expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 20 lutego 2014

Sernik z białą czekoladą

Delikatny i kremowy sernik z białą czekoladą, na ciasteczkowym spodzie. Wyjątkowo smaczny i lekki, idealny na każdą okazję. Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie stwarza żadnych problemów. Nie rośnie, nie opada i nie pęka. Spód powinien być zrobiony z razowych herbatników, nie miałam takich i użyłam ciasteczek zbożowych. Jeśli zrobicie w tej wersji, to nie polecam dodawać już cukru, by masa ciasteczkowa nie była za słodka.  Zapraszam :) 

Składniki na spód - tortownica o średnicy 23 cm:
  • 300 g pokruszonych herbatników razowych - użyłam ciasteczek zbożowych
  • 100 g brązowego cukru - pominęłam
  • 150 g stopionego i schłodzonego masła
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, również z zewnątrz, najlepiej podwójnie, tak by torownica była dokładnie zabezpieczona przed wodą.  Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
  • 135 g białej czekolady
  • 135 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • laska wanilii
  • skórka otarta z cytryny
  • 400 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 90 g cukru
Czekoladę  drobno posiekać, wymieszać z jogurtem w metalowej miseczce. Wstawić do większego naczynia wypełnionego wrzątkiem i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Jajka lekko ubić, dodać ziarenka z laski wanilii i skórkę z cytryny. W osobnej miseczce na najniższych obrotach utrzeć twaróg z cukrem. Dodać ciepłą mieszankę jogurtu z czekoladą, ucierać 2-3 minuty. Dodać masę jajeczną, zmiksować do połączenia się składników. Wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać.
Zabezpieczoną tortownicę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wlać wrzątek do 3/4 wysokości tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut. 
 

Składniki na śmietanowy wierzch:
  • 100 g białej czekolady
  • 350 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 120 g śmietanki 36%
Czekoladę posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą zmiksować ze śmietanami. Posmarować sernik i ponownie wstawić do piekarnika, piec 5 minut. Wyciągnąć i wystudzić. Następnie schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. 
Smacznego :) 

Źródło: Magazyn Kuchnia

23 komentarze:

  1. Wygląda na taki aksamitny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny sernik, mniam mniam :) Bardzo lubię dodawać białą czekoladę do wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny,nie mogłoby być inaczej,w końcu co mistrz(-yni),to mistrz(-yni):)))u Ciebie zawsze wspaniałe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypomniałaś mi jaki on był pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędny, uruchomił wyobraźnię i pragnę go;-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda, a ja tka serniki uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealny, wygląda na bardzo kremowy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Do sernika mam dziwne przyciąganie ,jeden kawałeczek ,potem następny....cudny upiekłaś!.

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda bardzo smacznie:) uwielbiam takie seriniki z białą czekoladą:d mniam:D

    OdpowiedzUsuń
  10. z takim słodkim zakończeniem, biorę bez wahania! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chyba sobie zrobię:) narobiłaś mi ochoty, a sernik wygląda na lekki i puszysty:)mniam

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny serniczek, biała czekolada to cudowny dodatek

    OdpowiedzUsuń
  13. Same superlatywy- nie rośnie , nie opada i nie pęka, a ponadto jest wyśmienity.

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam takie serniczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. nie robiłam jeszcze nigdy z białą czekoladą! Jakże ja mogłam?!
    Wygląda cudownie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam sernik, z białą czekoladą jeszcze nie jadłam... wygląda pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda po prostu bajecznie :) Zdjęcie jest prześliczne!
    T.C.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU