expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 6 grudnia 2013

Chleb kukurydziany na poolish wg J. Hamelmana


Kolejny fantastyczny chleb, który miałam okazję upiec w ramach listopadowej piekarni zorganizowanej przez Amber :) Przepis wybrała dla nas Margot. Zachęcona przepisem, mąką kukurydzianą i delikatnym żółtym kolorem pieczywa przystąpiłam do pieczenia. Chlebek tak mnie zachwycił, że upiekłam go już trzy razy i na pewno będzie się u nas często pojawiać. Przepis jest prosty, ciasto elastyczne, bardzo dobrze się wyrabia i szybko wyrasta. Po upieczeniu tak pięknie pachnie, że nie mogę oderwać od niego nosa :) Skórka jest fantastycznie chrupiąca, a kolor pozytywnie żółciutki. Miąższ jest lekki  i delikatny. Zapraszam :)

Składniki na zaczyn „poolish”:
  • 125g maki pszennej 550 - u mnie typ 650
  • 125g wody
  • 0,5g drożdży świeżych (mniej niż ¼ łyżeczki drożdży instant) 
Drożdże wymieszać z wodą, dodać mąkę. Składniki połączyć, przykryć folią spożywczą i  odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej. 

Ciasto właściwe:
  • 250g maki 550 - u mnie typ 650
  • 125g maki kukurydzianej
  • 190g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 7g drożdży świeżych (plaska łyżeczka instant)
  • 1,5 łyżki oleju
  • 250g zaczynu
Mąkę kukurydzianą połączyć z wodą i drożdżami, odstawić na 15 minut, by mąka spęczniała. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1,5 godziny. Po 45 minutach, ciasto wyjąć, lekko odgazować, uformować kulę i odłożyć do wyrastania.
Następnie ponownie wyciągnąć, lekko odgazować i dać mu odpocząć ok 10-20 minut. Uformować bochenek, mocno naciągając ciasto i ułożyć w koszyku do wyrastania na kolejne 1,5 godziny, powinien w tym czasie podwoić objętość. Piekarnik nagrzać do 240 stopni, bochenek ostrożnie przełożyć na gorącą blachę lub kamień, naciąć i włożyć do pieca. Na dnie piekarnika ustawić naczynie i wlać do niego szklankę wrzątku. Piec ok. 40 minut. Kiedy bochenek zacznie się rumienić uchylić na moment drzwiczki piekarnika by wypuścić nadmiar pary.


Lista piekących:

  1. Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-j-hamelmana-listopadowa-piekarnia/
  2. Ania http://bajkorada.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany_6.html
  3. Ania http://krzywakromeczka.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-wg-hamelmana.html
  4. Ania W http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-chleb-kukurydziany.html
  5. Anna http://ankawell.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
  6. Aga http://wsezonie.blogspot.com/2013/12/kukurydziane-bueczki-i-o-tym-jak.html
  7. Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany.html
  8. Bożena http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html
  9. Bożenka http://www.smakowekubki.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-polskim-zaczynie.html
  10. Danusia http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-listopadowa-piekarnia.html
  11. Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html
  12. Gosia http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.de/2013/12/kukurydziany-chleb-na-drozdzowym.html
  13. Gosia http://codojedzenia.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli-polskim-rozczynie-drozdzowym/
  14. Gosia http://kochamgary.blogspot.com/2013/12/i-znowu-razem-w-listopadzie-chleb.html
  15. Gucio http://kuchniagucia.blogspot.com/2013/11/chleb-kukurydziany-na-poolish-i-zakwasie.html
  16. Iga http://japoziomka.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia.html
  17. Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
  18. Karolina http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-z-listopadowej.html
  19. Kartoflana http://zkartoflanegopola.blox.pl/html
  20. Krecia http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2013/12/zaproszenie-do-listopadowej-piekarni-i.html
  21. Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-wg-j.html
  22. Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-i-chleb.html
  23. Marcin http://swiatprzepisow.com/chleb-kukurydziany-na-zaczynie-drozdzowym-poolish-j-hamelmana/
  24. Margot http://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
  25. Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-jhamelmana.html
  26. Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html
  27. Olimpia http://www.pomyslowepieczenie.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html
  28. Renata S http://forksncanvas.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-czyli-chleb.html
  29. Śliwka  http://smakowitychleb.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli-polskim-rozczynie-drozdzowym/
  30. Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-wg-hamelmana.html
  31. Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html

32 komentarze:

  1. Cudownie Ci się upiekł!
    Mięciutki środek i wspaniały kolor.
    Dziękuję,że piekłaś.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale piękny bochenek, i kolor superowy

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny ten chlebek Łucjo, nam też bardzo posmakował:-), nasze bochenki nawet podobne są do siebie:-). Dziekuję za wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolor tego chleba potrafi poprawić nastrój:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Modelowy egzemplarz! Kolorek marzenie. Fajnie było piec razem.Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudny bochen Ci wyszedł ! Dziękuję za wspólny czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja kolejny upiekę na Święta. Pyszny Ci wyszedł:-) Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego razu:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki piękny bochenek! : )
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bochen jak marzenie, ta skorka I kolor wewnatrz, boskie!Dzieki za radosc pieczenia razem I do nastepnego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudnie słoneczny chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wygląda w środku ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten chleb niesie w sobie tyle optymizmu - wprost zachwyca swoją barwą !
    Dziękuję Ci za kolejne spotkanie w naszej wirtualnej piekarni i mam nadzieję na kolejne.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Łucja , udał się tobie śpiewająco , piękny

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały bochenek, ma piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Łucjo pięknie Ci się upiekł :) Dziękuję za kolejne spotkanie przy wspólnym chlebie. Ciepło pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zgadzam się z poprzedniczkami...piękny!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Chleb pięknie zarumieniony, cudne zdjęcia.
    Miło było wspólnie piec.

    OdpowiedzUsuń
  18. Karmię oczy tym wypiekiem i nie mogę się najeść...

    OdpowiedzUsuń
  19. ale ma ładny kolor! :)
    no i kukurydziany-podobno ta mąka leczy żołądek :)

    OdpowiedzUsuń
  20. pięknie dziękuję za wszystkie przemiłe komentarze :) oraz wspólnie spędzony czas :) do następnego!

    OdpowiedzUsuń
  21. Chlebek jak bułka, aż się prosi konfiturka .

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudowne zdjęcia Łucjo!
    Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie. :))

    OdpowiedzUsuń
  23. Jaki cudny jest Twój chlebek.
    Dziekuję również za wspólnie pieczenie. Mam nadzieję- do następnego razu.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  24. Pięknie Ci się upiekł! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  25. wspaniały :) w końcu muszę upiec domowy chleb, przez studia zapomnę jak smakuje..

    OdpowiedzUsuń
  26. Wspaniały bochenek pełen wspaniałych dziurek.

    OdpowiedzUsuń
  27. Jak zwykle piękny chlebek :)! Jak ja żałuję, że tym razem z Wami nie piekłam...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU