expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 21 marca 2016

Babka czekoladowo-waniliowa


Kolejna babeczka do kolekcji. Czekoladowo-waniliowa. Nierówno podzieliłam masy i wyszła mi bardziej czekoladowa niż waniliowa. Wilgotna, ciężkawa, intensywna w smaku. Zachowuje świeżość przez kilka dni. Bez strachu można ją upiec nawet na 2 dni przed świętami. Polecam : )

Składniki: 
forma ok. 900 g
  • 125 g roztopionego, ostudzonego masła
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek, żółtka oddzielnie od białek
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
Dodatkowo: 
80 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z dodatkiem 1 łyżki masła.


W kąpieli wodnej roztopić czekoladę. 
W dużej misce ubić żółtka z cukrem aż masa będzie jasna i puszysta, oraz powiększy swoją objętość. Nie przerywając ubijania wlewać powoli masło, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników.
Masę rozlać do dwóch miseczek. Do jednej porcji wlać stopioną czekoladę, do drugiej esencję waniliową. 
Białka ubić na sztywno, podzielić na dwie równe części i delikatnie wmieszać w ciemną i jasną masę. 
Formę do pieczenia wysmarować masłem. Rozkładać naprzemiennie obie masy, następnie kilkakrotnie przeciąć masę wykałaczką, by uzyskać efekt marmurka. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 45 minut, do suchego patyczka. 
Po upieczeniu ciasto przez 10 minut studzić w formie, następnie przełożyć na kratkę. 
Gotowe zdobić czekoladą. 
Smacznego :) 


Źródło: Czekolada, Eric Lanlard




19 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. A gdyby ja upiec w tortownicy,to jaką wielkość poleciłabyś?nie mam formy na babkę:(

      Usuń
    2. Aguś myślę że maksymalnie 20 cm :)

      Usuń
  2. Wspaniale się prezentuje;) idealna na świąteczny stół!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm! Wygląda niesamowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. baba to baba! mmmm.. wyrośnięta, dwu kolorowa- pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dla mnie to ideał babki intensywna w smaku i wilgotna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda jak żyrafa :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda w przekroju i z wierzchu. Ta polewa wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU