Pierogi z pęczakiem, pieczarkami i długodojrzewającym serem cheddar to moja druga propozycja w nowym numerze magazynu "Kocioł".
Magazyn możecie przejrzeć pod tym linkiem:
Pierogi polecam. Ciekawe w smaku, lekkie a jednocześnie sycące. Doskonały sposób na wprowadzenie kaszy do codziennej diety.
Ciasto z dodatkiem masła jest delikatne. Dobrze się z nim pracuje i
wałkowanie nie sprawia żadnych trudności. Zapraszam :)
Składniki na farsz:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka masła
- 400 g pieczarek
- 2 cebule
- 200 g długodojrzewającego sera cheddar
- 1 duży pęczek pietruszki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Pęczak płuczemy i gotujemy w wodzie ze szczyptą soli i łyżką
masła. Od czasu do czasu mieszamy i czekamy, aż kasza wchłonie wodę.
Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Oliwę
rozgrzewamy na patelni, lekko rumienimy cebulę i dodajemy pieczarki. Na średnim
ogniu podsmażamy kilka minut, aż pieczarki zmiękną. Wsypujemy kaszę, doprawiamy
solą i pieprzem, odstawiamy do przestudzenia.
Natkę pietruszki siekamy, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach,
łączymy z kaszą.
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 250 g masła
- 2 szklanki gorącej wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- mąka do posypywania
Masło z solą rozpuszczamy w gorącej wodzie, łączymy z mąką. Dodajemy
jajka i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy
lekko mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie
odcinamy po kawałku ciasta, wałkujemy i wykrawamy szklanką krążki. Nakładamy
farsz i formujemy pierogi. Odkładamy na oprószoną mąką stolnicę. Gotowe
gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie, około 5 minut od zagotowania wody.
Pierogi podajemy z roztopionym masłem, oprószone startym serem i natką
pietruszki lub z podsmażoną cebulką.
Smacznego :)
Bardzo ciekawy farsz :)
OdpowiedzUsuńNietypowe ciasto, musi być bardzo elastyczne :) pierożki to chyba niebo w gębie, wspaniałe smaki
OdpowiedzUsuńSuper farsz do pierogów. Jeszcze takich nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńKasza rządzi, a jeszcze pierogi z nią to już brzmi apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPomysłów na pierogi jest zapewne tysiące... Te z kaszą mieszczą się w mojej ulubionej 10!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na nadzienie do pierogów. Ciekawe zastosowanie niezbyt popularnej u nas kaszy :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują. Bardzo ciekawy przepis ;)
OdpowiedzUsuńJuż czuję, że mi zasmakują:))))
OdpowiedzUsuńŁucja to ja wpadam na twoje pierogi, kasze uwielbiam, a tak ładnie sie prezentują :-)
OdpowiedzUsuńCiasto na pierogi z jajkami wychodzi twarde
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie wyszło mi ciasto twarde, kwestia proporcji wody do mąki, ale robię też ciasto bez jajek i jest bardzo fajne. Następny przepis mam już naszykowany i będzie bez jajek.
UsuńFajne,fajne,koniecznie muszę zrobić taką odmienną wersję:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pęczek :) fajny pomysł na pieroga :))
OdpowiedzUsuńŁucjo, podoba mi się ten farsz, ser chedar z pewnością dodaje pikantności.Fajny pomysł
OdpowiedzUsuńNie jadlam peczaku od wiekow!
OdpowiedzUsuńMusze zapamietac przepis na okazje nastepnego pierogowania!
:)
Z kaszą pyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny farsz na pierogi, takie z kaszą muszą być przepyszne!: )
OdpowiedzUsuńOch, Ty jak coś odpalisz, to ślinka leci!
OdpowiedzUsuńtakich jeszcze robiłam a zapowiadają sie pysznie:)
OdpowiedzUsuńZnam smak takich pierogów, paluszki lizać :)
OdpowiedzUsuńZ tą kaszą to świetny pomysł! Ale te falbanki to mistrzostwo :)!
OdpowiedzUsuńkuuurczę, ale połączenie smaków! :) ciekawe, nie powiem, nie powiem!
OdpowiedzUsuńpodobają mi się!:) ciekawe nadzienie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na farsz :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na pierogi :-)
OdpowiedzUsuń