expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 9 stycznia 2014

Sernik z mango



Delikatny i kremowy sernik z dodatkiem puree z mango. Mango nie dominuje, a jedynie podnosi smak sernika, czyniąc go wyjątkowym i niepowtarzalnym. Gotowy sernik warto udekorować kawałkami mango, a przed podaniem polać odrobiną puree, które podkreśli owocowy smak ciasta.
Zapraszam :)

Składnik na ciasto kruche, tortownica 23-16 cm:
  • 125g masła lub margaryny
  • 60g cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników szybko zagnieść jednolite ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. 
Składniki na masę serową:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 500g na puree z mango*
  • 4 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde na 500ml mleka)
  • 150g cukru
Dodatkowo:
  • 1 mango do dekoracji
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wykleić dno i boki formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. 
Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie miksera i krótko zmiksować - tylko do połączenia się składników. Masę wylać do tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, drzwiczki lekko uchylić i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce przez całą noc. 

Mango umyć,obrać, pokroić drobno i zmiksować na puree, którym przed podaniem polewać kawałki sernika. 

* 2 duże, dojrzałe mango umyć, obrać i oddzielić miąższ od pestki. Miąższ zmiksować na gładką masę i odważyć 500g.

 Źródło: Domowe-Wypieki.pl

30 komentarzy:

  1. Łucjo, Ty mnie wykończysz... Na diecie jestem! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też jestem, nie moge patrzeć na słodkie :)

      Usuń
  2. sernik chodzi za mna od dluzszego czasu, dasz wiare ze podczas tych Swiat nikt z mojej rodziny nie robil sernika ;///

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie właśnie ten był na Święta :)

      Usuń
  3. Warstwa z mango na górze ma piękny kolor, przyciąga oko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspanialy! Juz od dawna mam ochote na taki serniczek...moge sie wprosic na kawe? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam kiedyś podobny, mango idealnie komponuje się z serem - niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny serniczek, dobrze że na diecie jestem bo zjadłabym pól blachy :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mango uwielbiam ,więc ten serniczek skradł mi serce ,do zrobienia!.

    OdpowiedzUsuń
  8. napiekłam się ostatnio trochę serników, ale patrząc na Twój, stwierdzam, że jeszcze mi mało ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękny :) Ciekawa jestem jak smakuje sernik z mango :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. delikatnie i kremowo :) mango jedynie podkreśla smak sera :)

      Usuń
  10. To drugi blog na którym mam ochotę się wprosić na kawałeczek serniczka:)
    Pysznie i pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. zapraszam do akcji tecza smakow 3 - kolor żółty czeka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale okazały kawał:)nie znam smaku sernika z mango,wart uwagi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś zdecydowanie jest wart uwagi :)

      Usuń
  13. uwielbiam serniki, a ten wygląda wyjątkowo pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda po prostu perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Egzotyczny sernik w środku zimy :) Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kolor tego sernika mnie zachwyca - ta słoneczność w środku szarej zimy - CUDOWNE !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU