expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 27 stycznia 2015

Churros, bez jajek

Moje pierwsze churros. Przymierzałam się do nich od dwóch lat i tak jakoś zeszło, że zrobiłam je dopiero teraz. Zdecydowałam się na najprostszy przepis, dwa składniki - mleko i mąka. Prosto, prawda? Churros wyszyły pyszne, chrupiące i lekkie. Jedynym problemem, na pewno istotnym jest bardzo gęste ciasto. Trzeba się troszkę namęczyć, nim wyciśniemy je ze szprycy. Potrzebny jest mocny worek cukierniczy, lub dobra szpryca. Ostatecznie, dla tych mniej wytrwałych spróbowałam zrobić kuleczki. Wychodzą śliczne i kształtne. Kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku. 
Churros podałam z czekoladą. Zapraszam :)

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
Dodatkowo: drobny cukier do obtaczania
 
Składniki na sos czekoladowy:
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 75 gorzkiej czekolady

Do mleka dodać cukier i sól, doprowadzić do wrzenia. Do garnka z mlekiem wsypać przesianą mąkę i mieszać drewnianą łyżką, by składniki się połączyły - ciasto będzie zwarte, gęste. Należy rozcierać je łyżką, by pozbyć się grudek mąki. Odstawić na chwilę, by przestygło.
Przestudzone ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka (M1). Wyciskać churros o długości mniej więcej 5-7 cm, mogą być dłuższe.
Smażyć partiami w rozgrzanym oleju, aż się zrumienią. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku, od razu obtaczać w cukrze. 

Czekoladę pokroić drobno i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę, połączyć składniki.
Churros podawać z ciepłą czekoladą.
Smacznego : )

Źródło: Kornik w kuchni


23 komentarze:

  1. Oj jak ja je lubię. Ale nigdy sama ich nie robiłam. Wyglądają pysznie, może się skuszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie boskie! Ależ mi smaku narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. churros to moje najsłodsze wspomnienie z gorącej Hiszpanii :) niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda:) chętnie bym porwała kilka teraz do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takich bez jajek jeszcze nie robiłam :) Muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tyle o nich słyszałam,czas więc zwinąć rękawy i brać się do pracy:)Twoje wyglądają pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też się tak przymierzam i przymierzam.....ale w tym roku nie dam rady ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. O matko takie proste a jak smakowicie wygląda! :D
    Dodatek czekolady dopełnia całość :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam jeszcze, a tak fajnie wyglądają, sama bym się skusiła

    OdpowiedzUsuń
  10. wyszło pięknie :) z czekolada z pewnością pysznie, pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę je w końcu zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Przyznam się,że nie znam smaku tych ciastek, pysznie wygladają , myślę ,że smakują tak samo.
    Łucjo zdjęcia śliczne, gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
  13. Twoje prezentują się fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale tutaj nas kusisz, pięknie wyglądają!: )

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam, ale z wiadomych względów robię bardzo rzadko:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie wiedziałam, że można zrobić je bez jajek, znakomite!

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam, niezależnie od kształtu kuszą ogromnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU