Dawno nie piekłam tego ciasta i choć wiedziałam że je lubię to zapomniałam jak bardzo :) Delikatny kakaowy spód, gruba warstwa kokosu i czekolada. Szybkie i proste ciasto, które posmakuje wszystkim wielbicielom kokosowo-czekoladowych smaków. Moje dzieci były nim zachwycone, a to się nie często zdarza. Zapraszam :)
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 niepełna szklanka mąki pszennej
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo: 1/2 szklanki wody + łyżka cukru z wanilią, do nasączenia biszkoptu
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Blachę o wymiarach 20x35 wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać kolejno żółtka. Na końcu mąkę z kakao i proszkiem, delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Gotową masę wylać do formy, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, ok. 30 minut - do suchego patyczka.
Biszkopt ostudzić i nasączyć.
Masa kokosowa:
- 500 ml mleka
- pół szklanki cukru
- 200 g masła
- 250 g wiórków kokosowych
- 16 g cukru waniliowego
Mleko wlać do rondelka, dodać cukry i zagotować. Wsypać kokos i na małym ogniu gotować masę ok. 20 minut, aż zgęstnieje. Do gorącej mieszanki dodać masło i od czasu do czasu zamieszać tak by się rozpuściło.
Ostudzoną masę wyłożyć na biszkopt.
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 125 g masła
Czekoladę połamać, dodać masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać. Polewę wylać na masę kokosową.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
Smacznego :)
Źródło: Moje Wypieki
Ta warstwa z kokosem jest boska!
OdpowiedzUsuńCzęstuję się...
Szybkie, proste, ale smakowicie to wygląda! Mniam :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kochana, już wiem co dziś upiekę :) Pozdrawiam Ela
OdpowiedzUsuńKokos bardzo lubię, przyznam się,że nawet nie znałam tego ciasta.
OdpowiedzUsuńSwietny przepis na tę masę kokosową, można wykorzystać do innych pomysłów
A Ty znowu kusisz takim ciachem:))) Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńŚwietne, muszę zrobić przy najbliższej okazji!
OdpowiedzUsuńW przekroju wygląda zjawiskowo. Na rodzinną imprezę jak znalazł!
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne ciasto, z nieco innym kremem. Było całkiem smaczne :)
OdpowiedzUsuńTo ja na bounty przyjeżdżam do ciebie. Bo ty takie pyszne ciacha robisz. Dla ciebie zgrzeszę z moją dietą :-)
OdpowiedzUsuńsuper. Dzisiaj spróbuje.
OdpowiedzUsuńZachwycające!.
OdpowiedzUsuńŚwietne, wygląda super :)
OdpowiedzUsuńJeżeli jest kokos to coś na pewno dla mnie!
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie się zapowiada Twoje ciasto, czekolada i kokos to dla mnie idealne połączenie:)))
OdpowiedzUsuńdla takiego ciacha warto zgrzeszyć
OdpowiedzUsuńpycha ciacho :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie ciasto dla mnie, bardzo lubię takie połączenie; )
OdpowiedzUsuńnie pamiętam czy jadłam ten batonik, ale to połączenie-cud, miód, maaalina <3 <3 <3
OdpowiedzUsuńJej dawno ciacha nie jadłam, to wygląda pysznie:-)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione ciach, mogę kawałek?? pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńmoje smaki!:) robiłam kiedyś tartę z kokosem a'la bounty:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciacho ;) ale bym zjadła
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńCoś idealnego dla mojego męża;-)
OdpowiedzUsuńta gruba warstwa czekolady mniam, mniam
OdpowiedzUsuńostało mi się sporo wiórek po ostatnim cieście, więc chyba już wiem jak je wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńDla mnie idealne!!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam Bounty, to ciasto na pewno przypadłoby mi do gustu :))
OdpowiedzUsuńwłaśnie przymierzam się do tego ciacha, ale mam takie małe pytanie - co to znaczy niepełna szklanka mąki? 3/4 szklanki? więcej niż 3/4 ale wciąż nie cała? :)
OdpowiedzUsuńKasiu od pełnej szklanki odejmuje dużą łyżkę.
Usuńok, dzięki za odpowiedź ;) zabieram się za robienie
Usuńciasta już dawno nie ma :) bardzo bardzo smaczne!!! biszkopt namoczyłam likierem kokosowym, co by było w klimacie :) polecam wszystkim
Usuń