Biała kiełbasa zrumieniona a następnie zapieczona z jabłkami i ananasem. Bardzo smaczna propozycja nie tylko na świąteczne śniadanie. Delikatna w smaku, bardzo prosta do przygotowania. Szczerze zachęcam do spróbowania :)
Składniki:
- kilogram surowej białej kiełbasy
- 4 małe cebule
- garść listków szałwii
- duże jabłko
- 5 plastrów ananasa z puszki
- 80 ml soku jabłkowego
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz kolorowy, chilli
Cebulę obrać, przekroić na pół. Jabłko umyć, pokroić na osiem części, usunąć gniazda nasienne. Białą kiełbasę nakłuć widelcem z każdej strony. Oprószyć solą, pieprzem kolorowym i chilli. Odstawić na godzinę do lodówki. W naczyniu które może być stosowane zarówno na kuchence jak i w piekarniku rozgrzać olej i obsmażyć kiełbasę na rumiano. Dodać szałwię, cebulę, jabłka i ananasa. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez 50 minut, następnie zdjąć pokrywkę, obsypać pestkami dyni i piec bez przykrycia jeszcze 10 minut.
Smacznego :)
Inspiracja: Fakt, Wielkanoc
Inspiracja: Fakt, Wielkanoc
Mniammmm
OdpowiedzUsuńbardzo lubię białą kiełbasę ale nigdy nie łączyłam ją z ananasem, bardzo ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńFajny, owocowy pomysł na kiełbachę ;)
OdpowiedzUsuńHmmm... gdzie mój komentarz... :(
OdpowiedzUsuńTakiej kiełbasy to jeszcze nie jadłam, a wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńNieznane mi połączenie:)
OdpowiedzUsuńAle pyszne, choć zaskakujące połączenie!
OdpowiedzUsuńJa też jeszcze nie próbowałam takiej wersji:) Podoba mi się pomysł.
OdpowiedzUsuńLubię połączenie owoców z mięsem, więc i tym połączeniem najpewniej bym się nie zawiodła :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńIntrygujące połączenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię białą kiełbasę. Myślę że taka "hawajska" wersja jest super!
OdpowiedzUsuńZ ananasem faktycznie odważne połączenie, a ja takie lubię :-)
OdpowiedzUsuńNa tyle ciekawe połączenie, że aż muszę spróbować :D
OdpowiedzUsuńMyślę że taka zagości na moim Wielkanocnym stole.Bardzo smakowita z tym dodatkiem ananasa.
OdpowiedzUsuńSmakowite połączenie !!!
OdpowiedzUsuń