expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Zaplatany chleb z ziarnami

Prosty chlebek drożdżowy, zapleciony z czterech pasm ciasta, z których każdy został obtoczony w innych ziarnach. Dzięki temu ziarna są nie tylko na zewnątrz ale również wewnątrz, a chleb świetnie wygląda i doskonale smakuje.  Jest przyjemnie mięciutki i delikatny w środku, z rumianą i chrupiącą skórką na zewnątrz. 
Do przygotowania chleba wykorzystałam produkty firmy Kresto, w ramach współpracy ze Świadomym Odżywianiem. Zapraszam :)

Składniki na zaczyn: 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta drożdży instant
Składniki zaczynu połączyć, przykryć folią spożywczą i zostawić na blacie przez noc.

Składniki na ciasto właściwe:
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2/3 szklanki wody
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • sezam - u mnie Kresto
  • mak - u mnie Kresto
  • siemię lniane -  u mnie Kresto
  • otręby pszenne
Składniki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto, które uformować w kulę i przełożyć do lekko natłuszczonej miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1,5 godziny. Po 45 minutach ciasto lekko odgazować. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części, które lekko rozpłaszczyć a następnie złożyć jak list. Uformować wałek.

Każdą część kłaść po kolei na mokrej ściereczce kuchennej i rolować aż cała będzie wilgotna, następnie obtaczać w ziarnach i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Aby mieć pewność, że ziarna będą się dobrze trzymać,  a wałki trwale się połączą, można je jeszcze spryskać wodą.

Gotowe pasma zapleść, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 45-60 minut. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 25-35 minut. Patyczkiem sprawdzić czy chlebek jest upieczony. 
Wystudzić na kratce.
Smacznego :)




Źródło: Pieczywo na zakwasie 

Chleb zostanie dołączony do akcji prowadzonej przez Zapach Chleba:
 

51 komentarzy:

  1. Ale sprytnie to wymyśliłaś, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny chlebuś i to z niespodziankami:) 4 różne ziarna, 4 różne smaki:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjny pomysł, bardzo lubię domowe chlebki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny, po prostu prześliczny! Jesteś bardzo zdolna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda! Z takimi dodatkami musi być przepyszny! Efekt końcowy bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fajny pomysł i wygląda uroczo:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. pomysłowy! dla każdego coś dobrego w jednym wypieku:)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł! hehe nigdy nie mogę się zdecydować, które "ziarna" dodać a tu problem rozwiązany :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczny pomysł i pięknie wyglada :) uwielbiam chleb z ziarnami... pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepięknie! *.*
    Świtny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda genialnie
    Sięgnęłabym po kromkę albo dwie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny chlebek i tyle ziaren, samo zdrowie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Do wyboru do koloru ! Każdy znajdzie kawałek z swoim ulubionym dodatkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. urwałabym kazdy kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  15. obłędny!:) i do tego dżemik:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak dobrze trafiłam, niebiański chlebek, uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  17. Niezwykle pomysłowy warkocz, ja np.chałkę posypuję w połowie makiem, a w połowie sezamem, a tu jest cztery! w jednym, kapitalnie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Super pomysł a chleb wygląda wspaniale, tylko podziwiać:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudowny! I jak dużo dobroci ma w sobie.

    OdpowiedzUsuń
  20. kupiłaś mnie tym chlebkiem! :) muszę tak rozplanować sobie czas w weekend żeby go zrobić, bo ostatnio marzył mi się chleb/bułki z ziarnami! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Przecudowny gość zaprosiłabym go chętnie na śniadania i kolacje. :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mnogość ziaren to coś, co bardzo lubię. Pięknie wygląda ten zaplatany chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  23. wow, to już wyższa "szkoła jazdy" :) ale zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Urodziwy i do tego zdrowy chlebek. Pięknie zapleciony :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. zabrakło mi słów z podziwu - cudowny chlebek

    OdpowiedzUsuń
  26. Cudowny chlebek! Chętnie skorzystam z przepisu, ale nie wiem czy wyjdzie mi równie piękny:) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  27. Prześlicznie wygląda! Padłam z wrażenia!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU