Kremowa zupa z cebuli - lekko ostra, pachnąca i pożywna. Zaledwie kilka składników, banalnie prosta do przygotowania, aż zdziwieni byliśmy że może tak dobrze smakować :) Taką zupę robiłam pierwszy raz, ale już wiemy że będzie często gościć na naszym stole. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, zapraszam :)
Składniki na 2 porcje:
- 4-5 sporych cebul (ok. 600 g po obraniu)
- 3 łyżki masła
- 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 2 kromki chleba + oliwa z oliwek
- 4 łyżki startego sera żółtego
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić ok 15 minut, aż cebula będzie miękka. Czosnek obrać, posiekać. Cebulę odkryć, zwiększyć ogień, dodać czosnek i łyżeczkę soli. Chwilę podsmażać, cebulka może się lekko zrumienić. W garnku zagotować bulion, dodać cebulę. Gotować kilka minut. do śmietany wlać 2 łyżki gorącego bulionu, energicznie wymieszać i dodać do garnka. Całość zmiksować na krem, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Na czystej patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojony w kostkę chleb, zrumienić ze wszystkich stron.
Do miseczek rozlać zupę, podawać z grzankami i żółtym serem.
Smacznego :)
Inspiracja: Wilczy Apetyt
Nie próbowałam,a tak pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńAguś koniecznie spróbuj :)
UsuńPrzymierzam się do cebulowego kremu już od jakiegoś czasu,
OdpowiedzUsuńmoże to jest właśnie ten moment:)
myślę że tak :) to jest najlepszy moment!
UsuńWygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z gałką i czosnkiem, koniecznie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych zup - kremów ;)
OdpowiedzUsuńJuż wyobrażam sobie ten stopiony ser ! Pycha :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na taką cebulową dla dzieci, które nie chcą jeść tradycyjnej, bo coś pływa...;-)
OdpowiedzUsuńz grzankami moje dzieci zjedzą wszystko :)
UsuńLubię ,bardzo.
OdpowiedzUsuńTa zupka musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńPycha!! uwielbiam zupę cebulową :)
OdpowiedzUsuńwygląda tak wspaniale, że już mam na niego ochotę :-)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka:-)
OdpowiedzUsuńSkoro zapraszasz to chętnie wpadnę do ciebie na zupę bo wygląda bardzo apetycznie! :D
OdpowiedzUsuńNie jadłam cebulówki w formie kremu - musi być wspaniała! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam się!
OdpowiedzUsuńZupa pyszności.
Uwielbiam zupy kremy!
OdpowiedzUsuńWpadłabym na miseczkę takiej cieplutkiej, aromatycznej zupy z grzaneczkami.
OdpowiedzUsuńPyszna zupka, uwielbiam cebulową :-)
OdpowiedzUsuńten kremik wygląda przecudownie! Zjadłabym taki, szczególnie teraz kiedy dopadła mnie grypa :(
OdpowiedzUsuńzdrówka życzę :)
Usuńwygląda przepysznie :) pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńNiesamowity ten krem, chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo :)
UsuńZrobiłam ją wreszcie dzisiaj na obiad :) Pyszna! Będę wracała do tego przepisu :)
UsuńZawsze jadłam tylko czystą zupę cebulową, nie w postaci kremu. Ale brzmi i wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńCiekawa zupa,troche inna niż ta którą robię,spróbuję.
OdpowiedzUsuńcebulowej nie robiłam, wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńIdealna na zimowe dni :)!
OdpowiedzUsuńWprosiłabym się na taką cebulową :) dawno nie jadłam, aż trzeba wypróbować
OdpowiedzUsuńRobiłam już 3 razy :) dwa razy bez bez rozdrabniania i raz wg. przepisu. Muszę przyznać że zupa jest przepyszna. Mojemu chłopakowi też bardzo smakuje :)
OdpowiedzUsuńT.C.
zrobiłam i niestety nie smakowało mi. Mój chłopak też był zawiedziony ;( ale może to po prostu nie nasze smaki
OdpowiedzUsuńWyszła pyszna! :)
OdpowiedzUsuńWczoraj jadłam pyszną zupę krem z cebuli i postanowiłam dziś zrobić podobną.....właśnie skończyłam zupkę! Reeeeeeewelacja, moja pierwsza cebulowa i nie żałuję, że zrobiłam według Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńZrobiłam wg tego przepisu - pyszności :-)
OdpowiedzUsuńMniam mniam. Własnie zrobiłem. Ale bez grzanek, bo chleb niezdrowy :P I tak pyyyyycha
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszło super :)
OdpowiedzUsuńWarto jeszcze dodać parę szczypt suszonego tymianku :)
OdpowiedzUsuńJaki jest czas przyrządzenia tej zupki? :))
OdpowiedzUsuńCiężko mi oszacować, ale nie powinien być dłuższy niż 40 minut.
UsuńA do tego pulpeciki mięsne :-) mniam!
OdpowiedzUsuńa śmietana ma być słodka czy kwaśna?
OdpowiedzUsuńKwaśnej, 18%.
UsuńJak mi ślinka cieknie ��mniam mniami
OdpowiedzUsuń