Zaplatany chleb z trzema ziarnami. Prosty i smaczny. Delikatny i miękki dzięki śmietanie. Najlepszy w dniu pieczenia. Zapraszam :)
Składniki:
forma ok. 15x28
- 600 g mąki pszennej, typ 650
- 260 g śmietany 18%
- 170 g letniego mleka
- 7 g suszonych drożdży
- 20 g masła
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- po 1/3 szklanki sezamu, maku i siemienia lnianego
Śmietanę połączyć z drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić na parę minut, by drożdże ruszyły. W dużej misce wymieszać mąkę z mlekiem, solą i roztopionym masłem. Następnie wlać rozczyn i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Uformować kule i przykryć ściereczką. Odstawić na 1 - 1,5 godziny do wyrastania. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 3 równe części. W każdą z nich wgnieść po kolei ziarna - mak, sezam i len. Rozwałkować w pasma na długość dwóch foremek. Zapleść warkocz, złożyć w pół i ułożyć w keksówce wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 30 minut do napuszenia. Posmarować masłem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, ok. 40 - 50 minut. Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 180. Gdyby za bardzo się rumienił przykryć papierem do pieczenia. Na 15 minut przed końcem, wyciągnąć chleb z formy i dopiec na ruszcie. Upieczony bochenek pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" w tym miesiącu prowadzonej przez Agatę z bloga Kulinarne przygody Gatity:
Chleby z ziarnami są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńŁucjo,wiesz dobrze,jak bardzo podobają mi się Twoje wypieki chlebowe.Ten jest kolejnym dowodem,że masz rękę do chlebków:)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda! Może wreszcie się przekonam do wypiekania chleba...
OdpowiedzUsuńPiękny łaciatek :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŁucjo,
OdpowiedzUsuńten chlebek jest przepiękny!
Jak zwykle, gdy patrzę na Twoje chlebki dostaję wilczego apetytu:))
OdpowiedzUsuńJaki piękny! Będę musiała koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuńJaki idealny warkocz :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i apetyczny.
OdpowiedzUsuńŚwietny chlebek. Wygląda bosko. Pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńŁucjo , super takie trzy w jednym, smaki sie przeplatają i pieknie też wyglada ta strucla. Pomysł kupuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle śliczny chlebuś :-)
OdpowiedzUsuńCo za piękny warkocz, cudnie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńTwój chlebek Łucjo wygląda pięknie :) na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJaki cudny warkocz <3
OdpowiedzUsuńPiękny! I zdrowy! Czyli idealny ;)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają te dwie warstwy:)
OdpowiedzUsuńChleb z ziarnami bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńA ten dodatkowo przepięknie wygląda w przekroju
Cudowny chleb :)
OdpowiedzUsuńNormalnie mistrzostwo świata:-)
OdpowiedzUsuńZapisałam do zrobienia bo wygląda pysznie! :-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda :)!
OdpowiedzUsuńPiękny na każdym etapie-surowy i upieczony :)
OdpowiedzUsuńJak on pięknie wygląda! Zawsze zachwycają mnie zaplatane chleby i bułki :)
OdpowiedzUsuńChlebek wspanialy piekłam porcja na 2 blaszki 20 cm
OdpowiedzUsuńJaką śmietanę użyć?
OdpowiedzUsuńŚmietany 18% najlepiej gęstej.
Usuń