expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 12 listopada 2013

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski pieczony w kąpieli wodnej, na spodzie ciasteczkowym. Delikatny, kremowy, mało słodki z lekką nutką cytrynową. Dzięki pieczeniu w kąpieli jest gładki i równy, nie rośnie i nie opada. Bardzo szybki do przygotowania, jednak polecam poświęcić mu odrobinę czasu i zmielić samodzielnie twaróg.
To był mój pierwszy sernik jaki upiekłam, teraz towarzyszy nam przy wszystkich spotkaniach rodzinnych. Tak bardzo nam smakuje, że stale zwiększam jego proporcje, ale ile go nie zrobię, zawsze jest nam za mało :) Zapraszam.

Składniki na spód ciasteczkowy - tortownica o średnicy 23 cm:
  • 70 g roztopionego masła
  • 140 g ciastek digestive, u mnie zbożowe
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, również z zewnątrz, najlepiej podwójnie, tak by torownica była dokładnie zabezpieczona przed wodą.  Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:
  • 900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (lub serka kremowego typu philadelphia)
  • 250 g drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
Zabezpieczoną tortownicę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wlać wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, po 10 minutach pieczenia obniżyć temperaturę do 110 stopni i piec kolejne 30 minut. Cała powierzchnia sernika powinna się ściąć, nie sprawdzamy sernika wkładając w środek patyczek, a jedynie dotykamy delikatnie środka, sprawdzając czy jest ścięty. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, jeszcze przez godzinę. Następnie wyciągnąć i całkowicie ostudzić.
Przygotować polewę. 
Polewa z kwaśnej śmietany:
  • 220 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki wymieszać, do gładkości. Rozprowadzić równomiernie po powierzchni sernika Całość schłodzić w lodówce przez 12 godzin. 

Smacznego :)

Źródło: Moje Wypieki

52 komentarze:

  1. Dziwne ale ja jako fanka wszelkich serników tego jeszcze nie jadłam .
    Czas to nadrobić ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie:) Aż szkoda go zjadać!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda idealnie, ale bym zjadła taką porcyjkę:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, właśnie piję kawę i idealnie by do niej pasował ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie, do tego ta idealna biel... Aż chciałoby się skubnąć;)

    OdpowiedzUsuń
  6. witam a z wiaderka ser nie nadaje sie?Nie mam maszynki do mielenia :-(

    OdpowiedzUsuń
  7. a ser kubelkowy sie nie nadaje?Nie mam maszynki do mielenia :-(
    sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można użyć dobrej jakości sera z wiaderka, radzę dodać wtedy dodatkową łyżkę mąki, ponieważ taki serek jest z reguły dużo rzadszy od twarogu :)

      Usuń
  8. Pięknie wygląda, faktycznie szkoda go jeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda obłędnie:) uwielbiam sernik pod każdą postacią:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie! Tak delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki równiutki i jaki bielutki!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. musze sie kiedys na niego skusic, wiele o nim slyszalam a jego cudny biały kolor jest wprost rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale bombowy... moje cudenko! Mniaaaaam! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. No ,no ,ale ciacho ,ja też bym zwiększała proporcje.

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie jadłam jeszcze sernika z kąpieli wodnej :). Najwyższa pora żeby zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Idealny sernik! :>
    Nowojorski lubię barrdzo.
    Zdjęcie bardzo zachęcające!

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda rewelacyjnie, na pewno jest bardzo aksamitny w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda bardzo delikatnie, preferuję sernik na zimno, z pieczonym miewam równie, ale może ten akurat mi podejdzie? ciągle daję szansę sernikowi, ale różnie z tym bywa:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój mąż nie cierpi serników, a ten, jak i inne z kąpieli wodnej zjada i prosi o więcej i więcej :)

      Usuń
  19. Ale puszysty i delikatny! Istna rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  20. ależ ten sernik pysznie wygląda! :) mogę wprosić się na (duży) kawałek? :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bosko się prezentuje ten serniczek. :)

    OdpowiedzUsuń
  22. chciałabym go spróbować :) jest po prostu "wow"!

    OdpowiedzUsuń
  23. Łucja co tu dużo mówić. Sernik jest naprawdę idealny. Prezentuje się naprawdę ślicznie. Ciekawa jestem czy udałoby mi się go zrobić, tak by tak pięknie wyszedł... bo to czy mojej rodzinie by posmakował, nie muszę się zastanawiać. U Nas wszyscy kochają w rodzinie serniki!

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam go :) Twój wygląda po prostu idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda cudownie. Wiele słyszałam o nim. Trzeba go wreszcie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Tego przepisu jeszcze nie znałam, a wygląda przepysznie:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda leciutko jak puszek:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ojej, ojej i ojej. Wyszedł bosko :-D

    OdpowiedzUsuń
  29. Piękny Twój sernik. Znam, bo piekłam. Polecam. Zawsze chętnie zjadam. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU