expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Pasztet z selera

Pasztet warzywny z selerem i pieczarkami. Bardzo smaczny, o idealnej dla mnie konsystencji. Lubię kiedy pasztet da się ukroić, a jednocześnie można go rozsmarować na chlebie. Przygotowałam go na święta. Z podanych składników wyszły mi dwie małe keksówki. 
Przepis znaleziony u Ani z bloga DżemDżus. Zapraszam :) 

 Składniki:
  • 2 duże selery
  • 2 duże cebule
  • 250 g pieczarek
  • 0,5-1 szklankę otrębów/mielonych płatków owsianych lub tartego pełnoziarnistego pieczywa
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sól, pieprz i starta gałka muszkatołowa do smaku 
  • opcjonalnie inne ulubione przyprawy, u mnie papryka mielona słodka i ostra.

Pieczarki obrać i drobno pokroić. Seler i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwę rozgrzać i usmażyć na niej lekko osolone pieczarki, aż utracą wodę. Zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około 1-2 minutach smażenia czosnku dodać seler, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i podsmażyć chwilę mieszając. Zalać bulionem i dusić na średnim ogniu około 45-60 min. Warzywa powinny bardzo dobrze odparować, pod koniec częściej mieszać, by się nie przypaliły. Następnie dodać pieczarki i doprawić do smaku przyprawami.  Przyprawiłam go dość ostro. Mieszankę ostudzić i lekko zmiksować blenderem. Dodać jajka i otręby lub mielone płatki, dokładnie wyrobić. Przełożyć do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu lekko ostudzić i wyjąć z foremki. Przed krojeniem schłodziłam go w lodówce. 
Smacznego : )



18 komentarzy:

  1. Konsystencję ma idealną, rzeczywiście :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pasztecik. Musi być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki pasztet z selera "chodzi" za mna juz od jakiegos roku ;) Musi byc pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam podobny przepis i mogę zapewnić wszystkich, że pasztet jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być pycha! Też podejrzałem go u Ani i cały czas zabieram się do jego zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam z selera, musze go zrobić

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie szukałam przepisu na warzywny pasztet. Przepis sobie zatem zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie uwielbiam takie warzywne pasztety, a Twój prezentuje się bardzo apetycznie!: )

    OdpowiedzUsuń
  10. Musiałabym kiedyś zrobić taki pasztet, wygląda świetnie, a i jest dodatkowo zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubimy wszelkie pasztety warzywne :) Ale z pieczarkami jeszcze nie robiłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Warzywne pasztety już robiłam, ten przepis na pasztet jest mi znany, ale jeszcze nie próbowałam go upiec.
    Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wiele osób nie lubi selera, a dla mnie ugotowany seler jest po prostu pyszny! wykorzystanie go do wykonania pasztetu to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  14. No to mnie zaciekawiłaś tym przepisem, koniecznie muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dawno temu robiłam, przypomniałaś mi jego smak :-) samo zdrowie

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale fajny przepis, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU