Bardzo prosty chleb na zakwasie żytnim, z mąką gryczaną, otrębami i siemieniem lnianym. Smaczny, zdrowy i treściwy. Piekąc go bazowałam na jednym z naszych ulubionych przepisów na chleb z ziarnami. Zapraszam :)
Składniki na długą keksówkę:
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 400 g mąki gryczanej
- 400 g mąki pszennej, typ 650
- szklanka otrębów gryczanych
- szklanka siemienia lnianego
- 2 łyżeczki soli
- łyżka cukru
- ok. 3,2 szklanki wody
Zakwas wymieszać z wodą i mąką. Dodać sól, cukier, otręby i siemię. Zagnieść gładki ciasto. Foremkę wysmarować masłem. Wyłożyć ciasto, wilgotną ręką wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, ok. godziny. Przez pierwsze 40 minut chleb przykryć luźno folią aluminiową.
Studzić na kratce, kroić po całkowitym wystudzeniu.
Chleb dodaję do akcji prowadzonej przez Zapach chleba:
O, ciekawy ten chlebek. I na zakwasie :)
OdpowiedzUsuńPiekny chlebek. Zjadlabym kromeczke :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Pozdrawiam ciepło :)
UsuńW sam raz na śniadanko:)))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńSniadanie już zjadłam,ale ten chlebuś tak smacznie wygląda,że jeszcze małą kromeczkę chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny chleb, ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńNa Święta muszę się zmotywować i zmontować jakiś chlebek na zakwasie! :)
OdpowiedzUsuńAgatko koniecznie :)
UsuńPiękny! Jak już przekonam się do zrobienia zakwasu to na pewno wypróbuję!: )
OdpowiedzUsuńwygląda jak z piekarni i jeszcze zdrowy:)
OdpowiedzUsuńpiękny chleb, świetnie wyrósł. Nie wiedziałam, że sa otręby gryczane. pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Otręby są, odkryłam je jakiś czas temu :)
UsuńZapisuję do upieczenia, wygląda pysznie:-)
OdpowiedzUsuńOlimpio będzie mi bardzo miło :)
UsuńŚwietnie wyszedł! Lubię smak gryki i mam zapas mąki gryczanej. Chetnie upiekę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuje za zgłoszenie chleba na listę "Na zakwasie ina drożdzach"
różne rzeczy robię z mąki gryczanej, ale chleba jeszcze nie piekłam... czas spróbować :-)
OdpowiedzUsuńChleba jeszcze takiego nie jadłam, fajny pomysł z mąką gryczaną
OdpowiedzUsuńWygląda jak z piekarni!
OdpowiedzUsuń