Pierś kurczaka faszerowana suszoną śliwką, owinięta boczkiem i duszona w warzywach. Do tego pieczone ziemniaki w ziołach. Przygotowując danie skorzystałam z Kulinarnych Inspiracji Kamis. Zamieniłam jedynie pieczarki na cukinię i paprykę, choć jestem pewna że z nimi smakowałoby równie dobrze. Danie jest proste a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Idealne na niedzielny obiad. Z pewnością będziemy do niego wracać. Zapraszam :)
Składniki na 4 porcje:
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- 16 suszonych śliwek
- ok. 300 g wędzonego, nieparzonego boczku pokrojonego w bardzo cienkie plastry
- 2 małe cukinie
- czerwona papryka
- 150 ml śmietanki 30 %
- ok. 700 g ziemniaków
- sól, czosnek granulowany, papryka słodka, tymianek suszony, rozmaryn, kolendra, pieprz - u mnie wszystkie przyprawy Kamis
- sól morska prowansalska Kamis
- oliwa
- pęczek natki pietruszki
Ziemniaki obrać, umyć. Każdego ziemniaka kłaść na łyżce i gęsto ponacinać. Naczynie żaroodporne lekko posmarować oliwą, ułożyć w nim nacięte ziemniaki, obsypać rozmarynem, solą morską prowansalską i szczyptą czosnku. Skropić oliwą i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, 30-40 minut - do miękkości. Gotowe obsypać kolendrą.
Cukinię i paprykę pokroić w słupki.
Piersi kurczaka ponacinać tworząc kieszeń. W każdą kieszeń wsypać szczyptę czosnku i włożyć po 4 śliwki. Filety obsypać z obu stron odrobiną soli i pieprzu, tymiankiem i papryką. Każdą z piersi owinąć ściśle 3-4 plastrami boczku. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Dodać cukinię i paprykę, zalać śmietaną, przykryć i dusić ok. 15 minut. Pod sam koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Oprószyć solą morską.
Podawać z upieczonymi ziemniakami.
Smacznego :)
O rany, uwielbiam takie zawijańce! Muszę sobie zafundować w niedzielę na obiad :) Pyszota!
OdpowiedzUsuńTo i ja skorzystam z przepisu:) bardzo lubię połączenie mięsa i owoców :)
OdpowiedzUsuńŚliwki, boczek - to lubię :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda;) Ja czasem robię podobne;)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka pociekła, obiad w takim wydaniu już należy do moich ulubionych :))
OdpowiedzUsuńJaki pyszny kurczaczek ze śliweczką chętnie bym zjadła. I moja ulubiona natka pietruszki :-)
OdpowiedzUsuńAleż pięknie kolorowo U Ciebie:-) Aż miło patrzeć:-)
OdpowiedzUsuńPyszności! Niezwykle smacznie się danie prezentuje,boczek nie za tłusty, taki w sam raz, no super propozycja!
OdpowiedzUsuńbardzo egzotyczne, nietuzinkowe połączenie, którego jestem zwolenniczką-tzn z chęcią bym spróbowała! :)
OdpowiedzUsuńBomba!
Wow. Cudowne polączenia i bardzo apetyczne zdjęcia !
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia chce sie jeść!
OdpowiedzUsuńPYSZNOŚCI
OdpowiedzUsuńMmm pychota! Chętnie przygotuję :-)
OdpowiedzUsuńdanie wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńMmm... pychota! Od samego patrzenia zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńmmmm.... aż tutaj czuć jak wspaniale pachnie... :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje ten kurczak :-)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję za Wasze komentarze :) miło mi jest że danie się spodobało :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie pysznie i aromatycznie, świetny jest!
OdpowiedzUsuńWiesz co - kusisz niemiłosiernie tym daniem, Piękny "gar":):):) <3
OdpowiedzUsuńbardzo fajne danie, ja też skorzystam z inspiracji :)
OdpowiedzUsuńBardzo w moim guście kulinarnym...
OdpowiedzUsuń