expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 1 września 2014

Tort z kremem malinowym otulony różami

Tort przełożony kremem malinowym i ozdobiony masą maślaną.
Podstawą jest biały biszkopt - tzw. rzucany, który nie opada i gwarantuje udany tort. Blaty przełożyłam intensywnie malinowym kremem. 
Wykończony jest kremem maślanym z dodatkiem białej czekolady. Bardzo dobrze się z nim pracuje, a po schłodzeniu jest trwały i nadaje się do transportu. Jest bardzo słodki i ja osobiście go nie jem, ale w domu mam dużo amatorów na tak dużą dawkę słodyczy.
Zapraszam :) 

Składniki na biszkopt:
u mnie wysoka forma 20 cm, można piec również w 22-23 cm, będzie niższy
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Stale ubijając dodawać kolejno żółtka, następnie przesiane mąki. Na wolnych obrotach miksera zmiksować tylko do połączenia składników. 
Masę wlać do tortownicy, delikatnie wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, 30-40 minut, do suchego patyczka. 
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm opuścić (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.  Po całkowitym ostudzeniu  oddzielić nożykiem boki biszkoptu od formy. Wyciągnąć i przekroić na 3 blaty.
Blaty tortu nasączyć wodą z cukrem waniliowym (1/2 szklanki gorącej wody + 2 łyżki cukru z wanilią, mieszankę ostudzić przed nasączeniem)

Składniki na krem malinowy:
  • 500 g malin
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody
Dodatkowo: 250 g serka mascarpone


W małym garnuszku wymieszać maliny z cukrem. Podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru. Dodać sok z cytryny i rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, zamieszać, zagotować - zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko, połączyć z resztą malinowego sosu.
Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki. Ostudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce.

Serek mascarpone chwilę zmiksować i dodać schłodzony sos malinowy. Zmiksować do połączenia się składników. Mogą pozostać grudki nierozmieszanego sosu malinowego. 

Gotowym kremem przełożyć blaty tortu - schłodzić w lodówce minimum kilka godzin.  

Składniki na krem maślany: 
  • 120 g białej czekolady
  • 270 g miękkiego masła
  • 570 g cukru pudru - przesianego
 
Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej, uważając by miseczka nie dotykała wody. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodając cukier puder ucierać, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodać białą czekoladę, zmiksować. Ucierać jeszcze ok. 2 minut (ponieważ cukier puder potrafi się różnić od siebie, czasem może się zdarzyć że trzeba dodać więcej cukru pudru).

Częścią kremu posmarować tort, wyrównać. Resztę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki (u mnie Wilton nr M1) zaczynając od dołu wyciskać róże, tak jak zaprezentowano na filmie instruktażowym, który znajdziecie tu. Po udekorowaniu boków ozdobić górny brzeg tortu, zostawiając środek wolny, który udekorować owocami. 
Całość schłodzić w lodówce.
Tort wyciągnąć z lodówki na 1-2 godziny przed podaniem, by masa zmiękła - będzie smaczniejsza i łatwiejsza do krojenia.
Smacznego :) 




Źródło i inspiracja: Moje Wypieki
 

36 komentarzy:

  1. Pięknie udekorowany! :) A w smaku zapewne doskonały!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny post! ;)

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. ale cudo!!!!!!!!! poproszę kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ty to masz talent! Co zaglądam to ciągle się zachwycam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale się prezentuje ,cudowna dekoracja.

    OdpowiedzUsuń
  6. Łucjo-tort jak marzenie...piękny :) podziwiam Twój talent :) pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  7. piękny torcik z wspaniale leciutkim kremem malinowym, uwielbiam takie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowny tort, śliczna dekoracja!

    OdpowiedzUsuń
  9. Łucjo, ja to się boję wchodzić na Twój blog, bo zżera mnie zazdrość, a dziś totalnie, ponieważ nie mam udanej "ręki" do tortów, niestety. A zachwyt mnie przepełnia .
    Przebudowuję swój blog, chwilkę będzie niedostępny.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczny, taki piękny!
    U mnie też akurat tort, też owocowy:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Podziwiam Twój talent Łucjo :) piekny, urzekający i pyszny....

    OdpowiedzUsuń
  12. Tort pięknie ozdobiony i o pysznym smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale cudeńko :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy już Ci mówiłam, żeś zdolna bestia? ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda idealnie! Aż szkoda zjadać, choć zapewne smakuje wyśmienicie:)
    Piękne zdjęcia, z przyjemnością będę obserwować!

    Pozdrawiam:)
    elenagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękne róże :) i pyszny tort :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepiękne róże ci wyszły! Jestem pod wrażeniem!
    PS. Podziel się kawałkiem ;))

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudo po prostu:)
    Co do smaku to mogę się tylko domyślać, że jest obłędny, ale wygląd to prawdziwy majstersztyk.

    OdpowiedzUsuń
  19. Matko! Jakie cudeńko! Prawdziwa kuchenna, kulinarna, estetyczna inspiracja. W smaku na pewno też jest obłędny, bo tak wygląda! Mniam. Nie wiem czy miałabym odwagę użyć tego przepisu, bo takiego wygląda na pewno bym nie powtórzyła ;)
    Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do mnie na http://www.megly.pl - dopiero zaczynam, ale tam też już kilka przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie mam słów, taki jest ładny!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Mas maślanych nie jadam, ale wygląda zacnie:-) I to bardzo:-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mistrzostwo w każdym aspekcie. Smak i wygląd na medal :)

    OdpowiedzUsuń
  23. wykorzystam Twój przepis na krem z białą czekoladą już niebawem, bo szykuje mi się okazja do zrobienia tortu :))

    OdpowiedzUsuń
  24. Jego wygląd po prostu rozłożył mnie na łopatki! Perfekcja!

    OdpowiedzUsuń
  25. tort wygląda perfekcyjnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Piękny torcik i róże idealne.Aż chce się go jeść a raczej patrzeć na niego :-) bo szkoda go jeść

    OdpowiedzUsuń
  27. coś niesamowitego, nie możemy oderwać wzroku, a jak pomyślimy o jego smaku... bomba ! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU