expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 6 września 2013

Bagietki na płynnym zakwasie



Moje pierwsze bagietki pieczone na zakwasie żytnim.
W zeszły weekend piekło je 24 blogerek, każda w swojej kuchni choć miałam wrażenie jakby wszystkie były u mnie :) Do wspólnego pieczenia zaprosiła nas Amber z blogu Kuchennymi drzwiami.
Bagietki podbiły nasze serca, mięciutkie i pachnące z chrupiącą skórką. Ledwo je zjedliśmy, piekłam kolejną turę :) Gorąco polecam, ponieważ przepis nie jest skomplikowany, a bagietki warte upieczenia :)



Składniki:
  • 280 g letniej wody
  • 480 g zakwasu żytniego, o konsystencji jak na grube naleśniki naleśniki; dokarmiony lub nie*
  • 480-600 niebielonej mąki (ilość mąki zależy od jej stopnia wilgotności, temperatury otoczenia itp)
  • 2 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka drożdży instant**
  • 4 łyżeczki glutenu (opcjonalnie)

*  Jeśli dokarmisz  zakwas przed użyciem, chleb wzrośnie lepiej; ale jeśli jesteś w pośpiechu, niedokarmiony zakwas po prostu użyczy mu smak, a drożdże w recepturze zadbają o wyrastanie ciasta.
** Przy dobrze dokarmionym zakwasie, drożdże pominąć

1) W dużej misce połącz wodę, zakwas i 3 szklanki mąki, resztę mąki dosypiesz później. Dobrze wymieszaj.

2) Dodaj sól, cukier, drożdże i gluten, następnie dodatkowe 1 i 1/2 do 2 szklanki mąki. Mieszaj aż ciasto będzie odchodziło od sześcianek, dodając tylko tyle dodatkowej mąki ile to konieczne; luźne (lepkie) ciasto da lekki miąższ.

3) Mieszaj ciasto przez 7 minut mikserem; lub 8 do 10 minut ręcznie, na lekko natłuszczonej powierzchni. Ciasto można również zagnieść w automacie do chleba nastawiając na odpowiedni cykl. Po zakończeniu, przenieś ciasto do miski by rosło, jak poniżej.

4) Umieść ciasto w wysmarowanej olejem misce, przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia aż zwiększy objętość dwukrotnie, około 90 minut.

5) Delikatnie odgazuj ciasto i podziel go na sześć części (dla cienkich bagietek) 
6) Uformuj z każdego kawałka wałeczki do 35cm długości, ułóż je co najmniej 10 cm od siebie, połóż bagietki na blaszkę porytą pergaminem lub w specjalnych formach do bagietek - piekłam bez foremek, po 3 bagietki na blaszce

7) Pokryj chleby lekko wysmarowaną folią spożywczą i zostaw do wyrastania na  1 i 1/2 do 2 godzin. Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 225°C.

8) Aby uzyskać klasyczny wygląd bagietek, natnij je trzy razy na 1 cm. 

10) Piecz bagietki przez około 25 minut lub do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wyjmij bagietki z pieca. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki na kilka centymetrów, wsuń je ponownie do pieca i zostaw na kratce aż do schłodzenia pieca. W ten sposób chleb zachowuje chrupiącą skórkę.

Bagietki upiekłam wspólnie z:
  1. Ania http://bajkorada.blogspot.com/ 
  2. Ania http://jswm.blogspot.com/
  3. Anita http://atinabc.blox.pl/html
  4. Aga http://wsezonie.blogspot.com/
  5. Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/
  6. Bożenka http://www.smakowekubki.com/
  7. Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/
  8. Gosia http://kochamgary.blogspot.com/
  9. Gosia http://zamoimidrzwiami.blogspot.com/
  10. Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/html
  11. Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/
  12. Karolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/html
  13. Kaś http://bakeandtaste.blogspot.com/
  14. Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
  15. Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/
  16. Majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/
  17. Wiewióra  http://kuchennewojowanie.blogspot.com/
  18. Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
  19. Myniolinka http://slodkieimpresje.blox.pl/html
  20. Sara http://www.pieczarkamysia.pl/
  21. Renata S. http://forksncanvas.blogspot.com/
  22. Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/
  23. Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/
  24. Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/

 Dziękuję za wspólne pieczenie :)

43 komentarze:

  1. Swietnie Ci sie upiekly. Prawda, ze byly pyszne? Ja tez juz pieklam je ponownie.

    Dziekuje za wspolne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo profesjonalnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne, chrupiące, idealne! u mnie ciemniejsze ale to kwestia mąki za pewne :) dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciesze się, ze przypadly wam do serca, wyszly bardzo apetyczne! Dziekuje za wspólne pieczenie i do następnej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaaardzo nam smakowały :) wspaniały przepis! dziękuję!

      Usuń
  5. Bardzo fajne bagietki! Chrupiąca skórka i mięciutki środek :D ....mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają świetnie!
    Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudne i chrupiące ! Po prostu doskonałe !
    Dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bagietki wyglądają pysznie! moim zdaniem również warto je upiec:) Dziekuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ one piekne :) brawo!

    Dziekuje za wspolne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Akcja na szeroką skalę:)Bagietki wyszły Ci śliczne,ale czy Tobie coś się nie kiedyś nie udało?

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne są! Będę musiała się kiedyś skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. co ja bym dała za taka ciepła bagietkę :(

    OdpowiedzUsuń
  13. u mnie w ogóle pierwsze bagietki na jakimkolwiek zakwasie :) ale rzeczywiście przepis nieskomplikowany, a uwielbiam je za tę chrupiącą skórkę
    dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ładnie Ci się upiekły. Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszności Łucjo:-), te bagietki są wyjątkowe:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dla mnie to były pierwsze bagietki w życiu :) cudownie ogląda się Twoje zdjęcia, gratuluję tak pięknego efektu. Dzięki wielkie za wspólny czas!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie Ci się upiekły:-) Dzięki za wspólne chwile :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Napatrzeć się na te nasze bagietki nie mogę:) Super wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękne, chrupiące zjadłabym cała taką :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pysznie upieczone!
    Dziekuje,ze pieklas razem z nami.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ja dziękuję :) i mam nadzieję że jeszcze nie raz razem upieczemy chleb :)

      Usuń
  21. Doskonałe! Dziękuję za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  22. Już sobie wyobrażam tą chrupiąca skórkę i mięciutki miąższ. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  23. fajne te bagietki a akcja baaardzo szeroka z mnóstwem pachnących bagietek

    OdpowiedzUsuń
  24. Blogosfera zapachniała bagietkami :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Gratulacje z okazji popełnienia
    pierwszych zakwasowych bagietek!
    W ich chrupiącej skórce można się zakochać, prawda?:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Już mi wcześniej wpadły w oko... rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Oj to prawda, są pyszne:) dziękuję za wspólne pieczenie:)Jolanta Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU