expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 30 stycznia 2015

Bułeczki gryczane

Bułeczki gryczane na maślance. Bardzo smaczne, zwłaszcza zaraz po upieczeniu. Nie są tak puszyste jak pieczone na mące pszennej, jednak na pewno dużo zdrowsze i warte upieczenia. Zapraszam :) 

Składniki:
16 - 18 sztuk
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki (500 ml) maślanki, lekko podgrzanej
  • 1/4 szklanki stopionego masła
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka
  • nasiona do posypania
Wszystkie składniki na bułeczki połączyć. Jeśli używamy drożdży świeżych, trzeba zrobić rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto (może się kleić, lecz nie dosypywać więcej mąki). Gotowe ułożyć w naoliwionej misce, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania, na 1,5 godziny - do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, uformować bułki, delikatnie podsypując mąką. Układać je na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ponownie i pozostawić do podwojenia objętości na około 30 minut. Przed pieczeniem posmarować jajkiem, posypać nasionami.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :) 

Źródło: Moje Wypieki 

Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" w tym miesiącu prowadzonej przez Agatę z bloga Kulinarne przygody Gatity :)

25 komentarzy:

  1. Ostatnio ciągle mogłabym jeść bułki! Takie domowe muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sympatyczne bułeczki, z gryczanymi się chyba jeszcze nie spotkałam, tylko z chlebem. Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne bułeczki :-) domowe najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. gryczane? muszę wypróbować, bo domowe bułeczki są najlepsze, a Twoje wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę znaleźć trochę czasu i przyrządzić takie na śniadanie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak z najlepszej piekarni;) ale i tak domowe są najpyszniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonałe, takie rumiane i pięknie wyrośnięte :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko co gryczane to nasze ulubione :) Są pięknie zarumienione, aż chciałoby się zjeść cały taki koszyk (koniecznie cieplutkie :D ).

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię dodawać do pieczywa mąkę gryczaną. Wprawdzie bułeczek z mąką gryczaną jeszcze nie robiłam, ale chleb owszem i jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne, zdrowe i pięknie się prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię domowe pieczywo, a Twoje bułeczki podobają mi się wyjątkowo!

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne, rumiane :) Idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie robiłam jeszcze nic z mąki gryczanej,ale te bułeczki to bym chętnie spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  14. No cóż , znowu zapisuję te Twoje cudowne wypieki i pewnie kiedyś zrobię.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają bardzo apetycznie, zresztą nic nie moze się równać ze świeżym domowym pieczywem.

    OdpowiedzUsuń
  16. Bułeczki wyglądają jak zwykle wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  17. Też robiłam ale z kaszy gryczanej. Bardzo zdrowe bułki, u ciebie jak zawsze piękne

    OdpowiedzUsuń
  18. domowe pieczywo nie ma sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo proszę, aby nie okłamywać ludzi. Jeśli do bułek dodaje się tylko część mąki gryczanej to nie są to na pewno bułki gryczane. To są bułki pszenne z dodatkiem maki gryczanej a nie odwrotnie. Bułka gryczana to bułka bezglutenowa. A pszenica to trucizna, więc takie bułki nie są ani zdrowe ani gryczane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę nie piec tych bułeczek i oszczędzić sobie stresu : )

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU