Pasztet warzywny z selerem i pieczarkami. Bardzo smaczny, o idealnej dla mnie konsystencji. Lubię kiedy pasztet da się ukroić, a jednocześnie można go rozsmarować na chlebie. Przygotowałam go na święta. Z podanych składników wyszły mi dwie małe keksówki.
Przepis znaleziony u Ani z bloga DżemDżus. Zapraszam :)
Składniki:
- 2 duże selery
- 2 duże cebule
- 250 g pieczarek
- 0,5-1 szklankę otrębów/mielonych płatków owsianych lub tartego pełnoziarnistego pieczywa
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól, pieprz i starta gałka muszkatołowa do smaku
- opcjonalnie inne ulubione przyprawy, u mnie papryka mielona słodka i ostra.
Pieczarki obrać i drobno
pokroić. Seler i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwę
rozgrzać i usmażyć na niej lekko osolone pieczarki, aż utracą
wodę. Zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu usmażyć
cebulę, dodając
przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około 1-2 minutach smażenia
czosnku dodać seler, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i podsmażyć chwilę mieszając. Zalać bulionem i dusić
na średnim ogniu około 45-60 min. Warzywa powinny bardzo dobrze odparować, pod koniec częściej mieszać, by się nie przypaliły. Następnie dodać pieczarki i doprawić do smaku przyprawami. Przyprawiłam go dość ostro. Mieszankę ostudzić i
lekko zmiksować blenderem. Dodać jajka i otręby lub mielone płatki,
dokładnie wyrobić. Przełożyć do wyłożonych papierem do
pieczenia keksówek i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do
temperatury 180 stopni.
Po upieczeniu lekko ostudzić i wyjąć z foremki. Przed krojeniem schłodziłam go w lodówce.
Smacznego : )
Ten pasztet jest wspaniały :)
OdpowiedzUsuńKonsystencję ma idealną, rzeczywiście :) Pycha!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pasztecik. Musi być pyszny :-)
OdpowiedzUsuńTaki pasztet z selera "chodzi" za mna juz od jakiegos roku ;) Musi byc pyszny!
OdpowiedzUsuńMam podobny przepis i mogę zapewnić wszystkich, że pasztet jest pyszny!
OdpowiedzUsuńMusi być pycha! Też podejrzałem go u Ani i cały czas zabieram się do jego zrobienia :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam z selera, musze go zrobić
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam przepisu na warzywny pasztet. Przepis sobie zatem zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie uwielbiam takie warzywne pasztety, a Twój prezentuje się bardzo apetycznie!: )
OdpowiedzUsuńMusiałabym kiedyś zrobić taki pasztet, wygląda świetnie, a i jest dodatkowo zdrowy :)
OdpowiedzUsuńLubimy wszelkie pasztety warzywne :) Ale z pieczarkami jeszcze nie robiłyśmy :)
OdpowiedzUsuńWarzywne pasztety już robiłam, ten przepis na pasztet jest mi znany, ale jeszcze nie próbowałam go upiec.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
wiele osób nie lubi selera, a dla mnie ugotowany seler jest po prostu pyszny! wykorzystanie go do wykonania pasztetu to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńNo to mnie zaciekawiłaś tym przepisem, koniecznie muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńDawno temu robiłam, przypomniałaś mi jego smak :-) samo zdrowie
OdpowiedzUsuńAle fajny przepis, wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńwarzywne bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń