expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 1 maja 2015

Majowe zaproszenie do akcji "Na zakwasie i na drożdżach"


Mam przyjemność po raz drugi poprowadzić akcję "Na zakwasie i na drożdżach". Autorką comiesięcznej listy jest Wisła z bloga Zapach chleba.  Pierwszą listę prowadziłam w zeszłym roku w lipcu i możecie ją obejrzeć tutaj.
W maju chciałbym Was ponownie zaprosić do gromadzenia przepisów na moim blogu. Szczególnie mile widziane będą przepisy na chleby i bułki pełne ziaren. Niech nasze pieczywo będzie wypełnione zdrowym ziarnem, kaszą i mąką z pełnego przemiału. 

Wszystkie szczegóły akcji "Na zakwasie i na drożdżach" znajdziecie na blogu Zapach Chleba.



Aby wziąć w akcji należy:
  • Opublikować w maju na swoim blogu wypiek wykonany na zakwasie lub na drożdżach, ewentualnie przaśny ale bez spulchniaczy (bez proszku do pieczenia i sody).



  • Napisać podlinkowaną informację o tym, że wypiek bierze udział w majowej liście  "Na zakwasie i na drożdżach"  prowadzonej  przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji.
  • Zgłosić swój przepis wykorzystując formularz umieszczony na dole tego posta, klikając "Add your link" i wypełniając formularz zgłoszeniowy.


Orkiszowe bułeczki odrywane z nasionami chia

Mięciutkie, maślane bułeczki z mąką orkiszową i nasionkami chia. Idealne z masłem, miodem i szklanką mleka. Zapraszam :) 

Składniki:
tortownica o średnicy 26 cm
  • 350 g mąki orkiszowej, jasnej
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 280 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 25 g nasion chia
 Dodatkowo:
  • jajko
  • ziarenka słoneczniku i sezamu do obsypania bułeczek
Drożdże rozkruszyć, połączyć z 1/2 szklanki ciepłego mleka, cukrem i łyżką mąki pszennej. Przykryć i odstawić na 20 minut by zaczyn ruszył. 
W tym samym czasie nasionka chia zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 20 minut by spęczniały.
Rozczyn połączyć z nasionkami, dodać pozostałe składniki. Zagnieść gładkie lśniące ciasto. Przykryć i odstawić na 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić, podzielić na równe części, ok. 70 g. Uformować w kulki i układać w tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia.  
Przykryć i odstawić na 20 minut do napuszenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać ziarenkami.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, ok. 30 minut. Gdyby za mocno się rumieniły, przykryć papierem do pieczenia. 
Smacznego :)  

 Orkiszowy Tartine Bread
Orkiszowy chleb z kaszą gryczaną


21 komentarzy:

  1. Może tym razem uda mi się dołączyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna akcja :)
    Te bułeczki są genialne!

    OdpowiedzUsuń
  3. nasiona chia w bułeczkach? Nie słyszałam o tym pomyśle jeszcze, totalnie mnie zaskoczyłaś! :)
    Wyglądają świetnie! A do akcji postaram się dołączyć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe bułeczki:)a mąka jasna czyli jaki typ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Bułeczki wyglądaj pysznie:)
    do tej pory robiłam na słodko, może tym razem skuszę sie na Twoją propozycję?
    miłego dnia, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wygląda :) Lubimy takie wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bułeczki wyglądają znakomicie. Ciekawa akcja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna akcja! A bułeczki są wspaniałe, nasionka chia super odnajdują się w pieczywie

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo fajne te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno dołączę, właśnie przygotowuje wpis o chlebie z amarantusem :)))) Twoje bułeczki cudnie puszyste :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Będę miała wiele pytań Łucjo do Ciebie, bo upiekłam chleb i .... sama zobaczysz?

    OdpowiedzUsuń
  12. O-dziękujemy za zaproszenie :) Łucjo-bułeczki wyglądają wspaniale, lubimy takie do odrywania ;) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  13. Bułeczki odrywane są jak malowane. Zdrowymi ziarnami oprószone, rumiane jak malowane :-) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  14. Ho inserito il mio pane!! Grazie!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy zdążę się dołączyć z chlebem? Dzisiaj 1, a ja się obudziłam, że maj się już skończył :)
    Oto mój wypiek: http://smakowitychleb.pl/orkiszowy-tartine-bread/
    Pozdrawiam serdecznie,
    Tosia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tosiu też zapomniałam dołączyć jeden swój chlebek. Wkleję je ręcznie :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. I jak sytuacja? Już nie udało się dodać? :) Szkoda, bo lista bardzo apetyczna.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  16. Cudnie wyglądają te wszystkie wypieki :) Początek z Twoimi odrywanymi bułeczkami był bardzo zachęcający do zaglądania tutaj i umieszczania swoich propozycji. To piękne, że wypiek domowego pieczywa tak jednoczy i możemy podzielić się własnymi przepisami raz u Wiesi, innym razem u Ciebie, a kiedy indziej u Małgosi i Piotra. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, co jeden wpis to lepszy i bardziej kuszący. Domowe pieczywo ma w sobie moc :)
      Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :)

      Usuń
  17. Super pomysł na bułeczki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU