Prosty chlebek drożdżowy, zapleciony z czterech pasm ciasta, z których każdy został obtoczony w innych ziarnach. Dzięki temu ziarna są nie tylko na zewnątrz ale również wewnątrz, a chleb świetnie wygląda i doskonale smakuje. Jest przyjemnie mięciutki i delikatny w środku, z rumianą i chrupiącą skórką na zewnątrz.
Do przygotowania chleba wykorzystałam produkty firmy Kresto, w ramach współpracy ze Świadomym Odżywianiem. Zapraszam :)
Składniki na zaczyn:
- 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta drożdży instant
Składniki zaczynu połączyć, przykryć folią spożywczą i zostawić na blacie przez noc.
Składniki na ciasto właściwe:
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 2/3 szklanki wody
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- sezam - u mnie Kresto
- mak - u mnie Kresto
- siemię lniane - u mnie Kresto
- otręby pszenne
Składniki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto, które uformować w kulę i przełożyć do lekko natłuszczonej miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1,5 godziny. Po 45 minutach ciasto lekko odgazować.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części, które lekko rozpłaszczyć a następnie złożyć jak list. Uformować wałek.
Każdą część kłaść po kolei na mokrej ściereczce kuchennej i rolować aż cała będzie wilgotna, następnie obtaczać w ziarnach i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Aby mieć pewność, że ziarna będą się dobrze trzymać, a wałki trwale się połączą, można je jeszcze spryskać wodą.
Gotowe pasma zapleść, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 45-60 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 25-35 minut. Patyczkiem sprawdzić czy chlebek jest upieczony.
Wystudzić na kratce.
Smacznego :)
Chleb zostanie dołączony do akcji prowadzonej przez Zapach Chleba:
Ale sprytnie to wymyśliłaś, pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebuś i to z niespodziankami:) 4 różne ziarna, 4 różne smaki:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
dziękuję i pozdrawiam :)
Usuńrewelacyjny pomysł, bardzo lubię domowe chlebki:)
OdpowiedzUsuńCudny, po prostu prześliczny! Jesteś bardzo zdolna!
OdpowiedzUsuńPatyśka :*
UsuńPięknie wygląda! Z takimi dodatkami musi być przepyszny! Efekt końcowy bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło :)
UsuńSliczny :) Na pewno wyprobuje !
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
UsuńAle fajny pomysł i wygląda uroczo:-)
OdpowiedzUsuńpomysłowy! dla każdego coś dobrego w jednym wypieku:)
OdpowiedzUsuńWspaniała plecionka.
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
Usuńświetny pomysł! hehe nigdy nie mogę się zdecydować, które "ziarna" dodać a tu problem rozwiązany :)
OdpowiedzUsuńdokładnie :) tyle dobrego w jednym ;)
UsuńFantastyczny pomysł i pięknie wyglada :) uwielbiam chleb z ziarnami... pychota :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWygląda przepięknie! *.*
OdpowiedzUsuńŚwitny pomysł!
dziękuję :)
UsuńWygląda genialnie
OdpowiedzUsuńSięgnęłabym po kromkę albo dwie ;)
zapraszam :)
UsuńPyszny chlebek i tyle ziaren, samo zdrowie :-)
OdpowiedzUsuńDo wyboru do koloru ! Każdy znajdzie kawałek z swoim ulubionym dodatkiem ;)
OdpowiedzUsuńurwałabym kazdy kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńTen z sezamem :)
Usuńalbo z makiem :)
UsuńJak pięknie zapleciony!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńZachwycający! :)
OdpowiedzUsuńobłędny!:) i do tego dżemik:)
OdpowiedzUsuńalbo miodzik :)
UsuńJak dobrze trafiłam, niebiański chlebek, uwielbiam !
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńNiezwykle pomysłowy warkocz, ja np.chałkę posypuję w połowie makiem, a w połowie sezamem, a tu jest cztery! w jednym, kapitalnie.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł a chleb wygląda wspaniale, tylko podziwiać:-)
OdpowiedzUsuńOlimpio pięknie dziękuję :)
UsuńCudowny! I jak dużo dobroci ma w sobie.
OdpowiedzUsuńkupiłaś mnie tym chlebkiem! :) muszę tak rozplanować sobie czas w weekend żeby go zrobić, bo ostatnio marzył mi się chleb/bułki z ziarnami! :)
OdpowiedzUsuńAgatko cieszę się i polecam :)
UsuńPrzecudowny gość zaprosiłabym go chętnie na śniadania i kolacje. :)
OdpowiedzUsuńnie jest trudny więc polecam upiec :D
UsuńCoś imponującego!!! :-)
OdpowiedzUsuńMnogość ziaren to coś, co bardzo lubię. Pięknie wygląda ten zaplatany chlebek:)
OdpowiedzUsuńwow, to już wyższa "szkoła jazdy" :) ale zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńProdukt godny Mistrzyni!!!
OdpowiedzUsuńAle cudny!!!!
OdpowiedzUsuńUrodziwy i do tego zdrowy chlebek. Pięknie zapleciony :-)
OdpowiedzUsuńzabrakło mi słów z podziwu - cudowny chlebek
OdpowiedzUsuńCudowny chlebek! Chętnie skorzystam z przepisu, ale nie wiem czy wyjdzie mi równie piękny:) Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńPrześlicznie wygląda! Padłam z wrażenia!
OdpowiedzUsuń