expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 29 listopada 2013

Napoleonka

Delikatne, kruche ciasto przełożone masą budyniową. Nikomu nie trzeba przedstawiać Napoleonki :) Uwielbiana przez wszystkich i znana w całej Polsce. Zapraszam :)

Składniki na kruche ciasto, forma 32x23 cm:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła 
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części, które zwinąć w kule i schować do lodówki na minimum 2 godziny, można chłodzić przez noc. Schłodzone, cienko  rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni przez 20-25 minut.

Składniki na masę:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 duże jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Połączone składniki wlać do gotującego się mleka. Stale mieszając gotować do momentu zgęstnienia (gdy budyń zaczyna gęstnieć używam miksera, w ten sposób unikam grudek). Gorący budyń wylać na jeden płat ciasta i przykryć drugim.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce. Najlepiej kroić ją dopiero drugiego dnia, gdy ciasto odrobinę namięknie od budyniu. Kroić bardzo ostrożnie, ponieważ blaty są bardzo kruche. 
Samczego :)

 Źródło: Moje Wypieki

43 komentarze:

  1. A Ty jak zwykle z samego rana kusisz takim ciachem!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakież pysznosci. Patrząc na takie obrazki przełykam slinkę i żałuje , ze jestem zywieniowym alergikiem
    Gorąco pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciężka sprawa przy alergii ;/ pozdrawiam!

      Usuń
  3. Mistrzowskie wykonanie!uwielbiam napoleonki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam napoleonki. Juz od jakiegoś czasu zamierzam się z upieczeniem a Ty tak kusisz... ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. coś dla mnie ,nagła potrzeba na pyszne ciasto ,miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj uwielbiam napoleonki! Podziel się!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedno z moich ulubionych ciast:-). Piękna:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie piekłam napoleonki ale chyba czas najwyższy wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobrze, że mam słodkości w domu, inaczej próbowałabym wyjąć Twoją Napoleonkę z komputera! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))) mam podobnie z Twoimi wypiekami :)

      Usuń
  10. Chyba się zapatrzyłam, teraz nie będę mogała mysleć o niczym innym, tylko o napoleonce :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojej chętnie poczęstowałabym się tym ciastem :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  12. świetne ciacho, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  13. napoleonkę wprost uwielbiam! Dawno jej nie robiłam i dziękuję za przypomnienie :) Już niedługo zagości i u mnie na stole :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię napoleonkę:) mam podobny przepis i ciasto zawsze schodzi bardzo szybko

    OdpowiedzUsuń
  15. Super jest. A ja tak dawno nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  16. Zbieram się do tego ciasta już chyba rok. Muszę w końcu zrobić, bo Twoja bardzo mnie do tego zachęca!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie wygląda,to moje ulubione ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Moja ukochana napoleonka! Nigdy nie odmawiam- kawałeczka a nawet dwóch! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam to chrupiące ciasto, piękne zdjęcie

    OdpowiedzUsuń
  20. O matko, dostałam ślinotoku...;-) Uwielbiam:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU