expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 12 lutego 2014

Mini torciki Walentynkowe

Czerwone serca w białym kremie maślanym. Wyjątkowe i doskonałe na specjalną okazję. Falbanka którą są udekorowane sprawia że wyglądają lekko i elegancko.
Myślę że każdy chciałby dostać taki torcik, a Walentynki już blisko :) Zapraszam!

Składniki na 4 serca:

3 torciki, 1 serce pokruszymy i udekorujemy nim torty
foremki o pojemności ok. 300 ml
  • 225 g drobnego cukru 
  • 2 jaja
  • 275 ml oleju rzepakowego
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego w żelu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 175 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • masło do wysmarowania foremek
Foremki wysmarować masłem. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z solą.
W dużej misce ubić jajka z cukrem na jasną masę. Ubijając mikserem na najniższych obrotach wlewać małym strumieniem olej i miksować aż cały zostanie wchłonięty. Cały czas mieszając dodać jogurt, barwnik i wanilię. Następnie mąkę z kakao, wymieszać i dodać ocet. 
Ciasto rozłożyć do foremek, napełniając je do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni, przez 35 minut, lub dłużej, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzić w foremkach przez 5 minut, następnie wyciągnąć i całkowicie wystudzić na kratce.


Składniki na krem:
do udekorowania 3 torcików
  • 120 g białej czekolady
  • 270 g miękkiego masła
  • 570 g cukru pudru - przesianego
  • 3 łyżki mleka
Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej, uważając by miseczka nie dotykała wody. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodając cukier puder ucierać, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodać białą czekoladę, wymieszać i wlać mleko. Ucierać jeszcze ok. 2 minut.

Serca przekroić, przełożyć kremem, posmarować również wierzch i boki. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie łezki (u mnie Wilton nr 104) i trzymając w  pozycji pionowej, ostrą końcówką tylki skierowaną ku Wam, a okrągłą ku ciastu - wyciskać kolumny falbanek, jak zaprezentowano na filmie instruktażowym, który znajdziecie tu. Falbanki powinny dotykać boków tortu. Po udekorowaniu boków ozdobić wierzch tortu, zostawiając środek wolny. 
Odłożone serce pokruszyć i okruszkami obsypać środki torcików. Całość schłodzić w lodówce. 
Torciki wyciągnąć z lodówki na 1-2 godziny przed podaniem, by się ogrzały i masa zmiękła.  
Smacznego :) 

Uwaga:
Przepis podany był na 7 okrągłych foremek o średnicy 6 cm i wysokości 4 cm.

Źródło: "Czekolada" Eric Lanlard


40 komentarzy:

  1. Torcik wyszedł obłędnie!! zazdroszczę umiejętności dekorowania tortów:)

    OdpowiedzUsuń
  2. śą piękne! chętnie bym zjadła takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja, wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przeurocze:)Bardzo starannie udekorowane,wyglądają tak kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastycznie wygladają. Piękna dekoracja i ten kolor... Niestety brak mi Twoich zdolności cukierniczych i zdobniczych więc nie bedzie mi dane... No chyba że zamówię u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Są przepiękne, aż dech zapiera! Cudownie udekorowane... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Są po prostu prześliczne :) Idealne na walentynki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana, ale się musiałaś napocić przy dekoracji! :) wspaniałe :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczny i słodki ! Idealny na walentynki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknty torcik, a ja za 3 dni mam urodziny, szkoda, że mi nikt takiego nie zrobi:(

    OdpowiedzUsuń
  11. Udekorowany jest znakomicie, sam torcik też ma bajeczny kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. przewspaniałe! Wyglądają po prostu genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają jak w najlepszej cukierni - Łucja jesteś genialna

    OdpowiedzUsuń
  14. Torciki od serca, bardzo pięknie wyglądają. Kolor czerwony z masą z białej czekolady wygląda rewelacyjnie:))

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja Walentynek nie obchodzę, ale taki tort to bym chciała dostać;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ładnie ozdobiłaś. Walentynki przepiekne z tych ciastek.

    OdpowiedzUsuń
  17. Woooow. Minitorciki cudnie się prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. one są tak cudne, że można się w nich samych zakochać :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jaki fajny taki torcik dostać na walentynki to sama radość :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. I mnie się podoba falbaniasty torcik.

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak misternie i pięknie ozdobione. Małe cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mistrzostwo świata.Super.Masz talent.

    OdpowiedzUsuń
  23. Coś wspaniałego!
    A tę książkę bym chciała. Bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  24. Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze :) cieszę się że torciki się spodobały!

    OdpowiedzUsuń
  25. po prostu wyglądają fenomenalnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Po prostu piękne te torciki :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Przecudowne, jak z ekskluzywnej cukierni :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wyglądają jak namalowane :) Podziwiam talent i zazdroszczę pomysłów.
    Czapki z głów :) !!!!
    T.C.

    OdpowiedzUsuń
  29. Łucjo, gdyby był film jak zrobić taką falbankę- ja z chęcią bym sie od Ciebie nauczyła. Ciasto - wyśmienite:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU