Waniliowo-kakaowy sernik zebra, na ciasteczkowym spodzie. Delikatny, kremowy i niezwykle smaczny. Piekłam go dwa razy, za pierwszym razem w tortownicy o średnicy 23 cm. Pasy wyszły bardzo ładne, ale sernik był niski. Teraz użyłam formy o średnicy 20 cm, jest zdecydowanie wyższy i lepiej się prezentuje.
Za przepis dziękuję Paulinie z Czekoladą utkane, która wysłała mi go zanim jeszcze został opublikowany u niej na blogu :)
Za przepis dziękuję Paulinie z Czekoladą utkane, która wysłała mi go zanim jeszcze został opublikowany u niej na blogu :)
Składniki na spód:
forma o średnicy 20 cm
- 120 g ciasteczek zbożowych
- 50 g roztopionego masła
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z
masłem. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, również z
zewnątrz, najlepiej podwójnie, tak by torownica była dokładnie
zabezpieczona przed wodą. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno,
wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki kakao
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Twaróg utrzeć z cukrem, dodać jajka, ekstrakt waniliowy i przesianą mąkę ziemniaczaną. Zmiksować do połączenia składników. Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Na środek ciasteczkowego spodu wylewać na przemian po 2 łyżki masy serowej waniliowej i kakaowej.
Zabezpieczoną tortownicę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wlać wrzątek
do 3/4 wysokości tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 minut. Następnie temperaturę obniżyć do 120 stopni i piec jeszcze 90 minut. Sernik studzić w uchylonym piekarniku. Następnie wstawić go na noc do lodówki.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki śmietanki 30 %
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać ze śmietanką i ostudzić. Posmarować sernik.
Smacznego :)
Jejciu! Wyszedł przeuroczy ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńChciałabym żeby moje serniki też były takie idealne :)))
OdpowiedzUsuńAgatko są :)
UsuńPrześliczny, po prostu prześliczny...
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję :D
Usuńpiękny pasiak Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się naprawdę dostojnie:))
OdpowiedzUsuńŚliczny wzorek!
OdpowiedzUsuńAle fiołków aby nie zmarnowaliście i też zjedliście, prawda? ;)
tak pachniały że trudno było się im oprzeć :)
UsuńWygląda bosko, śliczne te paseczki :)
OdpowiedzUsuńWidziałam już takie zebry i bardzo mi się spodobały, twoją wygląda jak prawdziwa zebra :-) uwielbiam fiołki i inne kwiatki :-)
OdpowiedzUsuńTe paseczki są urocze:)
OdpowiedzUsuńPrzecudny z idealnymi paseczkami! Podziwiam :-)
OdpowiedzUsuńSerniczek jak marzenie- pysznie wygląda, a czekolada z fiołkami, mniam :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńPo prostu zjawiskowy!
OdpowiedzUsuńAch, pięknie wyszedł po prostu: )
OdpowiedzUsuńA to niespodzianka - jadłam babkę zebrę, a sernik pierwszy raz taki widzę;-) Super!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyszły te paski :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie, ja tylko tez jak Marzena, babkę taką jadam, ale chyba musze wypróbować ten przepis, bo ciasto prezentuje się naprawdę nieźle :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do zrobienia :)
UsuńAle piękny!
OdpowiedzUsuńPiękny Ci wyszedł! Fajnie wygląda z tą polewą czekoladową :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał :)
cudo, aż mi ślinka cieknie po monitorze :)
OdpowiedzUsuńPiękny! Takiego sernika jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńŚliczny i te kwiatki:):):)<3
OdpowiedzUsuńCudowny! I pewnie pyszny...:)
OdpowiedzUsuńuwielbiamy serniki, a Twój wygląda przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńPiękny ten serniczek!
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona efektem jaki uzyskałaś, pięknie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten sernik.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. :)
OdpowiedzUsuńWygląda wzorcowo! Naprawdę pięknie i kusząco.
OdpowiedzUsuńpięknie! Warstwy idealne, wysokość.. i pewnie smakiem powalaaa!
OdpowiedzUsuńIdealny, ale ochota wzięła mnie na sernik :)
OdpowiedzUsuńJeżeli miałabym wybrać sernik najbardziej fotogeniczny, ten zdecydowanie wygrywa, powala swoim wnętrzem :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie pyszny musi być!
OdpowiedzUsuńPiękny!!!
OdpowiedzUsuńTo u Ciebie już kwitną fiołki. Takiego pięknego ciasta dawno nie widziałam. Zakochałam się od pierwszego wejrzenia .:)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł, wart wypróbowania :]
OdpowiedzUsuńpiękny , pomysłowy, pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńfantastyczny!!! a do tego te cudne fiołki...
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek! Też się szykuję na sernikową zebrę…
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
jakie równiutkie paski, po prostu perfekcyjne, zazdroszczę!:)
OdpowiedzUsuń