expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 19 listopada 2013

Drożdżowy wieniec cynamonowy z kardamonem

Drożdżówki uwielbiam :) z cynamonem szczególnie, zaraz potem z makiem, z kokosem, z owocami, dżemem :) jednym słowem wszystkie. Kiedy zobaczyłam wieniec cynamonowy u Agatki, nie zastanawiałam się długo, następnego dnia już go piekłam, a kiedy jadłam ostatni kawałek, w misce rosło już ciasto na następny :) Ciasto bardzo przyjemne, dobrze się wyrabia, jest miękkie i jak to określiła moja córka tłuściutkie, dzięki dużej ilości masła. Wspaniale pachnie cynamonem. Zapraszam :) 

Składniki na ciasto:
  • 31 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 170 g masła
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 570 g mąki pszennej (ok. 3 i 3/4 szklanki)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko 
Składniki na nadzienie:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 3 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego (plus ok. 1 łyżka do posmarowania wieńca przed pieczeniem)
  • cukier do posypania
W rondelku podgrzać mleko, dodać masło i podgrzewać aż masło się rozpuści. W letniej mieszance rozpuścić drożdże. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Dodać mieszankę mleczną, jajko i wodę. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x40 cm. Na cieście rozsmarować roztopione 3 łyżki masła. Cukier, cynamon i kardamon połączyć i mieszanką obsypać ciasto.  Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku, a następnie przeciąć go na pół, zaczynając nacięcie ok. 8 cm od górnej krawędzi. Połączyć oba końce zwijając je w spiralę, formując wieniec. Gotowy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni (piekłam w 180) wieniec wysmarować pozostałą łyżką masła, obsypać cukrem, piec ok 25-30 minut. 
Wystudzić na kratce.
Smacznego :) 

Źródło: Happy Kitchen

Przepis dołączy do akcji prowadzonej przez Zapach chleba:

25 komentarzy:

  1. cudowny wieniec.. i tak ładnie się prezentuje, musisz mieć nieźle wyćwiczone paluszki, zgrabne zapewne! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny! Wyobrażam sobie jego aromat i smak! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda! ale musi być fajnie odrywać kawałki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zwykła rolada drożdżowa z fajnym nadzieniem i bardzo oryginalnie i pięknie zrobiona!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje smaki, bardzo moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny! Chyba coś takiego będę zmuszona przygotować na święta. Wygląda oszałamiająco!

    OdpowiedzUsuń
  7. Z takim wypiekiem i dekoracją można już poczuć święta:-). Wspaniale się prezentuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja sobie tylko cichutko westchnę..ech...jakiż musi być smaczny!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo mi się podoba sposób zaplatania,muszę go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki on jest piękny! Dostojny i pachnący.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie aromatyczne wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  12. powtórzę się mówiąc, że jest piękny! :) "tłuściutki" - fajnie go Zuza określiła :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Wieniec jak malowany, sama bym chętnie oderwała kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Znakomity! Dziękuję za udział w listopadowej liście.

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię takie cynamonowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mmm... czuję zapach świąt w powietrzu...

    OdpowiedzUsuń
  17. Co tu dużo mówić, jak zwykle wyszło wszystko idealnie. Piękny ten wieniec.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU