expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 22 września 2014

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Ciasto, którego nie może u nas zabraknąć w sezonie na maliny. Lekkie, kruche, pełne owoców. Całości dopełnia lekka budyniowa pianka. Doskonale sprawdzają się również porzeczki, borówki i truskawki. Można użyć owoców mrożonych. 
Jeśli jeszcze nie piekliście to gorąco namawiam :) 


Składniki na ciasto kruche:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Gdyby ciasto było zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na dwie nierówne części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni - ok. 20 minut. Spód całkowicie ostudzić.

Składniki na budyniową piankę:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Dodatkowo:
  • 500 g malin
  • cukier puder do oprószenia
Białka dokładnie ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać powoli, łyżka po łyżce cukier i cukier waniliowy. Miksować na wysokich obrotach aż nie będzie wyczuwalny.
Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny, otworkami do góry - lekko wpychając je w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). 
Piec w temperaturze 190 stopni - ok. 40 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto jeszcze chwilę w piekarniku. Następnie ciasto wyjąć, przestudzić i oprószyć cukrem pudrem. 
Smacznego :) 

Źródło: Moje Wypieki 


35 komentarzy:

  1. Ja tez je robię:)) jest pyszne! I ta Twoja patera cieszy moje oko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciasto :) Uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne ciasto! W zeszłym roku piekłam je co weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie robiłam,czas wziąć się zatem do pracy,bo ciasto cieszy oko narazie,niech i podniebienie ucieszy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekłam podobne, poszło w mig, a blaszka jeszcze ciepła była :))

    OdpowiedzUsuń
  6. oj dawno go nie piekłam ,cudne.

    OdpowiedzUsuń
  7. robię kruche z budyniem i śliwkami, a z malinami też musi smakować bajecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jedno z moich ulubionych letnich ciast:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe ciasto, jest piękne i bardzo pyszne. Świetne zdjęcie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale bym takie zjadła, pysznie wygląda!: )

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda niesamowicie, oj taki kawałeczek zdecydowanie poprawiłby humor w taki deszczowy dzień

    OdpowiedzUsuń
  12. piekłam je kiedyś , pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bosko :) Piekłam je niedawno. Były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Robię takie , robię ale z malinami nie robiłam, a cudnie go pokazałaś.
    U mnie był z rabarbarem bardzo podobny przepis.
    Trochę lata jesienią , co za widok!

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetnie się prezentuje i na pewno jest boskie, jak wszystkie dorotkowe przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak zawsze u Ciebie dostaję ślinotoku :)

    OdpowiedzUsuń
  17. mniam! też je piekłam i jest na liście TOP 10 moich ukochanych!

    OdpowiedzUsuń
  18. jedno z naszych ulubionych kruchych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jakie piękne ciacho, malinki i masa budyniowa pycha. Kupiłaś mnie

    OdpowiedzUsuń
  20. Ślinka cieknie i co począć kiedy człowiek zaraz do pracy wybiega i juz szansy na takie ciasto miec nie będzie ;(

    OdpowiedzUsuń
  21. Ależ to ciacho kusi :) pyszności....

    OdpowiedzUsuń
  22. jej.. maliny, pianka, krucheee <3 <3
    wieczór jest, a ja taką ochotę mam na to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  23. Pycha ciasto! :-) Idealne na lato :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. wygląda leciutko, apetycznie, śmiem napisać zwodniczo....kusi ;) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  25. uwielbiam to ciasto :-) jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU