expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 11 marca 2015

Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką

Przyszedł marzec i jak co miesiąc Amber zmobilizowała nas, by stanąć przy piekarniku z nowym przepisem na chleb. Propozycję podała Jola z bloga Smak mojego domu.
Upiekliśmy pszenno-żytni chleb z mąką prażoną.
Wyszedł bardzo smaczny, o wilgotnym i sprężystym miąższu. Długo zachowuje świeżość. Myślę, że upiekę go jeszcze nie raz :) 
Zapraszam! 

Składniki na zaczyn:

  • 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
  • 165 g mąki żytniej razowej
  • 225 g wody
Składniki wymieszać i pozostawić przykryte, na 14-16 godzin w temperaturze pokojowej



Składniki zasmażki:

  • 120 g mąki żytniej
  • 300 g zimnej wody

Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypać mąkę i prażyć, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić! Przesypać na miseczkę i dolewać stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając łyżką albo trzepaczką. Kolor zasmażki brązowy, konsystencja papki. Przykryć i odstawić na zbliżony czas do zaczynu (14-16 godzin).


Po tym czasie, do ładnie przefermentowanego zaczynu dodać zasmażkę, mieszać do dobrego połączenia składników. Po czym dodać:

  • 330 g mąki pszennej typ 650
  • 375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki soli

Połączyć dokładnie składniki i pozostawić na 2,5-3 godziny w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta.


Po tym czasie do ciasta dodać:
  •  600 g mąki pszennej typ 650
Dosypywać stopniowo mąkę i wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od miski i ręki. Pozostawić na 20 min., aby odpoczęło. Przełożyć do dwóch keksówek o wymiarach 30×7 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami). Wierzch wyrównać. Pozostawić do wyrośnięcia (można włożyć keksówki do toreb foliowych). 
Chleb piec przez 10 minut w 250 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 230 stopni i piec kolejne 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i dopiec jeszcze 25 minut. Chleb jest upieczony, kiedy ostukany od dołu wydaje głuchy odgłos. Studzić na kratce.
Smacznego :) 

Razem ze mną chleb upiekli:

Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej w tym miesiącu przez Małgosię na Akacjowym blogu :) 

 


34 komentarze:

  1. Łucjo-chleb bardzo udany, cieszę się , że dołączasz do marcowej listy, pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb pierwszy sort , cieszę się ,że piekliśmy wspólnie w tym miesiącu

    OdpowiedzUsuń
  3. prażona mąka musi nadawać cudownego posmaku :) pięknie wyrósl!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chleb ńiezwykle smaczny, jak zwykle Tobie ,Łucjo , udał się znakomicie, trzeba go powtórzyć koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. łŁadnie upieczony jest ten Twój chlebekm z eleganckimi dziurami :) Dzieki za wspólne marcowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam, piekłam, też mi smakował, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chlebek pyszny i u mnie znowu będzie w ten weekend.
    Pozdrawiam Łucjo.

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne te Wasze wspólnie pieczone chlebki :]

    OdpowiedzUsuń
  9. Łucjo, cudny Ci wyszedł:-) Dziękuję za ten wspólny czas;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam patrzeć na Twoje chleby! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie wchodzi do stałego repertuaru.:)
    Dziękuję za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny chlebek Łucjo, mój zniknął z szybkością światła. Dziękuje i do następnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
  13. No właśnie ,ale po co ta prażona mąka ? ,bo jakoś nie słyszałam o tym zabiegu nigdy.

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny chlebek! Chętnie i ja spróbuję go upiec!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja też będę do niego wracać :)
    Dziękuję Łucjo za kolejne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda pięknie, ale czas od przygotowania do wypieku dłuuuuuugi:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ooo drugi taki wypiek widzimy i po raz drugi wygląda znakomicie! :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniałe pieczywo, przystojniak!

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie Ci się upiekł i bardzo się cieszę, że smakował:) .... pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda wspaniale, pięknie wyrósł!

    OdpowiedzUsuń
  21. Pięknie Ci się upiekł. Pozdrawiam i do następnego spotkania w Piekarni

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszny chlebek..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  23. Naprawdę brak mi słów,by nachwalić Twoje wypieki chlebowe!

    OdpowiedzUsuń
  24. Podobne pęknięcia ale w Twoim chlebie Łucjo takie piękne dziury:)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  25. zdecydowanie do powtórzenia, bardzo wdzięczny w produkcji chlebek, dzięki za wspólnie spędzony czas przy piekarniku:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja już nawet powtórzyłam, bo chleb faktycznie super. Śliczne dziury Ci wyszły. Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Łucja piekarnie otwieraj, bo nikt tak nie piecze jak ty chlebów pysznych :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU