expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 12 kwietnia 2014

Biała kiełbasa pieczona z jabłkiem i ananasem

Biała kiełbasa zrumieniona a następnie zapieczona z jabłkami i ananasem. Bardzo smaczna propozycja nie tylko na świąteczne śniadanie. Delikatna w smaku, bardzo prosta do przygotowania. Szczerze zachęcam do spróbowania :)


Składniki:
  • kilogram surowej białej kiełbasy
  • 4 małe cebule 
  • garść listków szałwii
  • duże jabłko
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 80 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz kolorowy, chilli
Cebulę obrać, przekroić na pół. Jabłko umyć, pokroić na osiem części, usunąć gniazda nasienne. Białą kiełbasę nakłuć widelcem z każdej strony. Oprószyć solą, pieprzem kolorowym i chilli. Odstawić na godzinę do lodówki. W naczyniu które może być stosowane zarówno na kuchence jak i w piekarniku rozgrzać olej i obsmażyć kiełbasę na rumiano. Dodać szałwię, cebulę, jabłka i ananasa. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez 50 minut, następnie zdjąć pokrywkę, obsypać pestkami dyni i piec bez przykrycia jeszcze 10 minut.
Smacznego :) 

Inspiracja: Fakt, Wielkanoc


17 komentarzy:

  1. bardzo lubię białą kiełbasę ale nigdy nie łączyłam ją z ananasem, bardzo ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny, owocowy pomysł na kiełbachę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm... gdzie mój komentarz... :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej kiełbasy to jeszcze nie jadłam, a wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszne, choć zaskakujące połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też jeszcze nie próbowałam takiej wersji:) Podoba mi się pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię połączenie owoców z mięsem, więc i tym połączeniem najpewniej bym się nie zawiodła :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smakowicie, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię białą kiełbasę. Myślę że taka "hawajska" wersja jest super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Z ananasem faktycznie odważne połączenie, a ja takie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na tyle ciekawe połączenie, że aż muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Myślę że taka zagości na moim Wielkanocnym stole.Bardzo smakowita z tym dodatkiem ananasa.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU