expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 1 kwietnia 2014

Krem z dyni, żółtej soczewicy i papryki

 
Lekka a zarazem sycąca zupa krem z dyni, żółtej soczewicy i grillowanej żółtej papryki. Pachnąca i aromatyczna. Przygotowałam ją w stylu indyjskim, używając dużej ilości przypraw, prażonych na maśle klarowanym, tak by wyciągnąć z nich jak najwięcej aromatów. Nie przyprawiałam jej zbyt ostro, uwzględniając przy posiłku dzieci, które zupę zjadły z wielkim apetytem, prosząc o dokładkę :) My doprawiliśmy sobie na talerzach. Zapraszam :)

Składniki:
  • 2 liście laurowe, u mnie Kamis
  • łyżeczka kuminu, całego
  • 1/2 łyżeczki czarnej gorczycy,
  • 1/2 łyżeczki adżwanu,
  • łyżeczka kurkumy, u mnie Kamis
  • 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki, u mnie Kamis
  • kolendra, u mnie Kamis
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 cm imbiru,
  • mała cebula,
  • 1 kg puree z dyni,
  • szklanka żółtej soczewicy,
  • pęczek natki pietruszki ,
  • 2 żółte papryki,
  • 2 łyżki masła klarowanego ,
  • sól, do smaku

Paprykę pokroić na nieduże kawałki i grillować (lub piec) aż skórka mocno się spiecze i pokryje bąblami. Gorącą zawinąć na kilka minut w folię aluminiową, następnie obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. 
Czosnek i imbir obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.  Soczewicę przepłukać na sitku. 

Masło rozgrzać, wrzucić liście laurowe, kumin, gorczycę i adżwan. Prażyć chwilę, aż przyprawy  zaczną strzelać i pachnieć. Dodać czosnek, cebulę,  imbir, podsmażyć aż cebula  lekko się zrumieni, następnie wrzucić grillowaną paprykę, po chwili kurkumę, ostrą paprykę. Wyłożyć puree z dyni, soczewicę i ok. 3 szklanek wody. Przykryć i na małym ogniu gotować ok. 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka. Zdjąć z ognia, wyciągnąć liście laurowe i zmiksować zupę na gładki krem. W razie potrzeby dodać więcej wody (my lubimy gęste kremy). Ponownie zagotować, dodać posiekaną natkę pietruszki.  Doprawić solą i świeżo mieloną kolendrą.
Smacznego :) 

* Jeśli  lubicie ostre zupy, uwzględnijcie w przepisie papryczkę chilli, lub chilli  w płatkach.









20 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna i pomysłowa. Lubię takie zupki:-) Co to takiego adżwan?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to bardzo często stosowana przyprawa w Indiach. Nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Wspomaga trawienie :)

      Usuń
  2. Jaka fajna zdrowa zupka, przydałby się na moje choróbsko. Ciekawa przyprawa adżwan :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna aromatyczna zupka! Poproszę porcyjkę! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupka wygląda obłędnie:) ale moją uwagę przykuła doniczka lub osłonka w moje ukochane warkocze:)
    CUDNA:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smutek mnie ogarnął wielki bo ogromnie zatęskiniłam do dyniowej zupy (a dyni brak - zjedzona w całości już dość dawno temu)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dyni nie posiadam i w najbliższym czasie nie będę jej szczęśliwą posiadaczką,ale Twoją zupkę pożeram wirtualnie,bo smacznie wygląda i w pięknych naczyniach podana:)

    OdpowiedzUsuń
  7. sliczny wiosenny kolorek ma:)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie powiem, ciekawe i intrygujące połączenie :)
    Zupa musi być bardzo sycąca! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny kolor! Szkoda, że u mnie dyni już nie znajdzie :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak dla mnie boska! Nic bym nie zmieniła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam zupę dyniową ale nie próbowała nigdy połączenia z soczewicą. "pożyczę" sobie ten przepis od Ciebie i dam znać jak smakowała :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU