expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 29 grudnia 2013

Krucho-drożdżowa choinka z makiem

 
Krucho-drożdżowe ciasto z makiem, upieczone w kształcie choinki. Taką samą choinkę można upiec z ciasta drożdżowego, ale w tej wersji dłużej zachowuje świeżość. Ciasto jest smaczne i delikatne, z makiem idealnie się komponuje. Zapraszam :)
Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 250 g zimnego masła lub margaryny
 Dodatkowo: 
  • ok. 450 g masy makowej
  • białko do posmarowania ciasta
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Masło lub margarynę posiekać z mąką, dodać śmietanę z drożdżami i pozostałe składniki. Zagnieść jednolite ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.  
Uciąć dwa kawałki papieru do pieczenia, wielkości blaszki do pieczenia. Każdy z nich posmarować olejem. Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować je w kształcie trójkąta na przygotowanych papierach. 



Pierwszy trójkąt posmarować lekko rozbitym białkiem, wyłożyć masę makową na całości. Na masę makową położyć posmarowany białkiem drugi placek, stroną  z białkiem do maku i ściągnąć papier do pieczenia. Gotowy naciąć w sposób przedstawiony na zdjęciu. 


Teraz każdy z naciętych kawałków zwijać wokół siebie tak jak przedstawiono na zdjęciu. 


Gotową choinkę posmarować białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 45-60 minut.  
Ostudzoną choinkę oprószyć cukrem pudrem, lub posmarować lukrem. 
Smacznego :)

Ciasto dodaję do akcji prowadzonej przez Zapach Chleba :) 



45 komentarzy:

  1. Świetny pomysł i wykonanie :) cudna ta choinka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł na drożdżowy wypiek z makiem :) wygląda niezwykle świątecznie :) pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Choineczka pięknie wyszła!!

    OdpowiedzUsuń
  4. totalnie mnie zauroczyłaś! :)
    Pięknie podane, pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łucjo, piękna choina! Bardzo oryginalny i efektowny pomysł. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna, pięknie się prezentuje i robi wrażenie:-) a przy tym pewnie bardzo smaczna:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka ładna, super pomysł i z pewnością pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialny pomysł. Choinka wyszła cudna :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ona świetnie wygląda!! Super pomysł: )

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczności. pomysłowość na 2000%

    OdpowiedzUsuń
  11. to jest cudeńko ! i na dodatek smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zachwycająca choinka, aż szkoda ją jeść!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzieło sztuki :)! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)!

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękna i pyszna!
    Dobrego 2014!

    OdpowiedzUsuń
  15. Niech taneczny lekki krok
    będzie z Tobą cały rok.
    Niech prowadzi Cię bez stresu,
    od sukcesu do sukcesu!
    Szczęśliwego Nowego Roku.
    przesyła cały Potravel, czyli
    Agnieszka, Kuba i Zosia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniała! Kochana całej Rodzince życzę szczęśliwego Nowego Roku,pomyślności i spełnienia marzeń!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Łucjo, pod tą choinką najlepsze życzenia z okazji Nowego Roku dla Was zostawiam.
    Niech Wam się darzy i niech szczęście i miłość Was nie opuszcza.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję pięknie i również życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku ;)

      Usuń
  18. Ale fajowa! No i na te szydełkowe gwiazdki też ukradkiem łypię okiem, śliczne. Wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
  19. Odpowiedzi
    1. Upiekłam, wyszła wspaniała! :)
      Pięknych Świąt Kochana, dla Ciebie i Rodzinki :) :*

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę :) Zdrowych i spokojnych Świąt! :)

      Usuń
  20. Jaka fajna choinka. Pomyślności w Nowym Roku życzę :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. zarąbista ta choinka, wygląda świetnie :)
    Pomyślności w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto rewelacja:-) robiłam dla dzieci na Mikołaja. Tyle że pieklam 25 min i w zupełności wystarczyło bo ładnie rumiane było :-)
    Chłodzi mu się w lodówce następna porcja,tym razem spróbuję gwiazdę z butelką zrobć ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :-) czas pieczenia naturalnie uzależniony jest od piekarnika ;-) Pozdrawiam!

      Usuń
  23. Z Nutella miało być...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU