expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 11 kwietnia 2014

Zakwas na żurek

Zakwas żytni na żurek. Niewiele składników, żadnej pracy a satysfakcja wielka, gdy podczas wielkanocnego śniadania podacie żurek na własnym zakwasie. Aby przyśpieszyć zakwaszanie można dodać kromkę razowego, żytniego chleba. Jednak jeśli chleb nie jest w 100 % razowy, zakwas może spleśnieć. Można również dodać 2 łyżki zakwasu żytniego razowego, którego używamy do pieczenia chleba. Wówczas zakwas na żurek będzie gotowy po 3 dniach.  Gotowy przechowywać w lodówce. 


Składniki:
  • szklanka mąki żurkowej lub żytniej typ 720 
  • 3 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 3 liście laurowe Kamis
  • łyżeczka pieprzu w ziarnach Kamis
  • 5 ziarenek ziela angielskiego Kamis
  • 4 ząbki czosnku
Czosnek obrać, przekroić na pół. 
Mąkę dokładnie rozprowadzić w szklance wody, następnie dodać pozostałe dwie.  Zaczyn wlać do słoika, dodać ziele angielskie, pieprz, czosnek i liście laurowe. Słoik przykryć gazą lub pieluchą tetrową, ściągnąć gumką. Co 24 godziny zakwas zamieszać. Po 5 dniach będzie gotowy.


21 komentarzy:

  1. Pyszny widok!
    Żurek tylko na domowym zakwasie.

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze żurki wychodzą z domowego zakwasu:) pysznie się zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No faktycznie, Łucjo, bez umawiania się, zamieściłyśmy post na ten sam temat,
    dobre gospodynie pamiętają, aby podzielić się przepisem na domowy zakwas,
    myślę ,że od nadmiaru głowa nie boli.
    Mój przepis podobny, ale ilości podałam celowo większe, aby móc się podzielić z rodziną.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. :) sliczny sloiczek , ja osobiscie nie jadam żurku, jak dla mnie moglby nie istniec ;/ i zawsze na Wielkanoc męczy mnie zapach tej zupy..

    OdpowiedzUsuń
  5. I ja na dniach swój nastawię...:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też niedługo nastawiam swój zakwas. Piękny słój masz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie w domu rodzinnym zakwas był zawsze, taki domowy jest najlepszy
    a słoik masz faktycznie cudny

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł, nie robiłam dawno zakwasu :(
    A chodzi za mną taki z czerwonych buraków i pewnie taki w najbliższym czasie zrobię...

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny ten zakwas, chyba się skuszę i sama taki przygotuje w tym roku, dam znać ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale to proste, chyba się skuszę!

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ on jest w pięknym otoczeniu:)

    OdpowiedzUsuń
  12. mama już nastawiła zakwas z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja mama robi jakoś po swojemu, nigdy nie wnikałam bo nie lubię żuru ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Na pewno wyjdzie Ci pyszny. Ja na blogu dodam żur dopiero na następne Święta ;) a teraz zapraszam na faszerowane jajka oraz babkę puchową ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Taki domowy najlepszy, też robię żurek jest pyszny potem :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. zakwas super ! miałam przyjemność gotowania na nim żurku , był wspaniały !! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy żurek tak mi nie smakował, jak ten, do którego użyłam właśnie zakwasu z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. To prawda był pyszny :) Bardzo delikatny i choć żur do moich ulubionych nie należy to ten był wyjątkowo aromatyczny i wart zjedzenia dokładki :*
    T.C.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU