expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 13 maja 2015

Chleb z kaszką orkiszową

Pszenny chleb na zakwasie, z dodatkiem mąki orkiszowej. Wzbogacony kaszką orkiszową, co nadało mu miękkości i delikatności. Chleb jest treściwy i sycący. Długo zachowuje świeżość i dobrze się kroi. Zapraszam :) 

Przepis dodaję do listy "Na zakwasie i na drożdżach", która w maju prowadzona jest na moim blogu - klik

Składniki:
2 duże bochenki
  • 300 ml wody
  • 125 g kaszki orkiszowej
  • 100 g aktywnego zakwasu
  • 650 g wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 700 g mąki pszennej chlebowej
  • słonecznik do obsypania
300 ml wody zagotować, lekko posolić i wsypać do niej przepłukaną kaszkę. Od czasu do czasu mieszając gotować na małym ogniu, aż kaszka wchłonie całą wodę. Odstawić do przestudzenia. 

Wszystkie składniki połączyć. Wyrobić ciasto i przełożyć do foremek wyścielonych papierem do pieczenia. Posmarować wierzch olejem i obsypać ziarnem słonecznika, delikatnie je dociskając.
Foremki przykryć ściereczkami i zostawić na blacie do wyrośnięcia, na 12 godzin.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni. Po 15 minutach temperaturę zmniejszyć do 200 stopni. Piec kolejne 35-40 minut. Pod koniec pieczenia zawsze wyciągam chleb z foremek i dopiekam na kratce. Upieczony chleb pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. 
Smacznego :) 


 

14 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU