expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 8 stycznia 2015

Ciasto kawowe z kremem grysikowym

W niedzielę swoją premierę miał trzeci numer magazynu "Kocioł". Tym razem dolnośląscy blogerzy skupili się na kawie i kaszach. W magazynie znajdziecie również dania idealne na kaca, różne sposoby zwijania bułeczek i specjały kuchni dolnośląskiej.
 
Serdecznie zapraszam do lektury, czytajcie, komentujcie i gotujcie :) 




W magazynie znajdziecie moje ciasto kawowe. Pachnący kawą biszkopt przełożony kremem z kaszy manny. Całość lekka, puszysta i małosłodka. Polecam :) 



Składniki na biszkopt: 

  • 6 jaj
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki oleju
 
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Stale ubijając wsypujemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka, olej i przesiane mąki z kakao. Masę wylewamy do formy i pieczemy 30 minut w temperaturze 170 °C, do suchego patyczka. Studzimy.


Składniki na poncz:

  • ¾ szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
 
Składniki ponczu łączymy, odstawimy do przestudzenia.

Składniki na krem grysikowy:
  

  • 1 litr mleka 3,5 %
  • 100 g kaszy manny
  • 300 g miękkiego masła
  • 90 g cukru pudru

Mleko gotujemy z kaszą manną przez 10 minut, aż zgęstnieje. Przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy łyżka po łyżce ugotowaną kaszę. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Ciasto kroimy wzdłuż tworząc dwa blaty, które nasączamy ponczem i przekładamy kremem. 

Składniki na polewę kawową:


  • 100 g czekolady białej
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 70 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka kawy
  • 1 łyżka gorącej wody

Czekoladę drobno kroimy, umieszczamy w miseczce ze śmietanką i kawą rozpuszczoną w łyżce wody. Całość podgrzewamy w kąpieli wodnej do połączenia się składników.
Przestudzoną masą polewamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez 4 godziny.

Smacznego :) 

 


24 komentarze:

  1. Ciasto pysznie się prezentuje :-) gratuluję publikacji :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglada to ciasto Lucjo. Uwielbiam ciasta z grysikowym kremem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię wszystko co związane z kawą... Ehh ten zapach... Smak - takie ciasto jest na pewno przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wielka smakowitość, kocham wszystko, co kawowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto rewelacyjnie wygląda i ten krem z kaszy mniamm.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszności, uwielbiam krem grysikowy i tego tyle czekolady mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne ciasto i pyszny Kocioł!
    Gratuluję Łucjo.

    OdpowiedzUsuń
  8. O raju,ale pyszne...trzeba będzie wypróbować-zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda pysznie, a do magazynu z miłą chęcią zajrzę (jak zwykle zresztą) :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciacho wygląda obłędnie:) a że masy grysikowe u mnie wszyscy lubią to pewnie en przepis wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię tego typu ciasta, więc porywam kawałek!: )

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto musi być bardzo pyszne, z chęcią zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pychotne, jakby to powiedziała moja córcia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten numer magazynu zdecydowanie najbardziej mi się podoba :)
    A ciasto zacne, do kawy jak znalazł :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Zaglądałam, bardzo ciekawy numer :D A ciasteczko bardzo pysznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm, wygląda bosko to ciacho! Taka gruba warstwa kremu, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  17. pyszne ciacho! :) masa grysikowa i ciemne spody, czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudnie wygląda! Ciekawy pomysł z tą masą grysikową :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kusi mnie ten krem grysikowy, jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepyszne ciasto, ale nie było powiedziane kiedy dodać proszek do pieczenia i wyszła mi płaska podeszwa... wielkie dzięki :/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU