafelków kilka sztuk ferrero dla odmiany może białych? Co o tym myślisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko pięknie dziękuję :) Orzechy włoskie mogą być jak najbardziej i dodatki w kremie mile widziane :) już nie mogę się doczekać Twojej wersji!

      Usuń
  6. Ten tort wyglada idealnie. Jaki on musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękny. Istne arcydzieło!!!

    Może weźmiesz udział w moim blogowym konkursie. Wszystko o znajdziesz tutaj: http://limonkowy.blogspot.com/2014/01/gotuj-z-limonkowym-konkurs.html
    Będzie mi bardzo miło :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Imponujący ten Twój tort, Łucjo. Moja mama ma niedługo urodziny, a że jest fanką rocher, to chyba nie mam wyjścia, muszę jej taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda obłęnie:D chętnie bym zjadła kawałek:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj taaaaak...obłędnie. Mamy go na liście do wypróbowania:):)
    Serdeczności!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem pod wrażeniem, wygląda fenomenalnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie sądziłam, że to kiedyś napiszę, ale.. NIENAWIDZĘ CIĘ!!! Trwa właśnie piąty dzień mojej głodówki zdrowotno-oczyszczającej, więc rozumiesz chyba, jak czuć się mogę patrząc na podobne cukiernicze cuda? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu rzucaj głodówkę i bierz się za tort :)

      Usuń
  13. Cudny torcik i tyle czekolady w nim. Wielbiciele jej będą zachwyceni :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Podpisałabym się pod komentarzem poprzedniczki obiema rękami dodam tylko, że jednocześnie KOCHAM CIĘ za takie super pomysły i kiedyś nadejdzie taki dzień kiedy zrobię i zjem ten tort. Dietę szlag trafi, a linia wyraźnie nabierze kształtów. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie :) nie ma co sobie żałować !

      Usuń
  15. Obłędnie czekoladowy z orzechami - Cudny torcik !! już mój ulubiony, wędruje do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ty chyba sumienia nie masz. Tort rewelacyjnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  17. o matko jakie pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jest fenomenalny, po prostu słodkie cudo - aż mam ochotę się rzucić :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudowny ,smaki idealne,porywam.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniały tort! Musiał obłędnie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pięknie Ci wyszedł :) Cieszę się, że smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Boski! Cały nawet bym zjadła :))

    OdpowiedzUsuń
  23. wspaniały!już sobie wyobrażam jaki musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  24. Na specjalną okazję przywołam sobie ten Twój tort;-))

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda po prostu bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Tort jest wspaniały!!! i pięknie na zdjęciu ujęty:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Też kiedyś robiłam taki tort. Niestety nie był tak piękny jak Twój;) Jednak w smaku - marzenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wow, jest wspaniały, podkradam przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Dawno nie widziałam tak wspaniałego tortu, bardzo starannie wykonany. pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  30. Jadłam i mi bardzo smakował :D A twój wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda bosko! Prawdziwa rozpusta :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. O rany! Opadła mi szczęka... Rewelacja!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Musisz mi to robić?? :) Wiesz że nie mam jak zrobić... a jest taki śliczny!
    T.C.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU