expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 9 kwietnia 2014

Chleb gryczany na zakwasie

Bardzo prosty chleb na zakwasie żytnim, z mąką gryczaną, otrębami i siemieniem lnianym. Smaczny, zdrowy i treściwy. Piekąc go bazowałam na jednym z naszych ulubionych przepisów na chleb z ziarnami. Zapraszam :)


Składniki na długą keksówkę:
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 400 g mąki gryczanej
  • 400 g mąki pszennej, typ 650
  • szklanka otrębów gryczanych
  • szklanka siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżka cukru
  • ok. 3,2 szklanki wody
 Zakwas wymieszać z wodą i mąką. Dodać sól, cukier, otręby i siemię. Zagnieść gładki ciasto. Foremkę wysmarować masłem. Wyłożyć ciasto, wilgotną ręką wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, ok. godziny. Przez pierwsze 40 minut chleb przykryć luźno folią aluminiową.
Studzić na kratce, kroić po całkowitym wystudzeniu.

Chleb dodaję do akcji prowadzonej przez Zapach chleba:
 

20 komentarzy:

  1. O, ciekawy ten chlebek. I na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekny chlebek. Zjadlabym kromeczke :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sniadanie już zjadłam,ale ten chlebuś tak smacznie wygląda,że jeszcze małą kromeczkę chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny chleb, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na Święta muszę się zmotywować i zmontować jakiś chlebek na zakwasie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny! Jak już przekonam się do zrobienia zakwasu to na pewno wypróbuję!: )

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda jak z piekarni i jeszcze zdrowy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. piękny chleb, świetnie wyrósł. Nie wiedziałam, że sa otręby gryczane. pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Otręby są, odkryłam je jakiś czas temu :)

      Usuń
  10. Zapisuję do upieczenia, wygląda pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpio będzie mi bardzo miło :)

      Usuń
  11. Świetnie wyszedł! Lubię smak gryki i mam zapas mąki gryczanej. Chetnie upiekę.
    Pozdrawiam i dziękuje za zgłoszenie chleba na listę "Na zakwasie ina drożdzach"

    OdpowiedzUsuń
  12. różne rzeczy robię z mąki gryczanej, ale chleba jeszcze nie piekłam... czas spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chleba jeszcze takiego nie jadłam, fajny pomysł z mąką gryczaną

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU