expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 6 listopada 2013

Pierogi z dynią i soczewicą

Pyszne, domowe pierogi z dynią, czerwoną soczewicą i aromatycznymi, rozgrzewającymi przyprawami. Zachęcam do zrobienia, ciasto jest plastyczne i przyjemnie się wyrabia, a farsz prosty i smaczny, można mu nadać smak taki jaki lubimy, ja użyłam przypraw mocno aromatycznych i ostrych. Zapraszam :) 

 Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki, plus do podsypywania
  • 125 ml wrzącej wody
  • 125 ml zimnego mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli 
Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli. Mleko połączyć z wodą, olejem i jajkiem. Wlać mieszankę do mąki i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Odstawić na bok i przykryć ściereczką.
Składniki na farsz:
  • szklanka czerwonej soczewicy 
  • duża cebula 
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 700 g dyni
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżeczki kuminu
  • curry - do smaku
  • chilli mielone - szczypta
  • sól - do smaku
  • oliwa z oliwek

Dynię pokroić w drobną kosteczkę i udusić w niewielkiej ilości wody, do miękkości. Soczewicę ugotować al dente w 1/2 litra wody, odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na 2-3 łyżkach oliwy, dodać przyprawy, garam masala, drobno pokrojony imbir i kumin, chwilę podsmażać. Dodać soczewicę i dynię, połączyć wszystkie składniki i doprawić solą, chilli i curry do smaku. Farsz odstawić do wystudzenia. 

Składniki na sos:
  • 6 łyżek oliwy
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • strączek ostrej zielonej papryczki
Paprykę słodką umyć i pokroić w kosteczkę. Papryczkę ostrą przekroić , pozbawić pesteczek i pokroić w cienkie plasterki. Wszystko delikatnie zeszklić na oliwie, nie rumienić.

Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wykroić krążki, na które nakładać farsz i i zlepiać pierogi. 
W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją posolić, wlać odrobinę oleju. Pierogi wrzucać na wrzątek. Po tym jak wypłyną na powierzchnię, gotować ok 3 minut. Zalać kubkiem zimnej wody i wyciągnąć na durszlak do odcedzenia. Gotowe pierożki wyłożyć na talerze i polać sosem paprykowym.

Smacznego :)


Źródło: ciasto na pierogi - przepis mojej mamy, farsz - A. Borowska "Dynie, cukinie, kabaczki" - z moimi zmianami

33 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe to nadzienie. Zanotowane do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ one pyszne i kolorowe! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny farsz! Z takim nadzionkiem warto bawić się w lepienie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ech, gdyby jeszcze mi się chciało lepić pierogi, to bym może i zrobiła, a tak pozostaje mi popatrzeć na Twoje i powzdychać :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wcale nie jest tak dużo roboty :)

      Usuń
  5. powtorze za 'skoraq' .. nie chce mi sie lepic... ale wyglada bosko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne nadzienie, a pierożki musiały smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Litosci-takie specjaly,gdy u mnie obiad na 2 dni zrobiony,zeby czas oszczedzic?Az mi slinka cieknie na Twoje pierozki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś częstuj się moimi, starczy dla wszystkich :)

      Usuń
  8. Rewelacja!!! Podpatrzę pomysł:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. powiem krótko, rewelacja:) moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne nadzienie i jak kolorowo okraszone! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wyglądają z dynią jeszcze nie jadłam i jak kolorowo u ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy farsz :) Zaskakujący wręcz, ale pozytywnie oczywiście!

    OdpowiedzUsuń
  13. jak kolorowo! no i pięknie ufromowałaś brzegi pierogów - ja ostatnio tak próbowałam, to za nic nie chciały mi wyjść i tylko widelec mnie uratował ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. śliczne i na pewno przesmaczne

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo intrygujące połączenie smaków, dla mnie bomba! Gdybym tylko miała możliwość z chęcią bym ich spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Łucja raz za razem jak tutaj jestem... zachwycam się zdjęciami, chłonę je, wyłapuję wszystko co cudowne. Uczę się od Ciebie kochana, staram się. Jestem zachwycona. Nie potrafię wyrazić stopnia zachwytu, ale uwierz mi, że jest ogromny. Jesteś moim fotograficznym mistrzem.

    A pierogi, na pewno wyszły cudowne

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten talerz rozbroił mnie na fb. Aż się lata chce, tak kolorowo, żywo smacznie.
    Ale... pierogów w tej wersji to ja nie jadłam jeszcze, hmmm ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mmm, ale piękne pierożki i takie kolorowe!

    OdpowiedzUsuń
  19. a ja bym spróbowała w wersji pieczonej :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepięknie pozawijane pierogi moje wychodzą zawsze takie tragiczne że aż wstyd pokazywać:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Chętnie spróbowałabym te pierożki;) Bardzo ciekawe nadzienie;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU