Delikatny i kremowy sernik z dodatkiem puree z mango. Mango nie dominuje, a jedynie podnosi smak sernika, czyniąc go wyjątkowym i niepowtarzalnym. Gotowy sernik warto udekorować kawałkami mango, a przed podaniem polać odrobiną puree, które podkreśli owocowy smak ciasta.
Zapraszam :)
Składnik na ciasto kruche, tortownica 23-16 cm:
- 125g masła lub margaryny
- 60g cukru
- 200g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników szybko zagnieść jednolite ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Składniki na masę serową:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 500g na puree z mango*
- 4 jajka
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde na 500ml mleka)
- 150g cukru
Dodatkowo:
- 1 mango do dekoracji
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wykleić dno i boki formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.
Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie miksera i krótko zmiksować - tylko do połączenia się składników. Masę wylać do tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, drzwiczki lekko uchylić i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.
Mango umyć,obrać, pokroić drobno i zmiksować na puree, którym przed podaniem polewać kawałki sernika.
* 2 duże, dojrzałe mango umyć, obrać i oddzielić miąższ od pestki. Miąższ zmiksować na gładką masę i odważyć 500g.
Źródło: Domowe-Wypieki.pl
Łucjo, Ty mnie wykończysz... Na diecie jestem! ;)
OdpowiedzUsuńteż powinnam ;)
Usuńteż jestem, nie moge patrzeć na słodkie :)
Usuńsernik chodzi za mna od dluzszego czasu, dasz wiare ze podczas tych Swiat nikt z mojej rodziny nie robil sernika ;///
OdpowiedzUsuńu mnie właśnie ten był na Święta :)
UsuńWarstwa z mango na górze ma piękny kolor, przyciąga oko.
OdpowiedzUsuńWspanialy! Juz od dawna mam ochote na taki serniczek...moge sie wprosic na kawe? ;)
OdpowiedzUsuńserdecznie zapraszam!
UsuńRobiłam kiedyś podobny, mango idealnie komponuje się z serem - niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńPiękny serniczek, dobrze że na diecie jestem bo zjadłabym pól blachy :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję Madziu :)
UsuńAch, ale musi być dobry!
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńMango uwielbiam ,więc ten serniczek skradł mi serce ,do zrobienia!.
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo :)
Usuńnapiekłam się ostatnio trochę serników, ale patrząc na Twój, stwierdzam, że jeszcze mi mało ! :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny :) Ciekawa jestem jak smakuje sernik z mango :)
OdpowiedzUsuńdelikatnie i kremowo :) mango jedynie podkreśla smak sera :)
UsuńTo drugi blog na którym mam ochotę się wprosić na kawałeczek serniczka:)
OdpowiedzUsuńPysznie i pięknie:)
zapraszam :)
Usuńzapraszam do akcji tecza smakow 3 - kolor żółty czeka :)
OdpowiedzUsuńAle okazały kawał:)nie znam smaku sernika z mango,wart uwagi:)
OdpowiedzUsuńAguś zdecydowanie jest wart uwagi :)
UsuńWszystko co lubię :)!
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki, a ten wygląda wyjątkowo pysznie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńEgzotyczny sernik w środku zimy :) Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńAle kusząco wygląda!!
OdpowiedzUsuńKolor tego sernika mnie zachwyca - ta słoneczność w środku szarej zimy - CUDOWNE !
OdpowiedzUsuń