expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 29 marca 2014

Penne z wątróbką i pomarańczą

Makaron z wątróbką drobiową, karmelizowaną skórką pomarańczy, pieczarkami i chilli. Wydawać by się mogło że połączenie dość dziwne, ale zapewniam że zaskakująco smaczne. Sprężysty makaron, delikatna wątróbka, słodka i aromatyczna skórka pomarańczowa. Wszystko to tworzy doskonałą całość, której ostrego charakteru dodała chilli. Zapraszam :) 

Składniki:
  • 300 g makaronu penne
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 300 g pieczarek
  • pomarańcza
  • kilka liści szałwi
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka cukru trzcinowego
  • papryczka chilli, można dać mniej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • pęczek natki pietruszki
  • 130 ml oliwy z oliwek
  • sól
Wątróbkę namoczyć przez kilka godzin w mleku. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plasterki. 
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry.  Chilli bez pestek, czosnek, natkę pietruszki, szałwię drobno posiekać. Czerwoną paprykę pokroić w kosteczkę. Pomarańczę umyć, sparzyć i wytrzeć do sucha. Odkroić skórkę, bez białej części i pokroić w paseczki. Wycisnąć sok z pomarańczy. 
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu,  odcedzić.
Na jednej patelni na bardzo małym ogniu roztopić cukier, dodać skórkę pomarańczy, zamieszać, po chwili dodać 2 łyżki soku z pomarańczy, wymieszać, przykryć i dusić 4-5 minut. Następnie dodać połowę oliwy,  chilli, czosnek i szałwię. Chwilę podsmażać, uważając by czosnek się nie zrumienił. Zdjąć z ognia. 
Na drugiej patelni w 2 łyżkach oliwy dusić przez chwilę pieczarki, skropić je pozostałym sokiem z pomarańczy. Gotowe przełożyć (bez wody) do pierwszej mieszanki. 
Pozostałą oliwę dobrze rozgrzać i podsmażyć na niej wątróbkę, gdy będzie gotowa posolić do smaku i wrzucić do gorących pieczarek. Dodać makaron i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i rozłożyć na talerze.
Smacznego :) 




17 komentarzy:

  1. Danie bardzo oryginale w łączeniu smaków.
    Intryguje mnie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wątróbkę , podoba mi się twoje połączenie smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! tez o tym myślałam ale w końcu zrobiłam z żołądkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności:) będę działać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurcze, ciekawe połączenie! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie podane,niestety u mnie wątróbka,poza przysmażoną z cebulką,nie przejdzie w żadnej innej wersji :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Już ciekawa jestem smaku twojej potrawy:) Zdrowa i pożywna potrawa:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwszy raz widzę takie połączenie i bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na wątróbkę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne fusion, pomarańczowa wątróbka przemawia do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. kocham wątróbkę!!! :) dla zestawienia z makaronem wielkie tak!

    OdpowiedzUsuń
  12. niezwykły pomysł! super!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jadłam wątróbki wieki. Chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fantazyjne połączenie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU