expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 14 marca 2016

Rolada czekoladowa z mlecznym kremem



W zeszłą niedzielę ukazał się nasz najnowszy numer magazynu "Kocioł". Przyznać się muszę, że oczu od niego oderwać nie mogę. Jest wiosenny, lekki, po prostu piękny.
Głównymi bohaterami jest mleko i rzodkiewka. W domowej piekarni pokazujemy jak można wykorzystać pieczywo, kiedy straci już swoją pierwszą świeżość. Jest też wywiad z naszą redaktor naczelną - Kasią, oraz recenzja restauracji i reportaż z masarni w Zawidowicach.

Do lektury zapraszam, kliknijcie w link pod zdjęciem:

http://magazynkociol.pl/2016/03/dolnoslaski-magazyn-kulinarny-kociol-dziesiaty-numer/




Ze swej strony zapraszam Was dzisiaj na roladę czekoladową z uzależniającym mlecznym kremem. Roladę biszkoptową robiłam pierwszy raz. Obawiałam się, czy biszkopt nie pęknie podczas zwijania. Mój strach okazał się zupełnie niepotrzebny. Ciasto po pierwsze wyszło puszyste, po drugie było bardzo elastyczne i bez żadnych problemów zwinęło się mimo dużej ilości kremu.

 
Składniki na ciasto:
  • 6 jajek
  • 80 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g kakao


Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Wsypujemy przesiane mąki i kakao. Szpatułką delikatnie łączymy składniki.
Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę i wyrównujemy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC z z funkcją termoobieg, przez 10 minut. Gotowy biszkopt studzimy i ściągamy papier do pieczenia.

Składniki na krem:

  • 170 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 250 g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Mleko, cukier i ekstrakt waniliowy zagotowujemy w rondelku. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Masło ucieramy na puch i stopniowo, nie przerywając miksowania wlewamy mleko. Następnie wsypujemy mleko w proszku i mieszamy do połączenia się składników.

 
Dodatkowo:
  • 100 ml gorącej wody
  • 2 łyżki cukru z wanilią


Biszkopt nasączamy wodą z cukrem waniliowym. Masę mleczną rozkładamy równo na cieście. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Owijamy papierem do pieczenia i chłodzimy w lodówce przez 4 godziny.
 
 
Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła

Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nią gotową roladę.
Smacznego :) 

 

15 komentarzy:

  1. Rolady zawsze mnie zachwycały widokiem pięknie skręconego ciasta z pysznym nadzieniem. Zawsze są delikatne. Są ładną dekoracją na stole i często konkurują z tortami. Ślinka mi cieknie kiedy patrzę na Twoją roladę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masa z mlekiem w proszku musi być boska w połączeniu z całą resztą :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. rolada bardzo w moim klimacie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadłybyśmy całą, jest piękna :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Łucjo-rolada imponująca. Wygląda jak dzieło profesjonalistki. Do Kotła zajrzałam, pięknie zilustrowane ciekawe przepisy :) Gratulacje, kwawł dobrej roboty. M

    OdpowiedzUsuń
  6. Rolada wygląda wzorcowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ej laski wyszedł mi zakalec czemu tak????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakalec jest tu raczej niemożliwy. Biszkopt wychodzi bardzo niski po to by mozna go było zwinąć.

      Usuń
    2. Zakalec jest tu raczej niemożliwy. Biszkopt wychodzi bardzo niski po to by mozna go było zwinąć.

      Usuń
    3. Zakalec jest tu raczej niemożliwy. Biszkopt wychodzi bardzo niski po to by mozna go było zwinąć.

      Usuń
    4. ale mnie wyszedł dól siad ale sytuacja uratowana przy drugim podejsciu problem był w połaczeniu skladników

      Usuń
    5. Brawo! Najważniejsze to się nie poddać ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU