expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 2 czerwca 2015

Sernik z musem malinowym

Kremowy i delikatny sernik z intensywnie malinowym musem. Doskonała kompozycja smakowa, do której z przyjemnością wrócimy. Dzieci już się upominają o kolejną porcję :) Jeśli macie mrożone maliny koniecznie upieczcie go już dziś, polecam!


Składniki na spód ciasteczkowy:
forma o wymiarach 25x36 cm
• 200 g ciastek kruchych
• 2 łyżki masła
 
Ciastka rozdrobnić blenderem i wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na spód formy i dokładnie uklepać. Wstawić do lodówki.
 
Składniki na masę serową:

• 500 g zmielonego twarogu
• 500 g mascarpone
• skórka starta z 1 cytryny
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 i 1/2 szklanki cukru
• 5 jajek
• 2 żółtka

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej umieścić w misie miksera i zmiksować tylko do połączenia się składników. 
Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 30 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić.

Składniki na mus malinowy:
• 800 g malin (mrożonych lub świeżych)
• łyżka cukru waniliowego
• 10 g żelatyny w proszku
• 400 g gęstej śmietanki 36%
• 100 g śmietanki 30%
• 6 łyżek cukru pudru

500 g malin rozmrozić (resztę trzymać w zamrażarce), świeże opłukać. Zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sitko pozbywając się pesteczek. Dodać cukier waniliowy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody a następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając, dodać kilka łyżek musu malinowego i wymieszać, następnie wymieszać z resztą musu.

Zimne śmietanki ubić z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę. Następnie zmiksować z musem malinowym. Delikatnie wmieszać pozostałe maliny. Wyłożyć na ostudzony sernik i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Dodatkowo:
• świeże maliny i listki mięty
• 50 g białej czekolady, 3 łyżki śmietanki kremówki 30%

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietanką. Polewę wylać na sernik. Udekorować malinami i listkami mięty. 
Smacznego :) 



Źródło: Kwestia Smaku



36 komentarzy:

  1. Serniki to a kocham! Szczególnie takie wspaniałe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o jakież to pyszności! mniam..
    wygląda perfekcyjnie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciacho :-) z truskawką może zrobię bo do malin jeszcze trzeba długo poczekać :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie wygląda- te kolory i struktura aż się proszą o zjedzenie; )

    OdpowiedzUsuń
  5. ojejciu, ale bym zjadła kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. porywam przepis, bo ciacho wygląda wspaniale,
    po prostu mniam, mniam, aż trudno się nie oblizać:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mamy mrożonych malin :( Ale jak będziemy mieli świeże... ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już nie mogę się doczekać, aż maliny pojawiają się na straganach :) Ciacho wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Musi rozkosznie smakować, ciasto poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Łucjo moja, miej litość nade mną! Mam malin zamrożonych na trzy takie serniki! No pewnie zrobie na Boże Ciało i dla mojego ciała, jak się już duchem nakarmię... Robię takie serniki , ale z musem czekoladowym, ten Twój jest bardzo treściwy, dopracowany i cudownie pokazany!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapisuję ten przepis! Genialnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudnie wgląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Maliny, kolory - wszystko wygląda cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z takim pięknym serniczek poczekamy aż zacznie się na naszym ogrodzie sezon na maliny :D
    Już narobiłaś nam apetytu! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. koniecznie wypróbuje ale z truskawkami :) wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie odmówiłabym kawałka, a nawet dwóch, wspaniały sernik! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. cudny! :) mus musi świetnie przelamywać smak sera.

    OdpowiedzUsuń
  18. Boski!
    Sięgam po porcję...

    OdpowiedzUsuń
  19. cud, miód, maliny;) niezwykle smakowicie się prezentuje i z pewnością też tak samo smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  20. Zjadłabym to ciasto w dużej ilości:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zdecydowanie na jednym kawałku bym nie poprzestała :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie dość, że sernik, to jeszcze z musem malinowym! Zjadłabym całego! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zjadłabym kawałeczek tego serniczka :)
    Zapraszam też do siebie bo u mnie także słodko :) http://naciasteczkowychpapierach.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Mmmm... rozpływam się po prostu! I Łucjo, możesz zdradzić gdzie kupiłaś taką fajową paterę? :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Będę wdzięczna za informację jakie dokładnie ciastka zostały użyte do spodu

    OdpowiedzUsuń
  26. Właśnie skończyłem piec sernik i jest strasznie rzadki czy to normalne?zgęstnieje po wystygnieciu.

    OdpowiedzUsuń
  27. Jak na razie tragedia.może po nocy się zetnie w lodówce.ciasto ciapa,mus ok.powinno sie dużej piec.ja dodałem 5 min.wygląda,że powinno dodać sie z 15-20 min.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli pieczone było w takiej blaszce jak jest podane w przepisie nie powinno być problemu. Sernik po upieczeniu powinien mieć ściętą górę, ale w środku może być płynny. Po schłodzeniu w lodówce będzie miał odpowiednią konsystencję.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU