expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 16 marca 2014

Francuski chleb wiejski

W tym tygodniu w "Wypiekaniu na śniadanie" upiekliśmy francuski chleb wiejski. Jest to chleb pszenny na zakwasie żytnim. Z chrupiącą skórką i sprężystym delikatnym wnętrzu. Pięknie pachnie i pysznie smakuje. Mogłabym go jeść codziennie :) Zapraszam!


Składniki na zaczyn:
Źródło: Bea w kuchni
  • 30g zakwasu
  • 140g mąki pszennej
  • 10g mąki żytniej
  • 90g wody
 Składniki zaczynu połączyć, przykryć folią spożywczą i zostawić na blacie na 12-14 godzin. 

Składniki na ciasto chlebowe 1700g:
  • 800g mąki pszennej (u mnie 200 g pszennej pełnoziarnistej, 600 g pszennej typ 650)
  • 50g mąki żytniej
  • 450g wody
  • 1 łyżka soli
  • cały zaczyn
Mąkę z wodą wymieszać do całkowitego połączenia składników. Odstawić w przykrytej misce na ok. 1 godzinę.
Dodać sól, jeszcze raz krótko zagnieść i połączyć z zaczynem. Zagniatać przez kilka minut. Przykryć i odstawić do wyrastania na ok. 2 do 2,5 godzin. Co godzinę ciasto odgazować i złożyć.
Ciasto podzielić na dwie części i uformować z nich dwa bochenki. 
Rozpłaszczyć kulę ciasta lekko uderzając w jego powierzchnię, następnie z każdej strony zwijać ciasto do środka na szerokość ok. 1/3 płatu ciasta. W ten sposób napinamy dolną część, która będzie tworzyła wierzch bochenka.
Bochenki ułożyć złączeniem do góry w koszyczkach wyścielonych ściereczkami i obsypanymi mąką. Przykryć i odstawić do wyrastania na kolejne 2 - 2,5 godziny. Można ten czas przedłużyć i wstawić chleb do lodówki, 8 godzin w temperaturze 10 stopni i do 18 godzin w temperaturze 6 stopni. 
Przed włożeniem do pieca zalecana jest próba, czy chleb jest dobrze wyrośnięty. Kiedy po naciśnięciu palcem ciasto wraca natychmiast do pierwotnego kształtu jest jeszcze za wcześnie; gdy potrzebuje trochę czasu zanim wyrówna się jego powierzchnia jest gotowe do pieczenia.
Wyrośnięte chlebki wyłożyć na rozgrzany kamień lub blachę, naciąć i piec w naparowanym piekarniku nagrzanym do temperatury 240 stopni ok. 35-45 minut. 
Gotowe chlebki opukane od spodu wydają głuchy dźwięk. 
Smacznego :) 


Razem ze mną chleb piekli: 
Kingą z Małe kulinaria
Iwoną z Ivka w kuchni
Dobrawką z Bona apetita
Małgosią ze Smaków Alzacji
Izą ze Smacznej pyzy
Pauliną z Buszujacej w kuchni

Chleb dodaję do akcji prowadzonej przez Zapach chleba :) 
 

31 komentarzy:

  1. Przepiękny, zrobię na pewno:). Pozdrawiamy serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wyszedł cudowny. :) Uwielbiam domowe pieczywo! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiem czemu wiejski, ale wiem, że ślinotoki wariują!! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bochenki wyglądają doskonale. Nie dodać, nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny bochenek chleba! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny chlebek! Napatrzeć się nie można :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Widziałam juz ten chlebek na kilku blogach i choć różnią się kształtem, to każdy przepięknie wygląda.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też miałam wziąć udział w akcji, ale niestety się nie wyrobiłam, mam nadzieję, że następnym razem się sprężę:)) Pysznie wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne bochny i jakie super nacięcia !
    Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku, do następnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny chlebek! Uwielbiam świeże pieczywo i ciepłe, zjadłabym chyba cały ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój zakwas powinien się na mnie obrazić, bo dawno razem nie pracowaliśmy, trzeba to nadrobić, choćby po to, żeby w domu zagościł taki piękny bochenek jak Twój :)

    OdpowiedzUsuń
  12. przepięknie Ci wyrósł! do następnego wspólnego pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pięknie, zjadłabym sobie na śniadanko... :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak pięknie nacięty! Wygląda idealnie: )

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam chleby wiejskie, więc chętnie poczęstowałabym się kromeczką albo dwiema :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. jak w wytwornej piekarni , piekne. Dziekuje za wspólny czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuję za wspólne pieczenie:)))

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniały chlebuś z chrupiącą skórką, zapachniało aż u mnie:))

    OdpowiedzUsuń
  20. Jeszcze nie skomentowałam? a to w sumie się nie dziwię,bo słów zachwytu mi brak nad Twoimi pysznymi chlebami!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękny chleb, aż zgłodniałam od patrzenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniały, idealny:-), takie chleby lubię najbardziej:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpio miło mi że Ci się podoba :)

      Usuń
  23. świetny , zjadłabym kanapkę:d

    OdpowiedzUsuń
  24. Piękny jaki idealny :), dziękuje za wspólne pieczenie .

    OdpowiedzUsuń
  25. Piękne bochenki :)
    Do zobaczenia przy croissantach!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU