expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 6 marca 2015

Lekki sernik na śmietanie

Sernik bez sera, za to na śmietanie 18%. Najlepszy jaki w życiu jadłam. Lekki, kremowy, na kruchym maślanym spodzie, z jagodami. Pieczony na samych białkach, dzięki czemu pozostaje idealnie biały. Polecam :)

Składniki na kruche ciasto:
tortownica o średnicy 24 cm, lub forma o wymiarach 24x28 cm
  • 300 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kosteczkę masło. Wyrobić do uzyskania kruszonki. Wrzucić żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. 


Składniki na masę śmietanową:
  • 1,2 l śmietany 18 %
  • 180 g cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 białka
Dodatkowo:
  • 250 g świeżych jagód
  • cukier puder
Śmietanę, cukier, mąkę i ziarenka wanilii ubić mikserem, do połączenia składników. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać w masę śmietanową.
Formę wyścielić papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 2/3 schłodzonego ciasta, następnie masę śmietanową i owoce. Na grubych oczkach tarki zetrzeć pozostałe kruche ciasto. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 60 minut, aż sernik lekko się zrumieni. Wyłączyć piekarnik i w zamkniętym studzić sernik przez godzinę. Następnie całkowicie ostudzić na blacie. Schłodzić w lodówce przez noc. 
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :) 





43 komentarze:

  1. Ja znam go jako "styropian" - jest pyszny, taka wersja z jagodami musi być jeszcze lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest taki biały jak śnieg! Nigdy takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniki. Ten wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda idealnie.. :) kwintesencja deseru!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszedł Ci idealnie! Cieszę się, że spodobał Ci się przepis, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. przepiękny i na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Serniczek rewelacyjnie się prezentuje i pewnie super smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ommommm!! zrobię na wielkanoc:) akurat mam babcine jagody w słoiku:))

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszności:) lubię takie lekkie serniki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Musi cudownie smakować!
    I wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm, a ja właśnie się zastanawialam do czego by tu wykorzystać moje zamrożone jagody:)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Robię taki śmietano-sernik, ale z dodatkiem budyniu. Bardzo jestem ciekawa Tego Twojego;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowny ,też lubię lekkie ,delikatne serniki.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię ten sernik, nawet wczoraj piekłam go mężowi do pracy, pięknie u Ciebie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie znam tego sernika i choć śmietana , a raczej jej ilość mnie odstrasza, to spróbuję kiedyś zrobić, bo wierzę zapewnieniom Łucji,że jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  17. Znam ten sernik. Moja teściowa często go robi. Super Ci wyszedł :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo piękny sernik. Nie jadłam jeszcze takiego sernika.

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam ten "oszukany" sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie jadłyśmy jeszcze takiego sernika. Wygląda bajecznie, najbardziej przekonują nas te owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Lekki to idealne określenie na ten sernik, tak własnie wygląda; )

    OdpowiedzUsuń
  22. kocham takie serniki :) puszyste z dodatkiem owoców mmm pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Znam ten sernik i ja, jest pyszny ... a każdego kolejnego dnia coraz lepszy:). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Prześliczny! Aż latem mi zapachniało :)

    OdpowiedzUsuń
  25. To ja muszę się z tym sernikiem zdecydowanie poznać :)!

    OdpowiedzUsuń
  26. Piękny serniczek, aż chce się go jeść i te jagódki mniam

    OdpowiedzUsuń
  27. świetne ciacho :) muszę wreszcie zrobić taki oszukany sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Mam gdzieś zapisany na niego przepis i ciągle odkładam zrobienie tego cuda, może w końcu się skuszę na ten "sernik bez sera" ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. co myślisz o dodaniu startej skórki z cytryny do masy ?

    OdpowiedzUsuń
  30. Wyszedł pyszny choć strasznie mi popękał... następnym razem postaram się piec dłużej w niższej temperaturze... może będzie lepiej :) Dziękuję za przepis i życzę Wesołych Świąt :)!!!

    OdpowiedzUsuń
  31. zapraszam do siebie z ciachem -ja zrobię hernatę:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Zrobienie tego cuda, to poprostu sztuka! Gratuluję talentu i szczerze podziwiam.

    OdpowiedzUsuń
  33. Hej:)
    Zrobiłam ten sernik i niestety była to monstrualna klapa.. Od razu zaznaczę, że nie trzymałam się w 100% przepisu;) być może z tego wynikała moja porażka
    Komentarz piszę dla osób, które nie mają doświadczenia jak ja i mogą nie wiedzieć czego się spodziewać po tym przepisie, a także liczę na jakieś sugestie ze strony autorki wpisu:)
    Pierwszą i najbardziej zaskakującą rzeczą było to jak ten sernik monstrualnie zaczął rosnąć! Czy u Ciebie też tak to wygląda?
    Nie spodziewałam się tego i zostawiłam mu za mało miejsca, przez co wypłynął i następnie spowodował powstanie olbrzymiej ilości dymu w mieszkaniu. Żeby jakoś temu zaradzić musiałam otworzyć piekarnik...
    To co potem się stało przeszło moje najśmielsze oczekiwania; sernik opadł tak że pozostała z niego marna warstewka.
    Po wystudzeniu okazało się że spód mocno nasiąkł i zrobiła się z niego częściowo niesmaczna gumowata podeszwa. Albo to nie spód tylko masa serowa tak się zachowała nie wiem... Ponadto z formy wyciekła stosunkowo duża ilość tłuszczu
    Dodam też że ciasto kruche zrobiłam z innego przepisu, mojego ulubionego.
    Co o tym wszystkim sądzisz? Jeśli masz jakieś sugestie to będę wdzięczna za podzielenie się:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przemyślałam wszystko o czym napisałaś i szczerze powiedziawszy nasuwa mi się tylko jeden powód, dlaczego sernik nie wyszedł. Zbyt wysoka temperatura pieczenia, która spowodowała szybki wzrost sernika - zanim, niestety zdążył stężeć. Jeśli trzymałaś się przepisu i zastosowałaś podaną wielkość formy sernik sam z siebie nie miał prawa z niej uciec. Rośnie podczas pieczenia, to fakt, ale nie tak gwałtownie, nawet mi odrobinę czasami pęknie a po wyciągnięciu z pieca opada minimalnie - w taki sposób że pęknięcia nie widać.
      Po tym jak otworzyłaś piekarnik - co całkowicie rozumiem z zaistniałej sytuacji - niestety opadł, dzieje się tak z każdym ciastem na ubitych białkach.
      Pozostaje mi tylko powiedzieć, że przykro mi, że przepis się nie udał. Ja ręczę za niego głową, ponieważ piekę go dość często i w przeróżnych wersjach i nigdy nic takiego mi się nie zdarzyło.

      Usuń
  34. Dzień dobry, bardzo proszę o informacje ile piec sernik z podwójnej ilosci składnikow w prostokątnej blaszce.
    Pozdrawiam
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, jakiego rozmiaru będzie forma? Czas pieczenia będzie zależał od tego czy do podwójnej porcji sernika zastosujesz podwójnie większą blaszkę czy będzie pieczony w mniejszej. Ciężko mi stwierdzić jak długo. Na pewno trzeba go piec do momentu aż sernik całkowicie stężeje, zwłaszcza na środku. Później już można go wyłączyć i studzić w piekarniku a następnie schłodzić w lodówce. Pozdrawiam Łucja

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU