Wiosna zbliża się wielkimi krokami :) Będą się jeszcze zdarzać dni chłodniejsze, ale nie zmienia to faktu że każdego dnia mamy coraz więcej słońca, którego promienie ogrzewają nas coraz dłużej.
Nasze spacery się przedłużają i dzieci wcale nie mają ochoty wracać do domu. Jedną z oznak że wiosna jest już u mnie w domu jest kiełkująca na parapecie rzeżucha. Dodajemy ją do sałatek, sypiemy na kanapki, do jajecznicy i obowiązkowo do pasty jajecznej.
Zapraszam na pastę jajeczną z rzeżuchą i szczypiorkiem. Jest to przepis podstawowy, a co do niej jeszcze dodacie zależy tylko od Was :)
Składniki:
- 8 wiejskich jajek
- łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- 3 łyżki posiekanej rzeżuchy
- 2 łyżki szczypiorku
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Jajka umyć i ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i widelcem rozdrobnić, nie za mocno. Dodać majonez, jogurt, posiekany szczypiorek i rzeżuchę. Delikatnie wymieszać. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.
Smacznego :)
Mmm, zapachniało wiosną:)))
OdpowiedzUsuńświetna:) lubię taką:D
OdpowiedzUsuńKurcze, nie mam szczypiorku, a okrutnie mi się zachciało takiej pasty...
OdpowiedzUsuńPyszna pasta,podoba mi się kompozycja,bo za smakiem rzeżuchy nie przepadam,ale w takim towarzystwie myślę,że by mi smakowała:)
OdpowiedzUsuńRobimy, uwielbiamy:-))
OdpowiedzUsuńWiosną zapachniało i Wielkanocą :) U mnie zawsze taka pasta jest na śniadanie wielkanocne :)
OdpowiedzUsuńU mnie słońca jeszcze nie ma, ale rzeżucha jest
OdpowiedzUsuńi pasta jajeczna też będzie, bo uwielbiam:)
Moja ulubiona pasta:) rzeżucha rośnie u mnie na parapecie przez całą zimę:)
OdpowiedzUsuńu mnie też na parapecie niedługo się zazieleni rzeżuchowy dywanik a wtedy przepis będzie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić, bo bardzo lubię jaja. Taka fajna wiosenna pasta :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmaczna i wiosenna.
OdpowiedzUsuńpasty jajeczne rządza! :D
OdpowiedzUsuńpychota, jeszcze rzodkiew <33
też robię podobną, pycha!
OdpowiedzUsuńCzęsto i gęsto robię taką pastę, bo jest pyszna :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam pasty jajeczne, z rzeżuchą zawsze w okolicy wielkanocy robię :)
OdpowiedzUsuńBardzo wiosenna ta miseczka;)
OdpowiedzUsuń