expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 16 listopada 2013

Pszenny chleb z dynią

Przepis na chleb znalazłam na blogu Zapach chleba, od razu przykuł moją uwagę, zachwycił mnie swoim kolorem i rozmiarem. Mój nie wyszedł tak pięknie pomarańczowy, ale to zależy od tego jak intensywny kolor ma nasza dynia. Nie zmienia to jednak faktu, że smakował doskonale.
Ciasto chlebowe bardzo dobrze się wyrabia, pięknie rośnie.  Po wyłożeniu z koszyka opada, by po kilku minutach w gorącym piekarniku spektakularnie wyskoczyć w górę. Sprężysty i wilgotny miąższ chleba wzbogacają pestki dyni i słonecznika. Zapraszam :)

Składniki na zaczyn:
  • 40 g zakwasu pszennego
  • 200 g mąki chlebowej
  • 150 g wody
Składniki zaczynu połączyć i zostawić na 10-12 godzin w temperaturze pokojowej.

Składniki na ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 275 g wody
  • 425 g upieczonej, przetartej dyni
  • 700 g mąki chlebowej- u mnie 500g chlebowej, 200g pełnoziarnistej
  • 19 g soli
  • 100 g pestek dyni
Zaczyn wymieszać z wodą i przecierem z dyni. Dodać mąkę i zamieszać ciasto. Zostawić do autolizy na pół godziny. Po tym czasie dodać sól oraz pestki dyni. Wyrabiać ciasto 10 minut. Gotowe zostawić w naoliwionej misce do wyrośnięcia, na 2 godziny.  W tym czasie chleb odgazować dwukrotnie, delikatnie składając. 
Z ciasta uformować delikatnie bochenek i zostawić do wyrośnięcia w koszyku wysypanym mąką, na kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni i naparować, wstawiając naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Na gorącą blachę wyłożyć chleb, naciąć ostrym nożem. Piec 10 minut, następnie usunąć naczynie z wodą, zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze 25 minut. Upieczony bochenek, pukany od spodu będzie wydawał głuchy dźwięk. 

Smacznego :) 
Przepis dodaję do akcji organizowanej przez blog Zapach Chleba.

22 komentarze:

  1. Zjadłabym taki chlebek z miodem :P

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem, jak ty to robisz, ale co chleb to coraz bardziej mnie zadziwisz! Dzisiaj z dynią-ulalala! Super, z chęcią zamieszkałabym z tobą i co rano jadła takie cuda.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pięknie dziękuję :) bardzo miło mi słyszeć takie słowa !

      Usuń
  3. to istne cudo! :) ostatnio kompletnie nie mam czasu na pieczenie chleba, zaczyna mi brakować zapachu pieczywa na zakwasie :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pieknie wyrósł, Jestem pewna , że smakuje wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zakwasu to ja jeszcze nie mam, więc takiego sobie nie upiekę. A szkoda, bo wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale cudowny chlebuś i cudnie nacięty:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny kolor dyniowy!
    A rozmiar chleba przyprawia o zawrót głowy...

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały Ci wyrósł, piękne dziury, piękny kolor :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialny! Jako świeżo upieczona miłośniczka wypieków na dyni, oraz posiadaczka zacnych zakwasów od Tarzynki, zrobię taki chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dziękuję pięknie za wszystkie komentarze :) chlebek polecam, naprawdę warto upiec !

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolorek piękny, na śniadanie z masełkiem do schrupania chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam kiedyś chlebek dyniowy, jest smaczny a przy tym ma piękny kolorek :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda genialnie! Ja nastawiłam zakwas. Zobaczymy! Będzie się działo :) A tak przy okazji, ileż ja się Ciebie naszukałam. Gapa ze mnie, bo szukałam po e-mailu, bo tylko to u mnie w komentach zostawiasz :)Ale już będę wiedziała!

    OdpowiedzUsuń
  14. masełko czosnkowe do tego i nic mi do szczęścia więcej nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale te Twoje chleby są cudne, co jeden to bardziej wzbudza apetyt :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU