W niedzielę swoją premierę miał trzeci numer magazynu "Kocioł". Tym razem dolnośląscy blogerzy skupili się na kawie i kaszach. W magazynie znajdziecie również dania idealne na kaca, różne sposoby zwijania bułeczek i specjały kuchni dolnośląskiej.
Serdecznie zapraszam do lektury, czytajcie, komentujcie i gotujcie :)
W magazynie znajdziecie moje ciasto kawowe. Pachnący kawą biszkopt przełożony kremem z kaszy manny. Całość lekka,
puszysta i małosłodka. Polecam :)
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki oleju
Formę
wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
sztywno. Stale ubijając wsypujemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka,
olej i przesiane mąki z kakao. Masę wylewamy do formy i pieczemy 30 minut w
temperaturze 170 °C, do suchego patyczka. Studzimy.
Składniki
na poncz:
- ¾ szklanki gorącej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Składniki ponczu łączymy, odstawimy do przestudzenia.
Składniki na krem grysikowy:
- 1 litr mleka 3,5 %
- 100 g kaszy manny
- 300 g miękkiego masła
- 90 g cukru pudru
Mleko gotujemy z kaszą manną przez 10 minut, aż zgęstnieje. Przykrywamy
folią spożywczą i chłodzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy łyżka po
łyżce ugotowaną kaszę. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Ciasto kroimy
wzdłuż tworząc dwa blaty, które nasączamy ponczem i przekładamy kremem.
Składniki
na polewę kawową:
- 100 g czekolady białej
- 70 g czekolady mlecznej
- 70 g śmietanki 30%
- 1 łyżka kawy
- 1 łyżka gorącej wody
Czekoladę drobno kroimy, umieszczamy w miseczce ze śmietanką i kawą
rozpuszczoną w łyżce wody. Całość podgrzewamy w kąpieli wodnej do połączenia
się składników.
Przestudzoną masą polewamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez 4 godziny.
Smacznego :)
Ciasto pysznie się prezentuje :-) gratuluję publikacji :-):-):-)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada to ciasto Lucjo. Uwielbiam ciasta z grysikowym kremem :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszystko co związane z kawą... Ehh ten zapach... Smak - takie ciasto jest na pewno przepyszne!
OdpowiedzUsuńWielka smakowitość, kocham wszystko, co kawowe :)
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacyjnie wygląda i ten krem z kaszy mniamm.
OdpowiedzUsuńAle pyszności, uwielbiam krem grysikowy i tego tyle czekolady mniam
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto i pyszny Kocioł!
OdpowiedzUsuńGratuluję Łucjo.
O raju,ale pyszne...trzeba będzie wypróbować-zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie, a do magazynu z miłą chęcią zajrzę (jak zwykle zresztą) :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczne ciacho!
OdpowiedzUsuńWspaniałe:) Takie lubię:)
OdpowiedzUsuńPychota! :>
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda obłędnie:) a że masy grysikowe u mnie wszyscy lubią to pewnie en przepis wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tego typu ciasta, więc porywam kawałek!: )
OdpowiedzUsuńCiasto musi być bardzo pyszne, z chęcią zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńPychotne, jakby to powiedziała moja córcia :)
OdpowiedzUsuńTen numer magazynu zdecydowanie najbardziej mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńA ciasto zacne, do kawy jak znalazł :))
Zaglądałam, bardzo ciekawy numer :D A ciasteczko bardzo pysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bosko to ciacho! Taka gruba warstwa kremu, pycha :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho! :) masa grysikowa i ciemne spody, czego chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda! Ciekawy pomysł z tą masą grysikową :)
OdpowiedzUsuńKusi mnie ten krem grysikowy, jestem bardzo ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto, ale nie było powiedziane kiedy dodać proszek do pieczenia i wyszła mi płaska podeszwa... wielkie dzięki :/
OdpowiedzUsuń